Το Διεθνές Κέντρο Αριστείας έκλεψε την παράσταση στη μεγαλύτερη εκδήλωση τεχνολογίας που έγινε ποτέ στην Αθήνα.

Η μεγαλύτερη πολυ-εκδήλωση τεχνολογίας που έγινε ποτέ στην Αθήνα με 40.000 περίπου επισκέπτες, ενισχύθηκε σημαντικά από την ισχυρή παρουσία του ΑΙΤ. Η εκθεσιακή δραστηριότητα του ΑΙΤ στο Athens Digital Week βασίστηκε σε πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνητικών του δραστηριοτήτων.

Το ΑΙΤ εξέθεσε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τεχνολογίες αιχμής, με στόχο να δώσει στο κοινό μια «γεύση από μέλλον». Κάποια από τα εκθέματα απέδειξαν ότι οι υπολογιστές μπορούν να γίνουν αρκετά «έξυπνοι» ώστε να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους. Οι καθηγητές και οι ερευνητές του ΑΙΤ, προσέφεραν σε χιλιάδες επισκέπτες, αξέχαστες εμπειρίες βγαλμένες από το άμεσο αλλά και πιο μακρινό μέλλον.

Ειδικότερα στον εκθεσιακό χώρο του ΑΙΤ παρουσιάστηκαν:

• Συστήματα επεξεργασίας ήχου, που αναγνωρίζουν τη θέση των ομιλητών στο χώρο, και κατόπιν εστιάζουν («ζουμάρουν») κάμερες πάνω τους.

• Κάμερες που αναγνωρίζουν ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο με βάση χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

• Κάμερες που παρακολουθούν την κίνηση ανθρώπων και αντικειμένων στο χώρο.

• Ειδικές πόρτες και πύλες που μπορούν να «διαβάζουν» και να αναγνωρίζουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τα περιεχόμενα ολόκληρων κιβωτίων, εφ’ όσον τα αντικείμενα φέρουν έξυπνες εττικέτες RFID (Radio Frequency Identification).

Άλλα εκθέματα παρουσίασαν τους μελλοντικούς τρόπους αλληλεπίδρασης με υπολογιστικές συσκευές:

• Έξυπνες επιφάνειες που αντιλαμβάνοται πολλαπλές ταυτόχρονες εντολές του χρήστη, προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες από ότι το δημοφιλές iPhone.

• Εξειδικευμένες διεπαφές που επιτρέπουν στο χρήστη να αμφιταλαντεύεται μεταξύ πραγματικότητας και εικονικής πραγματικότητας (mixed reality), αλληλεπιδρώντας τόσο με πραγματικά όσο και με εικονικά αντικείμενα.

• Ειδικές συσκευές κατευθυντικού ήχου που επιτρέπουν την κατεύθυνση ηχητικών σημάτων με τρόπο ώστε να ακούγονται σε κάποιο σημείο, αλλά όχι σε κάποιο γειτονικό, επιτρέποντας στο κοινό να βιώσει μια μοναδική εμπειρία.

• Τρισδιάστατα παιχνίδια για κινητά τηλέφωνα που επιδεικνύουν την πρόσθετη αξία εξελιγμένων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης βασισμένων σε έξυπνους αυτόνομους κινούμενους πράκτορες στην «αυτόματη» συμπεριφορά και αντίδραση των οντοτήτων του παιχνιδιού στις κινήσεις του παίκτη.

Τέλος, καθώς το ΑΙΤ πρόσφατα διοργάνωσε το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο σε Διαδραστικά Ψηφιακά Μέσα στις Τέχνες και την Ψυχαγωγία (ιστοσελίδα http://www.dimea2008.org ), σε συνεργασία με την ACM, παρουσιάστηκαν μέσα από την ιστοσελίδα του συνεδρίου, με την συγκατάθεση των δημιουργών τους, demos των ψηφιακών έργων τέχνης και ψυχαγωγίας που εκτέθηκαν στους χώρους του ΑΙΤ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Στη διάρκεια του Athens Digital Week το ΑΙΤ συμμετείχε ενεργά και στο χώρο των ομιλιών (talk-zone), με μια παρουσίαση σχετική με οπτικά και ευρυζωνικά δίκτυα από τον Αντιπρύτανη κ. Ι.Τόμκο καθώς και με παρουσίαση από τον αν. Καθηγητή του ΑΙΤ κ. Ι. Χρήστου, με τίτλο «Συμμετοχικό Δίκτυο και Ανθρώπινες σχέσεις».

To Athens Information Technology λειτουργεί από το 2002 στη χώρα μας ως μη κερδοσκοπικό κέντρο αριστείας στην εκπαίδευση και την έρευνα στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Το ΑΙΤ αποτελεί πρότυπο Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Ινστιτούτο που έχει επιτύχει απόλυτα τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την προανταγωνιστική έρευνα, τη βιομηχανία και την παραγωγή και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο.

Το ΑΙΤ διεξάγει έρευνα σε μεγάλο αριθμό τομέων αιχμής με παγκόσμιο ενδιαφέρον όπως τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, οι οπτικές επικοινωνίες, τα ευρυζωνικά ασύρματα δίκτυα, τα δίκτυα αισθητήρων, τα ενσωματωμένα συστήματα, τα αυτόνομα συστήματα, οι τεχνολογίες υπολογιστικού πλέγματος, οι τεχνολογίες λογισμικού, οι τεχνολογίες σημασιολογικού ιστού, αλλά και η ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων.

Στις περιοχές αυτές εργάζονται καθημερινά οι καθηγητές, οι ερευνητές, αλλά και οι φοιτητές του ΑΙΤ, και παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα που δημοσιεύονται στα κορυφαία και πιο αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά. Η έρευνα διεξάγεται σε σύγχρονα εργαστήρια μερικά από τα οποία είναι μοναδικά σε εθνικό και σε μερικές περιπτώσεις και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων το ΑΙΤ συμμετέχει σε καινοτομικά ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συνεργάζεται με τα σημαντικότερα πανεπιστήμια στον κόσμο, αλλά και εταιρίες όπως η Microsoft, η IBM, η SAP και η Sun Microsystems.

Περισσότερες πληροφορίες: www.ait.gr