Η αγγλική εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών Avonline προχώρησε στην υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με τη Eutelsat Communications.


EutelsatΣκοπός της συμφωνίας είναι η διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω του KA-SAT, του πρώτου ευρωπαϊκού δορυφόρου υψηλών ταχυτήτων (High-Throughput Satellite – HTS). Η σύμβαση, η εμπορική αξία της οποίας εκτιμάται ότι θα υπερβεί 5 εκατομμύρια ευρώ, θα επιτρέπει στην Avonline να διαθέτει στους πελάτες της την επόμενη γενιά της υπηρεσίας Tooway, της ευρυζωνικής δορυφορικής επικοινωνίας της Eutelsat.


Με ταχύτητες που φτάνουν τα 10 Mbps στην εκπομπή (download) και τα 4 Mbps στη λήψη (upload), το Tooway™ θα δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους από ολόκληρη τη βρετανική επικράτεια, ακόμη και από αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές που διαθέτουν περιορισμένη ή δεν έχουν καμία πρόσβαση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και ADSL, να αποκτήσουν γρήγορη, αξιόπιστη και προσιτή επικοινωνία με το Ίντερνετ. Αυτή τη στιγμή ένα στα δέκα, ή και περισσότερα, νοικοκυριά στη Μ. Βρετανία δεν έχει μια ευρυζωνική σύνδεση των 2 Mbps, η οποία αποτελεί και την ελάχιστη απαίτηση της βρετανικής κυβέρνησης όσον αφορά το στόχο για την πρόσβαση του συνόλου των κατοίκων σε ψηφιακές υπηρεσίες.


Η Avonline είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες της Μ. Βρετανίας στον τομέα των εγκαταστάσεων ψηφιακής και ευρυζωνικής επικοινωνίας, με 400 περίπου ειδικευμένους μηχανικούς οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της ευρυζωνικής επικοινωνίας μέσω δορυφόρου εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια αποτελεί το μεγαλύτερο πάροχο των υπηρεσιών Tooway™ στη Μ. Βρετανία.


Η παροχή της υπηρεσίας Tooway™ θα γίνεται μέσω του KA-SAT, του δορυφόρου της Eutelsat, ο οποίος εκτοξεύθηκε με επιτυχία το Δεκέμβριο του 2010 και είναι έτοιμος να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία στα μέσα του 2011. Ο δορυφόρος KA-SAT, ο πρώτος ευρωπαϊκός δορυφόρος υψηλών ταχυτήτων (High-Throughput Satellite – HTS), με συνολική χωρητικότητα που υπερβαίνει τα 70 Gbps, θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή δορυφορικών υπηρεσιών, οι οποίες θα μπορούν να προσφέρονται με ανταγωνιστικό κόστος σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες από ολόκληρη την Ευρώπη και τη λεκάνη της Μεσογείου. Ο δορυφόρος KA-SAT αποτελεί θεμέλιο μιας νέας ευρωπαϊκής τηλεπικοινωνιακής υποδομής, στην οποία περιλαμβάνονται οκτώ κύριοι σταθμοί δορυφορικής επικοινωνίας (satellite gateways) σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, τα οποία θα συνδέονται στο Διαδίκτυο μέσω ενός οπτικού δακτυλίου.


Ο τερματικός εξοπλισμός που θα πρέπει να προμηθευτούν οι συνδρομητές της ευρυζωνικής υπηρεσίας Tooway™ της Eutelsat, αποτελείται από ένα δορυφορικό πιάτο μικρής διαμέτρου και ένα μόντεμ το οποίο συνδέεται στο PC μέσω δικτύου Ethernet. Μετά από μια απλή διαδικασία εγκατάστασης, οι συνδρομητές απολαμβάνουν άμεση και συνεχή πρόσβαση στο Ίντερνετ. Παράλληλα, το Tooway™ μπορεί επίσης να συνδυαστεί με υπηρεσίες τηλεφωνίας μέσω δορυφόρου και δορυφορικής τηλεόρασης (Direct-to-Home television).