Η πτώση οφείλεται στην οικονομική κρίση, στον κορεσμό της αγοράς αλλά και στον έντονο ανταγωνισμό της τελευταίας διετίας με «πόλεμο τιμών» ανάμεσα στις εταιρείες.


Του Δημήτρη Μαλλά, Εφημερίδα “Ημερησία” 8/3/2011


kiniti tilefwniaΓια επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των εσόδων από υπηρεσίες, αλλά και της κερδοφορίας των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone και Wind) το 2010 κάνουν λόγο τα στελέχη του κλάδου που δεν δείχνουν ιδιαίτερα αισιόδοξα ούτε για την τρέχουσα χρονιά, όπου το πλέον αισιόδοξο σενάριο μιλά απλώς για επιβράδυνση της πτώσης.


Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, τα έσοδα από τις υπηρεσίες για το 2010 μειώθηκαν κατά περίπου 19%-20% και διαμορφώθηκαν περίπου στα 3,2 δισ. ευρώ. Το ποσοστό της μείωσης είναι λίγο πάνω από τις εκτιμήσεις περί πτώσης κατά 16%-18% που υπήρχαν στα μέσα του 2010. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα σε δύο χρόνια τα έσοδα της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ το 2009 και 600 εκατ. ευρώ το 2010), ενώ αντίστοιχα η λειτουργική κερδοφορία του κλάδου κατά 600 εκατ. ευρώ περίπου.


Η πτώση οφείλεται μεν σε κάποιο βαθμό στην οικονομική κρίση, βασικοί παράγοντες, όμως, θεωρούνται τόσο ο κορεσμός της αγοράς καθώς το πραγματικό ποσοστό διείσδυσης αγγίζει το 100% του ενεργού πληθυσμού, όσο και ο έντονος ανταγωνισμός που υπήρξε την τελευταία διετία με έναν εξαιρετικά διευρυμένο «πόλεμο τιμών». Επιπλέον, οι ρυθμιστικές πιέσεις αλλά και η υψηλή φορολογία (η μεγαλύτερη στην Ευρώπη) επέδρασαν αρνητικά στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας.


Πτώση
Σε επίπεδο εταιρειών, η μόνη που έχει ανακοινώσει αποτελέσματα για το σύνολο του 2010 είναι η Cosmote, σύμφωνα με τα οποία η πτώση στα έσοδα της θυγατρικής του ΟΤΕ, ήταν της τάξεως του -16%. Η Vodafone κλείνει το οικονομικό έτος της στο τέλος Μαρτίου και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία αφορούσαν το εξάμηνο Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2010 οπότε και η πτώση στα συνολικά έσοδα της (υπηρεσίες αλλά και πώληση προϊόντων) ήταν στο 15,6%, ενώ το αμέσως προηγούμενο οικονομικό έτος η μείωση έφθασε στο 14,5%.


Η εκτίμηση είναι πως στο σύνολο του ημερολογιακού έτους 2010, η Vodafone είδε τα έσοδα της από υπηρεσίες να μειώνονται περίπου στο μέσο όρο της αγοράς. Οικονομικά αποτελέσματα για το 2010 δεν έχει ανακοινώσει ακόμη η Wind, με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση των εσόδων από υπηρεσίες που κινείται κοντά στο 30%. Σημειωτέον πως η μείωση σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας είναι μεγαλύτερη σε ποσοστιαία βάση, λόγω των προσφορών που έχουν γίνει την τελευταία διετία απ’ όλες τις εταιρείες.


Προσφορές
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 αλλά και τους δύο πρώτους μήνες του 2011, οι τρεις εταιρείες απέφυγαν να προβούν σε προσφορές και εκπτώσεις αντίστοιχες με εκείνες προηγούμενων ετών. Μάλιστα, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι έχουν εξορθολογίσει τις επιδοτήσεις συσκευών σε περίπτωση ανανέωσης συμβολαίου σε μία προσπάθεια να συγκρατήσουν τις απώλειες που έχουν. Η εκτίμηση είναι, πάντως, πως ακόμη και αν δεν υπάρξει νέος «πόλεμος τιμών» πολύ δύσκολα θα υπάρξει ανάκαμψη μέσα στο 2011.


«Διεγράφησαν» 5 εκατ. συνδέσεις λόγω ταυτοποίησης
Σημαντική πτώση παρατηρείται, όμως, και στον αριθμό των συνδέσεων που εξυπηρετούν οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς εκτιμάται ότι συνολικά «διεγράφησαν» κοντά στα 5 εκατ. συνδέσεις. Βέβαια, αυτό δεν οφείλεται τόσο στην οικονομική κρίση όσο στη διαδικασία ταυτοποίησης των καρτοκινητών συνδέσεων που ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2009 ο αριθμός των συνδέσεων έφθασε στο ζενίθ των περίπου 20,9 εκατ. γραμμών με το ονομαστικό ποσοστό διείσδυσης να αγγίζει το 190%.


Απώλειες
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα ανακοινωθέντα στοιχεία, μέσα στο 2010 η Cosmote απώλεσε 1,2 εκατ. συνδέσεις με αποτέλεσμα η πελατειακή βάση της να διαμορφωθεί στα 8 εκατ. Μεγαλύτερες απώλειες, καθώς έφθασαν στα 2,4 εκατ. γραμμές, είχε η Vodafone, η πελατειακή βάση της οποίας είναι πλέον στα 4,135 εκατ.. Η Wind δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την πελατειακή βάση της στο τέλος του 2010, σημειωτέον, όμως, πως στο τέλος Σεπτεμβρίου 2010 ήταν στα 3,9 εκατ. συνδέσεις όταν στο τέλος του 2009 άγγιζε τα 5 εκατ.