Ποδαρικό των Γερμανών στον ΟΤΕ τον νέο χρόνο με προγράμματα περικοπής κόστους, εθελουσίας εξόδου και εργασιακών αλλαγών.

Από την εφημερίδα “Το Βήμα” 9/11
Του Π. Μπουλούκου
Ταχύρρυθμα μαθήματα γερμανικών ξεκίνησαν οι θυρωροί στο μέγαρο του ΟΤΕ καθώς πλέον οι Γερμανοί της Deutsche Telekom βρίσκονται προ των πυλών και ετοιμάζονται για αλλαγές στον οργανισμό, την εφαρμογή προγράμματος περικοπής του κόστους και πιθανότατα αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, μεσούσης και της οικονομικής κρίσης.

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία μετόχων ανάμεσα στους Γερμανούς και στο Ελληνικό Δημόσιο, και ο ΟΤΕ θα περάσει στον έλεγχο της Deutsche Telekom αφού πλέον οι δύο βασικοί μέτοχοι της επιχείρησης κατέχουν από 25% συν μία μετοχή ο καθένας τους, αλλά το μάνατζμεντ θα το επιλέξει η DT.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης επισπεύδει τις διαδικασίες για να κλείσει εκκρεμότητες πριν από την επίσημη παράδοση του οργανισμού στη γερμανική εταιρεία. Εκτιμάται ότι στις αρχές του 2009 ο γερμανικός όμιλος θα προχωρήσει στην εφαρμογή προγράμματος περικοπής εξόδων και νοικοκυρέματος του οργανισμού, ενώ δεν αποκλείονται και μικρές αυξήσεις στα τιμολόγια.

Προάγγελος των όσων μπορεί να ακολουθήσουν ήταν και μια πρόσφατη ομιλία του κ. Βουρλούμη κατά την οποία τόνισε ότι είναι δύσκολη η προσπάθεια ελέγχου του κόστους, καθώς στον τομέα αυτόν «οι δυνατότητες είναι περιορισμένες λόγω του ιδιόμορφου εργασιακού καθεστώτος που αποσυνδέει σε μεγάλο βαθμό τις αποδοχές από την παραγωγικότητα. Η εργατική νομοθεσία που διέπει ακόμη τον ΟΤΕ είχε θεσπιστεί όταν η επιχείρηση ήταν μονοπώλιο. Η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών απαιτεί ευθυγράμμιση του εργασιακού καθεστώτος του ΟΤΕ με εκείνο των ανταγωνιστών του».

Ως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί το κλείσιμο 140 καταστημάτων OTEshop κυρίως στην επαρχία, μια συνέπεια που αναμενόταν να επέλθει μετά την εξαγορά τής Γερμανός από την Cosmote.

Η διοίκηση του ΟΤΕ υπόσχεται ότι το προσωπικό που απασχολείται θα μετακινηθεί είτε σε άλλα καταστήματα είτε σε άλλες υπηρεσίες του οργανισμού. Κάποιοι θα περάσουν από εκπαίδευση προκειμένου να μεταταχθούν στο τεχνικό τμήμα του ΟΤΕ, που παρουσιάζει μεγαλύτερες ανάγκες σε προσωπικό.

Πάντως το όλο θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και οι συνδικαλιστές του οργανισμού καταγγέλλουν τον κ. Βουρλούμη και τον θεωρούν υπεύθυνο για το κλείσιμο των καταστημάτων, καθώς δεν υπάρχει σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ. Τα πρώτα OTEshops που κλείνουν βρίσκονται κυρίως σε νησιά του Ν. Αιγαίου και στη Στερεά Ελλάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ, κρίνεται σκόπιμη η διακοπή κάποιων καταστημάτων λόγω της ελάχιστης ή μηδενικής εμπορικής δραστηριότητάς τους, καθώς συνεισφέρουν περίπου το 3% των πωλήσεων των καταναλωτικών προϊόντων της επιχείρησης. Οσον αφορά τους περίπου 250 εργαζομένους στα εν λόγω καταστήματα, ο ΟΤΕ διαβεβαιώνει ότι αφενός οι θέσεις τους είναι διασφαλισμένες, αφετέρου έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για την αξιοποίησή τους σε άλλες οργανικές θέσεις εργασίας.

Παράλληλα προχωρούν και οι διαδικασίες πώλησης της θυγατρικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας του ομίλου στα Σκόπια, της Cosmofon, καθώς στο κράτος αυτό δραστηριοποιείται και η DT μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Τ-Mobile.

Ωστόσο η τύχη της θυγατρικής Cosmofon είχε ουσιαστικά κριθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον ΟΤΕ, αφού οι σκοπιανές αρχές είχαν εγείρει ανοιχτά θέμα ανταγωνισμού υποστηρίζοντας ότι η Cosmofon μαζί με την Τ-Mobile ελέγχουν συνδυαστικά σχεδόν το σύνολο της αγοράς κινητής τηλεφωνίας της χώρας. Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της πΓΔΜ γνωστοποιούσε στη διοίκηση της DT ότι με την είσοδό της στον ΟΤΕ αυτομάτως απέκτησε υψηλό ποσοστό μεριδίου στη σκοπιανή αγορά, αφού η Τ-Mobile κατέχει το 61% της αγοράς και η Cosmofon το 31%.

