Forthnet, Hellas online, On Telecoms και Wind Ελλάς έχουν προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών προς την ΕΕΤΤ για τη λήψη μέτρων στη διάθεση VDSL υπηρεσιών.


Του Δημήτρη Μαλλά, Εφημερίδα “Ημερησία”, 27/01/2012


vdslΣε νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του ΟΤΕ και των περισσοτέρων εκ των ανταγωνιστών του, τείνει να εξελιχθεί η παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων στο διαδίκτυο μέσω της τεχνολογίας VDSL, η οποία προσφέρει ταχύτητες λήψης δεδομένων έως και 50 Mbps, ήτοι διπλάσιες σε σχέση με τις υπάρχουσες του ADSL.


Χθες, τέσσερις από τους πέντε μεγαλύτερους ανταγωνιστές του ΟΤΕ (Forthnet, Hellas online, On Telecoms και Wind Ελλάς) ανακοίνωσαν ότι έχουν προχωρήσει από κοινού σε μία σειρά ενεργειών προς τη ρυθμιστική αρχή, δηλαδή την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, για τη λήψη των απαραίτητων, προληπτικών, μέτρων όσον αφορά στη διάθεση VDSL υπηρεσιών. Εκτός της «τετράδας» είναι μόνο η Cyta Ελλάς, η οποία, σημειωτέον πως είναι η μόνη εταιρεία που προσφέρει τέτοιου είδους συνδέσεις και απ’ ό,τι φαίνεται η θέση της είναι εντελώς διαφορετική από τους υπόλοιπους «εναλλακτικούς» παρόχους.


Πρωτοβουλία
Η πρωτοβουλία των «4» επικεντρώνεται στη χονδρική διάθεση από τον ΟΤΕ VDSL υπηρεσιών, με το μεγαλύτερο θέμα να είναι κατά πόσο θα είναι εφικτό ένας καταναλωτής να μη χρειαστεί να «επιστρέψει» εμμέσως στον ΟΤΕ, έστω και για το κομμάτι του Internet, προκειμένου να έχει πρόσβαση στις υψηλότερες ταχύτητες των VDSL συνδέσεων. Ουσιαστικά, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι θα επιστρέψουμε στο μοντέλο των δύο παρόχων, ενώ ταυτόχρονα θα απαξιωθούν οι υπάρχουσες επενδύσεις τους.


Οι τιμές χονδρικής έχουν εγκριθεί από την ΕΕΤΤ, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η χονδρική διάθεση από τον ΟΤΕ, καθώς ουδείς πάροχος δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον. Ο ΟΤΕ πρέπει αφενός να περιμένει την έγκριση των δικών του τιμών λιανικής για να ξεκινήσει την παροχή και αφετέρου να υπάρξει ενδιαφέρον από άλλον πάροχο. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον μέχρι τις αρχές του Καλοκαιριού, τότε ο ΟΤΕ θα μπορέσει να προσφέρει VDSL υπηρεσίες.


Στην ανακοίνωση τους, οι 4 πάροχοι υποστηρίζουν πως «σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, η προστασία του καταναλωτή στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και η μη απαξίωση των 2 δισ. ευρώ σε επενδύσεις που έχουν κάνει μέχρι σήμερα». Τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνονται είναι τρία:
– Ο καταναλωτής να μπορεί να έχει σύνδεση στο Internet μέσω VDSL χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει και πάροχο όσον αφορά στη σταθερή τηλεφωνία.
– Οι παρεμβολές στις υφιστάμενες υπηρεσίες ADSL. Σύμφωνα με τους «4», θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση της υπηρεσίας VDSL ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα της υπηρεσίας που λαμβάνουν οι καταναλωτές με συνδέσεις ADSL. Σημειωτέον πως η ΕΕΤΤ έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει το θέμα.
– Υλοποίηση προσφοράς ποιότητας υπηρεσιών (QoS) στο VDSL. Οι εναλλακτικοί υποστηρίζουν πως με τη μέχρι σήμερα ρύθμιση, η μόνη υπηρεσία που μπορεί να παρασχεθεί πάνω από VDSL κύκλωμα είναι το Ιnternet. «Το ζητούμενο είναι να παρέχεται η δυνατότητα QoS, δηλαδή ο κάθε πάροχος να μπορεί να επιλέγει την κατάλληλη υπηρεσία ώστε να είναι τεχνικά εφικτή η προσφορά στο συνδρομητή του συνδυασμού υπηρεσιών που τελικά αυτός επιθυμεί.


Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία αναφορά μεν στον ΟΤΕ, αλλά είναι προφανές ότι η πρωτοβουλία έχει στο στόχαστρο τον Οργανισμό. Αντίδραση δεν έχει υπάρξει ακόμη, αλλά την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μ. Τσαμάζ, σε σχετική ερώτηση, είχε σχολιάσει πως οι εναλλακτικοί «αναζητούν φαντάσματα προκειμένου να καλυφθούν πίσω από τη δική τους ανυπαρξία επενδύσεων».