Μεταξύ 3 και 5 Μαρτίου διοργανώθηκε η έκθεση CeBIT στο Ανόβερο, κατά τη διάρκεια της οποίας τιμώμενη χώρα ήταν η Τουρκία.


CEBITΤα εγκαίνια έγιναν από την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ με την παρουσία του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και δεκάδων προσωπικοτήτων της διεθνούς βιομηχανίας ΤΠΕ. Στην φετινή έκθεση μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η προσαρμογή των εφαρμογών στο Cloud computing, η αξιοποίηση των υπολογιστών παλάμης και των smartphones και οι επιχειρηματικές λύσεις και εφαρμογές για το νέο γερμανικό δελτίο ταυτότητας, που συγκέντρωσε διεθνές ενδιαφέρον.


Οι όλο αυξανόμενες ανάγκες για μεταφορά δεδομένων στο Διαδίκτυο δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες στην ευρυζωνικότητα. Σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας ήδη έχουμε έως και πέντε φορές αύξηση στα δεδομένα της σταθερής τηλεφωνίας και ο όγκος της κυκλοφορίας μέχρι το 2013, θα είναι τουλάχιστον 60πλάσια στα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας. Για την επίτευξη αυτού διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, οι δύο σημαντικότεροι φορείς της Γερμανίας επιβεβαίωσαν στην έκθεση CeBIT 2011 ότι η περαιτέρω επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων μεγάλης δυναμικότητας θα συνεχιστεί αμείωτη.


Για να αντιμετωπιστεί αυτή η αναγκαιότητα σχεδιάζεται ένα μίγμα τεχνολογιών αιχμής και «ώριμων» υποδομών όπως οπτικές ίνες, χαλκός και κινητές ευρυζωνικές τεχνολογίες (HSPA +, LTE και WLAN). Η ευελιξία αυτή θα αποτελέσει τη βάση για ένα multi-gigabit ευρυζωνικό δίκτυο με πλήρη εδαφική κάλυψη. Επίσης, η περαιτέρω κάλυψη της τηλεόρασης μέσω Internet αναμένεται να γίνει πιο δημοφιλής το 2011 με το νέο ανοικτό πρότυπο HbbTV να βασίζεται στις υπάρχουσες τεχνολογίες και να υποστηρίζεται από πολλούς προμηθευτές στον τομέα των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.


Cloud Computing
Σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC, το cloud computing θα αντιπροσωπεύει το 10% στο σύνολο των παγκόσμιων δαπανών πληροφορικής από το 2013. Αποτέλεσμα αυτής της τάσης είναι οι μεγάλες και όχι μόνο επιχειρήσεις αντί να επενδύουν σε δική της τεχνολογική υποδομή επιλέγουν όλο και περισσότερο να αναζητούν τους «πόρους» πληροφορικής που χρειάζονται στο Διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι ένας κεντρικός υπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κοινού από πολλούς άλλους «εικονικούς» υπολογιστές, ενισχύοντας την ικανότητα παραγωγής υπολογιστικής ισχύος και η δυνατότητα εξοικονόμησης κατανάλωσης ενέργειας πάνω από 50%.


Οι πωλήσεις υποδομών και τεχνολογιών Cloud αναμένεται να αυξηθούν περίπου 55% το 2011 ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν επίσης ότι περίπου το 10% των δαπανών πληροφορικής στη Γερμανία θα δαπανηθούν για την τεχνολογία Cloud μέχρι το 2015. Οι Κυβερνητικοί Οργανισμοί είναι από τους πιο ωφελημένους από την τεχνολογία Cloud, που δεν έχει πια προβλήματα ασυνέχειας λειτουργίας διασφαλίζοντας την πλήρη συνέχεια της επεξεργασίας δεδομένων. Επίσης, οι χρήστες σε προσωπικό επίπεδο αξιοποιούν την τεχνολογία Cloud για όλες τις εργασίες που πραγματοποιούν όπως η αποθήκευση φωτογραφιών, βίντεο, e-mail όχι πια στον δικό τους σκληρό δίσκο αλλά στο «σύννεφο». Χαρακτηριστικό ήταν και το μεγάλο ενδιαφέρον σε όλες τις ομιλίες με θέμα «Εργασία και ζωή στο «σύννεφο».