Δύο ακόμη θέματα τα οποία οι Γερμανοί επιθυμούν να κλείσουν προτού αναλάβουν και τυπικά τα ηνία του οργανισμού είναι η υλοποίηση νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου για 636 υπαλλήλους του, κόστους 200 εκατ. ευρώ, και η μεταβίβαση από το Δημόσιο στο ΤΑΠ-ΟΤΕ ποσοστού 4% των μετοχών που αυτό κατέχει στον ΟΤΕ. Βάσει της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, το Δημόσιο, συμβάλλοντας στην εθελουσία έξοδο του 2005, μπορεί να διαθέσει το 4% των μετοχών του οργανισμού στο ΤΑΠ-ΟΤΕ και μέχρι του ορίου των 390 εκατ. ευρώ.

Γερμανοκρατείται ήδη το ΔΣ

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Deutsche Telekom στην επένδυσή της στον ΟΤΕ είναι και η τοποθέτηση τον περασμένο Ιούνιο στο διοικητικό συμβούλιο των δύο πρώτων μελών της, οι οποίοι τυγχάνουν να είναι και εκ των κορυφαίων στελεχών της DT: του δρος Καρλ Γκέραρντ Αϊκ, αντιπροέδρου και γενικού οικονομικού διευθυντή και ουσιαστικά του ανθρώπου που έφερε εις πέρας τις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, και του κ. Χαμίντ Αχαβάν, επικεφαλής της Τ-Mobile International, πρώην γενικού διευθυντή τεχνολογίας του γερμανικού ομίλου και γενικότερα ενός από τους έξι υψηλότερα ισταμένους της Deutsche Telekom. Μαζί με τους δύο Γερμανούς εξελέγησαν ακόμη νέα μέλη του ΔΣ του ΟΤΕ ο κ. Λεωνίδας Ευαγγελίδης, πρώην πρέσβης στη Γερμανία, ο κ. Λεωνίδας Κορρές, ο οποίος είναι Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και ο κ. Ηλίας Γούναρης, ο οποίος έχει διατελέσει πρεσβευτής – σύμβουλος στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βόννη και πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα και στο Λονδίνο.

Υψηλά κέρδη στο τρίτο τρίμηνο

Παρά τις δυσχερείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες, στο τρίτο τρίμηνο του έτους η Deutsche Telekom παρουσίασε υψηλή κερδοφορία.

Οπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση του γερμανικού ομίλου, τα καθαρά του κέρδη ενισχύθηκαν στα 895 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, από 256 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν 12%, στα 1,18 δισ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα EBITDA τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν, συγκριτικά με το περασμένο έτος, στα 5,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν 1,5%, στα 15,45 δισ. ευρώ, από 15,69 δισ. ευρώ πέρυσι.

Η διοίκηση του ομίλου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το πρόγραμμα περικοπής κόστους «Save for service» εμφανίζεται αρκετά αποδοτικό, καθώς μόνο στο τρίτο τρίμηνο υπήρξε εξοικονόμηση δαπανών ύψους 0,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η μητρική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Deutsche Telekom AG, η Τ-Mobile German, μαστίζεται από το σκάνδαλο της κλοπής των στοιχείων των 17 εκατομμυρίων συνδρομητών της, γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Philipp Humm.

Υπενθυμίζεται ότι η Deutsche Telekom ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι οι εισαγγελικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με επτά υποθέσεις κλοπής προσωπικών δεδομένων από το 2006.

Σε μία υπόθεση, το 2006, προσωπικά δεδομένα – που περιλαμβάνουν διευθύνσεις και ημερομηνίες γέννησης 17 εκατομμυρίων πελατών – εκλάπησαν από την Τ-Mobile. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα διορίσει σύντομα νέο διευθύνοντα σύμβουλο στην Τ-Mobile Germany.

Γιατί μπήκαν στον ΟΤΕ οι Γερμανοί

Ο έλεγχος του ΟΤΕ και η στρατηγική συμμαχία αποτέλεσαν για τη γερμανική Deutsche Telekom έναν γεωπολιτικό-οικονομικό στόχο, καθώς αποκτά παρουσία στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη.

Στην Ευρώπη η Deutsche Telekom, εκτός της Γερμανίας, ελέγχει τους βασικούς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς της Ουγγαρίας (Magyar Telekom), της Κροατίας και της Σλοβακίας, ενώ δραστηριοποιείται επίσης στις αγορές κινητής τηλεφωνίας της Βρετανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας.

Η Σερβία είναι χώρα πρώτης προτεραιότητας για την Deutsche Telekom, η οποία μέσω της ουγγρικής Magyar Telekom ήδη ελέγχει την Telekom Grna Gora, τον ισχυρότερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο του Μαυροβουνίου. Ο ΟΤΕ διαθέτει το 20% των μετοχών της Telecom Serbia, οπότε οι Γερμανοί εισέρχονται και σε αυτή τη χώρα.

Παράλληλα η Deutsche Telekom προσδοκά να κερδίσει 2 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια από τις συνέργειες με τις αμέτρητες θυγατρικές του ΟΤΕ στα Βαλκάνια, πράγμα που σημαίνει ότι θα ελέγξει τις προμήθειες του ομίλου ΟΤΕ.