Την πλήρη αναδιάταξη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς θα επιφέρει η πιθανή συγχώνευση των δύο εταιρειών καθώς θα δημιουργηθεί μία εταιρεία που θα κατέχει μερίδιο πάνω από το 50%


Της Μαρίας Μόσχου, Εφημερίδα “Ημερησία” 30/8/2011


VodafoneΝέο μεγάλο deal το οποίο αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον εγχώριο τηλεπικοινωνιακό χάρτη «κυοφορείται» μεταξύ Wind και Vodafone. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με στόχο τη συγχώνευσή τους και τη δημιουργία μιας νέας βιώσιμης και ανταγωνιστικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. Χθες οι δύο εταιρείες επιβεβαίωσαν τις συζητήσεις διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο.


«To Vodafone Group επιβεβαιώνει ότι έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τη Largo Limited για τη διερεύνηση πιθανής επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Vodafone Ελλάδας και WIND Ελλάς», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Vodafone, η οποία, ωστόσο, διέψευσε πληροφορίες που την ήθελαν να συζητά την εξαγορά της WIND Ελλάς, έναντι μετρητών. «Οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό επίπεδο και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα οδηγήσουν σε κάποια συμφωνία», αναφέρεται σε σχετική δήλωση.


Στο ίδιο πλαίσιο και η Wind, η οποία ενημέρωσε ότι οι μέτοχοί της βρίσκονται σε συζητήσεις με τον Όμιλο Vodafone, «οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε ένα επιχειρηματικό συνδυασμό μεταξύ των εταιρειών WIND Ελλάς και Vodafone Ελλάδας». Διευκρινίζει πάντως ότι σε αυτό το χρονικό σημείο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το αν οι εν λόγω συζητήσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία και επισημαίνει πως «περαιτέρω ενημέρωση θα γίνει εφόσον υπάρξει σαφές αποτέλεσμα των συζητήσεων».


Μια σύμπραξη Vodafone-Wind αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον και για το κομμάτι της σταθερής τηλεφωνίας, αφού η Vodafone διαθέτει το 18% της Hellas Online η δε Wind παρέχει ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, έχοντας απορροφήσει την πρώην Tellas. Μια πιθανή συγχώνευση μπορεί να επιφέρει αλλαγές και στη μετοχική σύνθεση των εταιρειών σταθερής τηλεφωνίας καθώς η Vodafone έχει δείξει ενδιαφέρον να συμμετέχει σε μία επικείμενη αύξηση της HOL.


Βιωσιμότητα
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι δύο όμιλοι θα προσέλθουν στην Ευρωπαϊκή Αρχή, ζητώντας την έγκριση της συμφωνίας, εξηγώντας ότι υπάρχει σοβαρό θέμα βιωσιμότητας, με δεδομένο τον κορεσμό στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών, τον έντονο ανταγωνισμό, που έχει συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους, αλλά και τις ειδικές συνθήκες, που επικρατούν στην ελληνική αγορά, γενικότερα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Την πλήρη αναδιάταξη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς θα επιφέρει η πιθανή συγχώνευση των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας μιας και θα δημιουργηθεί μία εταιρεία που θα κατέχει μερίδιο πάνω από το 50%.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς για το 2010 το μερίδιο της Cosmote σε επίπεδο συνδρομητών και κερδών ήταν κοντά στο 48%, έναντι περίπου 31% της Vodafone και 21% της Wind. Ωστόσο, καθαρά σε επίπεδο κερδών, εκτιμάται ότι το μερίδιο της Cosmote είναι πάνω από 60%. Εφόσον προχωρήσει η συμφωνία των δυο πλευρών οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές καθώς με την ενοποίηση των εμπορικών δικτύων των δυο επιχειρήσεων, ο σημερινός αριθμός των καταστημάτων των δυο πλευρών θα πρέπει να μειωθεί δραστικά.


Αρνητικές θα είναι και οι επιπτώσεις για τους εργαζομένους, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιθανή μείωση του συνολικού δυναμικού κατά περίπου 1.000 θέσεις εργασίας. «Ντόμινο» ανακατατάξεων θα υπάρξει και σε ό,τι αφορά στη διαδικασία ανανέωσης των αδειών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.


Το μερίδιο αγοράς, αγκάθι για τις εγκρίσεις
Το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αν τελικά οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν, θα πρέπει να δώσουν η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το νέο σχήμα θα ελέγχει ουσιαστικά μερίδιο πάνω από το 50% της αγοράς κινητής τηλεφωνίας της χώρας, κάτι που ενδεχομένως να αποτελέσει «αγκάθι» για τη σχετική έγκριση από τις επιτροπές. Η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και η ΕΕΤΤ θα πρέπει να ελέγξουν τους όρους της συμφωνίας, καθώς η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας θα μείνει με δύο παίκτες, την Cosmote και τη νέα εταιρεία που θα προκύψει.


Η συμφωνία αναμένεται να απασχολήσει και τις ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα θετικά διακείμενες σε ολιγοπωλιακές συνθήκες ανταγωνισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι σε αντίστοιχη συμφωνία στην Ελβετία, όπου επιχειρήθηκε η συγχώνευση των νούμερο 2 και νούμερο 3 επιχειρήσεων (France Telekom) στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, οι οποίες έλεγχαν περίπου το 60% της αγοράς, η Επιτροπή δεν την ενέκρινε, δηλώνοντας την αντίθεσή της στη δημιουργία ολιγοπωλιακών αγορών.


Η συνδρομητική βάση των 3 μεγάλων
Σε επίπεδο συνδρομητών η εγχώρια αγορά κινητής διαμορφώνεται (με βάση τα τελευταία ανακοινωμένα από τις εταιρείες στοιχεία το τρίτο τρίμηνο του 2010) ως εξής:
Η συνδρομητική βάση της Cosmote ανέρχεται σε 8,3 εκατ.
Της Vodafone σε 5 εκατ.
Της Wind σε 3,9 εκατ.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία (Ιούνιος του 2011), που ωστόσο, δεν περιλαμβάνουν τη Wind (η οποία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα νούμερα), η Cosmote μετρά 7,7 εκατ. συνδρομητές η δε Vodafone 3,995 εκατ.