Tο νέο γερμανικό δελτίο ταυτότητας
Στην κεντρική ομιλία της στην τελετή έναρξης για την CeBIT 2011, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη νομική ασφάλεια για τους χρήστες του Δικτύου. Η ασφάλεια των συναλλαγών με την νέα ταυτότητα ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αυτή η νέα κάρτα σύντομα θα λειτουργεί ως «εργαλείο αναγνώρισης» από τις online αγορές μέχρι και τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών με την κεντρική Κυβέρνηση. Οι Γερμανοί πολίτες δεν θα χρειάζεται να περιμένουν πια στην ουρά για την εξυπηρέτησή τους από τις κρατικές υπηρεσίες, θα είναι σε θέση να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης ή άδειας κυκλοφορίας οχημάτων απευθείας μέσω του Διαδικτύου. Η Deutsche Messe έγινε η πρώτη εταιρεία που υλοποίησε την πρώτη πρακτική χρήση του νέου δελτίου ταυτότητας, δίνοντας στους κατόχους του με δωρεάν είσοδο σε CeBIT 2011.


3D χωρίς γυαλιά
Το 2011 ήταν το έτος των τρισδιάστατων εικόνων στις οθόνες PC και στις κονσόλες και πολλοί κατασκευαστές συσκευών παρουσίασαν αντίστοιχα προϊόντα στο Ανόβερο. Στην Deutsche Messe διοργανώθηκε για πρώτη φορά εκθεσιακή ενότητα αφιερωμένη αποκλειστικά στις «τρείς διαστάσεις – 3D» με θέμα “Next Level 3D”. Σε αυτή την ειδική ενότητα υπήρχαν συστήματα στα οποία οι θεατές δεν φορούσαν τα ειδικά γυαλιά βλέποντας σε στερεοσκοπικές οθόνες που χρησιμοποιούν δύο κάμερες για την παρακολούθηση των κινήσεων των ματιών του θεατή. Το σύστημα υποστήριξης υπολογίζει τα στοιχεία εικόνας που απαιτούνται για την 3D απεικόνιση και τα ενεργοποιούσε ανάλογα.


Επιχειρηματικό λογισμικό
Πολλοί εκθέτες φέτος στη CeBIT έδειξαν πολλές νέες εφαρμογές στις οποίες περιλαμβανόταν και η διαδικτυακή εκτύπωση με πρωταγωνιστές την ΗΡ, την Canon και την Xerox, που έδειξαν εφαρμογές «ευφυούς διαχείρισης υπηρεσιών εκτύπωσης (MPS)», από τις οποίες μπορεί να εξοικονομηθούν πόροι και να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Επίσης έδειξαν Mobile και cloud-based λύσεις εκτύπωσης για την εκτύπωση εγγράφων αποθηκευμένα σε ένα κινητό τηλέφωνο ή tablet PC. Στην IT Τrade show, που διοργανώθηκε στην φετινή CeBIT παρουσιάστηκαν νέες τάσεις στο σχεδιασμό των συστημάτων διαχείρισης επιχειρηματικών πόρων (ERP), καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εδώ και καιρό θεωρούν το ERP ως κάτι περισσότερο από απλώς ένα σύστημα για τη χρηματοοικονομική λογιστική και την αποτελεσματική διαχείριση των υποδομών τους.


Οι «έξυπνες εφαρμογές» κατακτούν την αυτοκινητοβιομηχανία
Στην CeBIT 2011 έγινε μεγάλος αριθμός παρουσιάσεων από κατασκευαστές λύσεων και υπηρεσιών συνδεσιμότητας σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο Internet, φιλικό προς τον οδηγό με έλεγχο φωνής και οθόνες αφής. Σήμερα οι οδηγοί μπορεί να έχουν στο αυτοκίνητό τους e-mail που «διαβάζεται» δυνατά από τους ψηφιακά συστήματα που λειτουργούν στα αυτοκίνητα, μπορούν να υπαγορεύσουν μια απάντηση ή να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, καθώς ο ψηφιακός εξοπλισμός αρχίζει και είναι κοινός σε όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Σήμερα στον στάνταρντ εξοπλισμό περιλαμβάνουν ευφυείς υπηρεσίες πλοήγησης όχι μόνο για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα αλλά και για τους φορείς εκμετάλλευσης στόλων και τους παρόχους υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα συστήματα αυτά αλληλεπιδρούν με σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή επικοινωνίας από χειριστήρια οδήγησης μέχρι καισυσκευές smartphones. Το κάθε όχημα γίνεται κυριολεκτικά ένα ασύρματο hotspot LAN, που έχουν ευφυή συστήματα διαχείρισης από την κυκλοφορία μέχρι και τον έλεγχο στη δημιουργία εκπομπών CO2, την κυκλοφοριακή συμφόρηση και πολλές άλλες παραμέτρους που έχουν κόστος πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.