Προς σύγκρουση δείχνουν να οδεύουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με αφορμή αυτή τη φορά την επικείμενη διαδικασία επαναδειοδότησης των αδειών στην περιοχή των 900 MHz.


Του Δημήτρη Μαλλά, Εφημερίδα “Ημερησία”, 06/06/2011


office people mobile phonesΑν και οι εταιρείες διαφωνούν σε ορισμένα θέματα μεταξύ τους, και οι τρεις τάσσονται κατά της διαφαινόμενης πρόθεσης της ΕΕΤΤ να τιμολογήσει κάθε τμήμα φάσματος (2×5 MHz) μεταξύ 60 και 90 εκατ. ευρώ.


Ποσό που θεωρείται υψηλό, ιδίως με βάση τις σημερινές οικονομικές συνθήκες και την πτώση που παρατηρείται στα έσοδα του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει περίπου 270 εκατ. ευρώ σε έσοδα για τα τέσσερα τμήματα φάσματος που πρόκειται να επαναδειοδοτηθούν.


Σημειώνεται πως τα τέσσερα τμήματα φάσματος στα 900 MHz που θα δημοπρατηθούν τα έχουν Vodafone και Wind (από 2×10 ΜHz η κάθε μία) με τη δεύτερη μάλιστα να μην έχει άλλο φάσμα στη συγκεκριμένη περιοχή.


Σε όλες τις προτάσεις, πάντως, εμπλέκονται και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν ένα τμήμα 2×5 ΜHz, το οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί στην επικείμενη διαδικασία. Μόνο που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποια περιοχή φάσματος συχνοτήτων θα μεταφέρει τις επικοινωνίες του ο ελληνικός στρατός.


Και το πρόβλημα αυτό δύσκολα θα λυθεί πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακατανομής όλου του φάσματος συχνοτήτων στη χώρα μας, κάτι που εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα έχει γίνει προς το τέλος του 2012.