H συμφωνία των 12,5 δισ. δολ. και ο αντίκτυπός της στην αγορά της κινητής και του Ιντερνετ.


Εφημερίδα “Καθημερινή”, 19/08/2011


Google motorola mobilityΤη δυναμική είσοδό της στον κλάδο της κατασκευής smartphones και ταμπλετών έκανε η Google με την ανακοίνωση εξαγοράς της μονάδας κινητών συσκευών της Motorola, της Μοtorola Mobility Holdings (MMH), έναντι 12,5 δισ. δολαρίων. H Google θα καταβάλει 40 δολάρια για κάθε μετοχή της MMH, σηματοδοτώντας premium 63% από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Παρασκευής. Η Motorola είχε διαχωριστεί τον Ιανουάριο σε δύο ανεξάρτητες επιχειρηματικές οντότητες, τη Μοtorola Mobility Holdings και τη Motorola Solutions, η οποία ασχολείται με προϊόντα και υπηρεσίες για επιχειρήσεις αλλά και με τον δημόσιο τομέα.


Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες εξέφρασαν την πεποίθησή τους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας το αργότερο ώς τις αρχές του 2012. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Google, η οποία αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το επίπεδο ανταγωνισμού της με την Apple για την επικερδή αγορά των smartphones, και ειδικότερα για την αγορά λειτουργικών συστημάτων για smartphones.


Σημειώνεται ότι το λειτουργικό σύστημα για κινητές συσκευές της Google, το Android, αποτελεί μεν το δημοφιλέστερο σύστημα για smartphones, καθώς ελέγχει το 48% της αγοράς, ωστόσο, δεδομένου ότι έξι εταιρείες κατασκευάζουν 42 smartphones που χρησιμοποιούν το Android, υπολείπεται ακόμα της Apple στην αγορά λογισμικού ως μεμονωμένη εταιρεία. Το αντίστοιχο σύστημα της Apple, το iOS, ελέγχει το 19% της αγοράς, με την εταιρεία να κατασκευάζει πλέον μόλις δύο συσκευές, το iPhone 4 και το iPhone 3GS.


Aρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εξαγορά της ΜΜΗ μπορεί να αποδειχθεί «μπούμερανγκ» για την Google, καθώς σηματοδοτεί τη μετάβαση της εταιρείας, από μια εταιρεία που παρείχε το λειτουργικό της σύστημα Android στους κατασκευαστές κινητών συσκευών σε μια εταιρεία που κατασκευάζει smartphones και ανταγωνίζεται άλλες κατασκευάστριες που τη βοήθησαν στην καθιέρωση του Android. Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Google Λάρι Πέιτζ τόνισε ότι η εξαγορά δεν πρόκειται να αλλάξει τη δέσμευση της Google για τη διατήρηση του Android ως ενός ανοιχτού λειτουργικού συστήματος. «Στοχεύουμε να διαχειριστούμε τη MMH σαν μια ξεχωριστή επιχειρηματική οντότητα. Πολλές εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων με τις οποίες συνεργαζόμαστε έχουν συνεισφέρει στην επιτυχία του Android και προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας», ανέφερε ο κ. Πέιτζ.


Ωστόσο, η Google κατάφερε μέσω της εξαγοράς της να ενισχύσει σημαντικά το «οπλοστάσιο» με πατέντες της, καθώς απέκτησε περισσότερες από 17.000 πατέντες ασύρματης τεχνολογίας από τη MMH, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο κατά οκτώ φορές τον συνολικό αριθμό κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα οποία κατοχυρώνουν στις εταιρείες αποκλειστικά δικαιώματα για τη χρήση συγκεκριμένων «εφευρέσεων», έχουν καταστεί νέο τρόπος ανταγωνισμού για εξασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά, καθώς και για την αποτροπή των ανταγωνιστικών εταιρειών από το να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες. Η Google έχει κατά το παρελθόν κατηγορηθεί ότι η ραγδαία αύξηση του Android είναι το αποτέλεσμα κλεμμένης τεχνολογίας.


Η αμερικανική εταιρεία και οι άλλες εταιρείες κατασκευής smartphones με τις οποίες συνεργάζεται, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Motorola, Samsung και HTC, έχουν δεχθεί ουκ ολίγες φορές αγωγές για την παραβίαση ευρεσιτεχνιών από τις Apple, Microsoft και Oracle. «Η εξαγορά θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό μέσω της ισχυροποίησης του χαρτοφυλακίου πατεντών της Google, η οποία θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε καλύτερα το Android από τις αντι-ανταγωνιστικές απειλές των Microsoft, Apple και άλλων εταιρειών», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Google.