H 6η Ιουνίου είναι η επίσημη ημέρα έναρξης χρήσης του νέου πρωτοκόλλου του Διαδικτύου, του IPv6 που έρχεται να αντικαταστήσει το IPv4.


ipv6Οι κυριότεροι πάροχοι διαδικτύου (Internet Service Providers – ISPs), κατασκευαστές δικτυακού εξοπλισμού για οικιακούς χρήστες, και εταιρίες παροχής υπηρεσιών WEB από όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ενεργοποιήσουν μόνιμα το IPv6 στα προϊόντα τους και τις προσφερόμενες υπηρεσίες στις 6 Ιουνίου 2012.


Υπό την οργανωτική εποπτεία του Internet Society, η Παγκόσμια Έναρξη του IPv6 – World IPv6 Launch αποτελεί σταθμός για την εφαρμογή της τεχνολογίας IPv6. Ως “απόγονος” για το ευρέως χρησιμοποιούμενο Πρωτόκολλο Διαδικτύου (Internet Protocol) έκδοση 4, εν συντομία IPv4, το πρωτόκολλο IPv6 είναι αποτελεί κρίσιμος παράγοντας για την εξέλιξη του Διαδικτύου ως πλατφόρμα που συμβάλλει στη καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη.


Το World IPv6 Launch αποτελεί ορόσημο για την εφαρμογή της τεχνολογίας IPv6, η οποία διαδέχεται το ευρέως χρησιμοποιούμενο μέχρι σήμερα πρωτόκολλο IPv4, και συμβάλλει στην εξέλιξη του Διαδικτύου, καθώς και στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της οικονομίας. Η παγκόσμια έναρξη IPv6 πραγματοποιείται υπό την εποπτεία του Internet Society, έπειτα από την επιτυχημένη παγκόσμια εκδήλωση για την Ημέρα του IPv6 που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου 2011.


Το νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας IPv6 θα δώσει ώθηση στη δημιουργία καινοτόμων Διαδικτυακών εφαρμογών και θα διευκολύνει την υγιή και δυναμική επέκταση του Διαδικτύου, δεδομένου ότι το πρότυπο IPv4 έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα να καλύψει τις επερχόμενες ανάγκες των χρηστών και των εφαρμογών του Διαδικτύου.


H ΕΕΛ/ΛΑΚ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το επίσημο λανσάρισμα του IPv6: “Η σημερινή ημέρα έχει οριστεί από το Internet Society (www.internetsociety.org) ως η ημερομηνία για την παγκόσμια έναρξη της τεχνολογίας IPv6, όπου οι κυριότεροι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, παροχής ψηφιακού περιεχομένου & κατασκευαστές εξοπλισμού για οικιακούς χρήστες, και εταιρίες παροχής υπηρεσιών WEB ενώνουν τις δυνάμεις τους παγκοσμίως για την μόνιμη ενεργοποίηση της τεχνολογίας Ipv6 στα προϊόντα και στις υπηρεσίες τους. Το World IPv6 Launch αποτελεί ορόσημο για την εφαρμογή της τεχνολογίας IPv6, η οποία διαδέχεται το ευρέως χρησιμοποιούμενο μέχρι σήμερα πρωτόκολλο IPv4, και συμβάλλει στην εξέλιξη του Διαδικτύου, καθώς και στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της οικονομίας.


Το Διαδίκτυο αναπτύχθηκε με ανοιχτό λογισμικό και η ανάπτυξη του κινήματος του Ανοιχτού Λογισμικού στηρίζεται στο Διαδίκτυο. Μέσα από το νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας IPv6 θα υπάρξει ώθηση στη δημιουργία καινοτόμων Διαδικτυακών εφαρμογών και θα διευκολυνθεί η υγιής και δυναμική επέκταση του Διαδικτύου, ενισχύοντας την προσβασιμότητα των χρηστών σε αυτό και μειώνοντας το ψηφιακό χάσμα λαμβάνοντας υπόψιν ότι το πρότυπο IPv4 έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα να καλύψει τις επερχόμενες ανάγκες των χρηστών και των εφαρμογών του Διαδικτύου .


Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για το IPV6 διοργανώνεται σήμερα το απόγευμα στις 19.00 ενημερωτική εκδήλωση στο Hackerspace. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρωτόκολλο υπάρχουν διαθέσιμες στο www.worldipv6launch.org και σχετικά με την ελληνική ομάδα δράσης στο www.ipv6-taskforce.gr