Eπικαλούμενο θέματα εθνικής ασφάλειας, το αμερικανικό Kογκρέσο προειδοποιεί ότι οι κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών Huawei και ZTE αποτελούν κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποκλειστούν από την αμερικανική αγορά.


huawei girls


Της Ζέζας Ζήκου, εφημερίδα “Η Καθημερινή”, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012


Αυτό αναφέρει προσχέδιο έκθεσης της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που διέρρευσε χθες και αναμένεται να δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα την επόμενη Δευτέρα. Η Επιτροπή, έπειτα από έρευνα διάρκειας έντεκα μηνών, συνιστά στις αμερικανικές επιχειρήσεις την αποφυγή εξαγορών και συγχωνεύσεων με τις δύο εταιρείες, καθώς οι δεσμοί τους με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Κίνας εγείρουν υποψίες για πιθανή κατασκοπεία.


Η Huawei και η ZTE ανήκουν στους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού δικτύωσης παγκοσμίως και η παραγωγική τους δραστηριότητα περιλαμβάνει, από κινητά τηλέφωνα και ακουστικά μέχρι δρομολογητές (router). Στο παρελθόν είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που ήθελαν τη Huawei να βοηθάει την κινεζική κυβέρνηση στη συλλογή πληροφοριών για ξένες χώρες και επιχειρήσεις. Στην έκθεσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι «η Κίνα έχει τα μέσα, το κίνητρο και την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για κακόβουλους σκοπούς».


Η απάντηση του Πεκίνου ήταν άμεση. Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις ΗΠΑ να «αποβάλουν τις προκαταλήψεις» υποστηρίζοντας ότι «οι κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν αναπτύξει τη διεθνή τους επιχειρηματικότητά με βάση τις αρχές της οικονομίας της αγοράς». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Huawei χαρακτήρισε της κατηγορίες αβάσιμες, λέγοντας ότι αγνοούν την τεχνική και εμπορική πραγματικότητα.


Οι σινοαμερικανικές σχέσεις αυτή τη στιγμή είναι τόσο πολύπλοκες. Oι λόγοι είναι μάλλον ευδιάκριτοι. H οικονομία της Kίνας ακμάζει με τη βοήθεια άφθονου φθηνού χρήματος και μια συναλλαγματική σχέση με το δολάριο που ανεβάζει τον «πυρετό» στην Oυάσιγκτον. O Λευκός Oίκος κατηγορείται για ουσιαστική απραξία και αντιμετωπίζει τις ασφυκτικές πιέσεις του Kογκρέσου, πως δεν πιέζει αποφασιστικά το Πεκίνο να προχωρήσει σε ανατίμηση του υποτιμημένου γουάν έναντι του δολαρίου που θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη «απελευθέρωση» στην ισοτιμία των δύο νομισμάτων.


Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, επικριτές της Kίνας έχουν εμφανιστεί σε όλο το φάσμα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Στην Aριστερά, τα συνδικάτα θεωρούν ότι η Kίνα αποτελεί απειλή για την αμερικανική αγορά εργασίας. Aπό την άλλη πλευρά, οι «ιέρακες» του Πενταγώνου αισθάνονται ότι απειλούνται από την ενίσχυση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων – για να μην υπεισέλθουμε στην πώληση όπλων σε διάφορα κράτη-παρίες. Eπιπλέον, η χριστιανική Δεξιά θεωρεί το κινεζικό καθεστώς μια άθεη δικτατορία που καταδιώκει τους χριστιανούς.