Σε αναζήτηση συμβούλου και η σερβική κυβέρνηση για την είσοδο της Telekom Srbija στο χρηματιστήριο. Το 20% της εταιρείας κατέχει ο ΟΤΕ που σκοπεύει να πουλήσει, εφόσον υπάρξει ικανοποιητική προσφορά.


Του Δημήτρη Μαλλά, Εφημερίδα “Ημερησία” 10/08/2011


romtelecomΗ είσοδος στο χρηματιστήριο δύο εκ των διεθνών επενδύσεών του, της Romtelecom και της Telekom Srbija, είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους επόμενους μήνες τον ΟΤΕ. Οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές, καθώς είναι δεδηλωμένη η πρόθεση αποχώρησης από τη Σερβία, αλλά και στις δύο οι εξελίξεις επιταχύνονται.


Ρουμανία
Οσον αφορά τη Romtelecom, το υπάρχον πλάνο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του ΟΤΕ και της ρουμανικής κυβέρνησης κάνει λόγο για εισαγωγή το 2012. Πριν από μερικές ημέρες, οι δύο μέτοχοι (54% έχει ο ΟΤΕ και 46% η ρουμανική κυβέρνηση) επέλεξαν το δικηγορικό γραφείο Stoica & Asociatii ως νομικό σύμβουλο τόσο για τη πιθανή συγχώνευση της Romtelecom με την Cosmote Romania όπως, φυσικά, και για τη διαδικασία εισαγωγής.


Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποφασιστεί αν η δρομολογούμενη συγχώνευση Romtelecom – Cosmote Romania θα γίνει πριν ή μετά την εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου. Μία απόφαση στην οποία θα ληφθεί υπόψην και οι εκτιμήσεις του χρηματοοικονομικού συμβούλου που πρόκειται να επιλεγεί. Για το συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα, ρωτήθηκε και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Romtelecom, Στέφανος Θεοχαρόπουλος, ο οποίος είναι επικεφαλής της Cosmote Romania, σε συνάντηση που είχε προχθές με τους Ρουμάνους δημοσιογράφους.


Ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν θέλησε να σχολιάσει τονίζοντας ότι είναι απόφαση των δύο μετόχων. Υπενθυμίζεται ότι στην Cosmote Romania, η Romtelecom έχει το 30% και η Cosmote το 70%. Ο κ. Θεοχαρόπουλος, πάντως υποστήριξε ότι βασικές προτεραιότητές τους είναι η σταθεροποίηση των εσόδων και η ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα 3 δισ. ευρώ που έχουν επενδυθεί από τη Romtelecom, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο ευρυζωνικό δίκτυο της χώρας.


Σερβία
Οσον αφορά στην Telekom Srbija, η τελευταία εξέλιξη ήταν η ανακοίνωση από πλευράς της σερβικής κυβέρνησης ότι αναζητά οικονομικό σύμβουλο, ο οποίος θα αναλάβει την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Το πλάνο αναφέρει ότι θα διανεμηθεί ένα 15% των μετοχών στους πολίτες και ένα 6,5% στους εργαζόμενους της Telekom Srbija. Ο στόχος παραμένει η εισαγωγή να πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο. Ο ΟΤΕ έχει το 20% της Telekom Srbija, το οποίο, όπως αναφέρθηκε και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, θα ήθελε να πουλήσει εφόσον υπάρξει ικανοποιητική προσφορά.