Μια σειρά από δωρεάν online εφαρμογές σας επιτρέπουν να εργάζεστε από οπουδήποτε στο διαδίκτυο, δίχως να έχετε την ανάγκη του δικού σας PC.

Γράφει ο Γιάννης Μαργέτης
online_officeΠώς θα σας φαινόταν να μπορούσατε να πάρετε το γραφείο σας όπου και αν βρισκόσασταν; Σίγουρα πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα, ειδικά αν βρίσκεστε πολλές ώρες στον δρόμο αλλά και αν θέλετε να κάνετε τις εργασίες χρησιμοποιώντας μια πληθώρα εργαλειών από το internet χωρίς να χρειάζεται να πληρώσετε μια περιουσία για εξεζητημένα προγράμματα.

Με την έκρηξη της ευρυζωνικότητας και την δημιουργία πολλών hot-spots πλέον είναι πολύ εύκολο για κάποιον να έχει πρόσβαση στο internet σχεδόν από οπουδήποτε. Και αν μέχρι πρόσφατα το “mobile office” ήταν ένας ορισμός άγνωστος στους περισσότερους, τώρα υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις αλλά και τα εργαλεία για να γίνει κάποιος «ψηφιακός νομάδας».

Όλα τα εργαλεία που θα σας παρουσιάσουμε στο παρόν αφιέρωμα βρίσκονται στο internet και είτε μπορείτε να κάνετε τις εργασίες σας online σε συγκεκριμένα sites, είτε να τα κατεβάσετε δωρεάν. Έτσι δεν χρειάζονται ιδιαίτερα πολύπλοκες διαδικασίες εγκατάστασης ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται καν χώρος στον σκληρό δίσκο.

Μια καλή αρχή είναι το Google Docs (http://docs.google.com/) το οποίο είναι μια online σουίτα εφαρμογών που μπορεί να μην έχει το βάθος του Office, όμως κρίνεται υπέρ-αρκετό για τις ανάγκες του μέσου χρήστη. Αν τώρα κάποιος χρειάζεται κάτι πιο εξελιγμένο, τότε μπορεί να δοκιμάσει το Google Apps Premier (http://www.google.com/apps/intl/en/business/index.html) και το Google Apps Engine (http://appengine.google.com/) το οποίο μοιάζει πολύ με τις Web υπηρεσίες του Amazon.

Αν τα «καλούδια» της Google δεν είναι αρκετά για εσάς, τότε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο Buzzworld (https://buzzword.acrobat.com/#o)  και στο Zoho Sheet (http://sheet.zoho.com/) και να δοκιμάσετε τους online επεξεργαστές κειμένου και τα λογιστικά φύλα που προσφέρουν. Και αν σας αρέσει να ασχολείστε με την ψηφιακή φωτογραφία, τότε η Adobe προσφέρει μια online έκδοση του Photoshop (https://www.photoshop.com/express/landing.html).

Τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να καταφέρουμε να πάρουμε το γραφείο μας οπουδήποτε λοιπόν, σιγά – σιγά γίνονται πραγματικότητα, όμως ίσως είναι λίγο νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για ολοκληρωτική «μετακόμιση». Για αυτό αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή τους οπουδήποτε και αν βρίσκονται και αυτό μπορούν να το επιτύχουν με προγράμματα όπως το GoToMyPC (https://www.gotomypc.com/) και το WebExPCNow (http://pcnow.webex.com/).

Η Protopage (http://www.protopage.com/) είναι μια σελίδα στην οποία μπορείτε να αποθηκεύσετε όλες σας τις πληροφορίες, από news feeds, μέχρι links. Κάτι αντίστοιχο μπορείτε να κάνετε και με το Backboard (http://www.getbackboard.com/) με το οποίο μπορείτε να λαμβάνεται feedback σχετικά με μια εργασία σας κάνοντας τα όρια μεταξύ του “Webtop” και του “Desktop” δυσδιάκριτα.

Από την άλλη βέβαια, αν δεν θέλετε να βασίζεστε στο “webtop” βέβαια, μπορείτε να πάρετε μαζί σας τις αγαπημένες σας εφαρμογές απλά και εύκολα. Στη σελίδα PortableApps (http://portableapps.com/suite/) θα βρείτε μια συλλογή από εφαρμογές για την κάθε σας εργασία οι οποίες μπορούν να τρέξουν απευθείας από το USB Stick σας.

Και μιας που αναφερθήκαμε στο USB καλό είναι να μιλήσουμε και για το U3 (http://www.u3.com/). Πρόκειται για ένα “Launchpad” για τα Windows με το οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε τις αγαπημένες σας εφαρμογές, και να τις μεταφέρετε σε οποιοδήποτε υπολογιστή. Με το που θα συνδέσετε το USB Stick θα εμφανιστεί στο taskbar το λογότυπο του U3 και με ένα απλό κλικ θα μπορείτε να δουλέψετε με τις εφαρμογές που έχετε αποθηκεύσει. Κάτι αντίστοιχο είναι και το Ceedo (http://www.ceedo.com/).

Όπως βλέπετε λοιπόν, υπάρχουν εργαλεία για κάθε σας εργασία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι μια μικρή έρευνα για να διαλέξετε αυτά που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες σας. Με εφαλτήριο αυτόν τον οδηγό μπορείτε να κάνετε το internet τη δική σας επιφάνεια εργασίας