Το cloud computing μπορεί να επιφέρει κέρδη για διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους σύμφωνα με την EMC.


EMC logo 2011Ενδεχόμενη υιοθέτηση της τεχνολογίας του cloud computing από ορισμένους κλάδους των βασικών οικονομιών της Ευρώπης, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετο προϊόν της τάξης των €763 δισεκατομμυρίων ευρώ και εκατομμύρια θέσεις εργασίας, μέχρι το 2015. Από την υλοποίηση ενός σχεδίου παροχής υπηρεσιών cloud computing, το μεγαλύτερο όφελος θα προέκυπτε για τον κλάδο του Λιανικού εμπορίου, της διανομής προϊόντων και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, με τη δημιουργία πρόσθετης ανάπτυξης που υπερβαίνει τα €233 δισεκατομμύρια ευρώ.


Η εταιρεία συμβούλων Cebr (The Centre for Economics and Business Research) παρουσίασε σήμερα το δεύτερο μέρος της έρευνας ‘Cloud Dividend 2011’, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της EMC Corporation και όπου εξετάζονται βασικοί κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μ. Βρετανία. Το Cloud computing δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιλέξουν ένα νέο μοντέλο πρόσβασης στην πληροφορική, βάσει του οποίου τεχνολογίες ΙΤ και πληροφορίες τους παρέχονται υπό τη μορφή υπηρεσίας κλιμακωτά, με ασφάλεια, και για όσο διάστημα τα έχουν ανάγκη. Έτσι μειώνεται το time-to-market, απομακρύνονται τα τυπικά εμπόδια που συναντά ένας νεοεισερχόμενος, και δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσα από τη δημιουργία νέων αγορών.


Η μελέτη επικεντρώνεται σε τρία από τα πιο συνηθισμένα μοντέλα υλοποίησης του cloud computing σήμερα: Το Δημόσιο cloud, το οποίο ελέγχεται από κάποιον πάροχο (cloud provider), το Ιδιωτικό cloud, το οποίο ελέγχεται εσωτερικά από το τμήμα πληροφορικής ενός οργανισμού, και το Υβριδικό cloud, το οποίο αποτελεί ένα συνδυασμό των δύο προηγούμενων.


Το όφελος των €233 δισεκατομμυρίων στον κλάδο διανομής, λιανικού εμπορίου και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προκύπτει από το συνδυασμό τριών παραγόντων: της επιτάχυνσης στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, της ανάπτυξης νέων αγορών και δραστηριοτήτων, και της μείωσης στο λειτουργικό κόστους. Το ποσό αυτό αποτελεί το 31 τοις εκατό του συνολικού οικονομικού οφέλους που εκτιμάται ότι θα έχει ολόκληρη η περιοχή, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 77 τοις εκατό προκύπτει από εφαρμογές ιδιωτικών και υβριδικών (private & hybrid cloud).


Στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μ. Βρετανία, οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου, της διανομής προϊόντων και των ξενοδοχείων θα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο από το συνολικό όφελος. Αντίθετα, στη Γερμανία οι κλάδοι της παροχής τραπεζικών, χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών φαίνονται να είναι οι πιο δυνατοί, με το όφελος να φτάνει τα 18.1 δισεκατομμύρια €, μόνο από την εξοικονόμηση σε επενδύσεις (CapEx) για προϊόντα & υπηρεσίες ΙΤ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έρευνας, το αποτέλεσμα της εφαρμογής του cloud computing στη Δημόσια Διοίκηση, την Παιδεία και την Υγεία, θα είναι η δημιουργία τουλάχιστον 800.000 νέων θέσεων εργασίας. Η μελέτη δείχνει ότι, μέχρι το 2015, ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στο σύνολο των πέντε οικονομιών μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2.4 εκατομμύρια.


Διανομή, Λιανικό Εμπόριο και Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
Αυτός ο κλάδος εμφανίζεται να διεκδικεί το μεγαλύτερο μερίδιο από τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν μέσα από το cloud computing – 31 τοις εκατό του συνόλου των κερδών ολόκληρης της περιοχής – παρά το ότι, και στις πέντε οικονομίες, ο συγκεκριμένος τομέας κατατάσσεται μόλις στην τρίτη ή την τέταρτη θέση όσον αφορά τη συνεισφορά στο ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι τα προσδοκώμενα κέρδη του κλάδου θα είναι αρκετά δυσανάλογα σε σχέση με το ειδικό του βάρος στην οικονομία της κάθε χώρας (το μεγαλύτερο ποσοστό συνεισφοράς του κλάδου στο ΑΕΠ είναι το 17 %, περίπου, που καταγράφεται στην Ισπανία).


Σύμφωνα με όσα προβλέπει η έκθεση Cebr, στους συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας η μελλοντική κερδοφορία θα εξαρτάται περισσότερο από την αποδοτικότητα και λιγότερο από την αύξηση του κύκλου εργασιών, εξαιτίας της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων. Τουλάχιστον, το Cloud computing προσφέρει στις επιχειρήσεις του κλάδου μία ευκαιρία, να κερδίσουν μέσα από τη μείωση των λειτουργικών τους δαπανών, ένα όφελος το οποίο καταγράφεται ως το υψηλότερο συνολικά μεταξύ όλων των κλάδων που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, και μπορεί να φτάσει τα €83.3 δισεκατομμύρια μέχρι το 2015. Το συνολικό όφελος αντιστοιχεί στο 31 τοις εκατό της επιπλέον αξίας που δημιουργείται σε ολόκληρη την περιοχή, με το 77 τοις εκατό αυτού να προκύπτει από την ανάπτυξη υβριδικών και ιδιωτικών clouds.


Τραπεζικές, Χρηματοοικονομικές και Επιχειρηματικές υπηρεσίες
Σε επίπεδο EMEA, ο κλάδος της παροχής τραπεζικών, οικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών κατατάσσεται δεύτερος όσον αφορά το συνολικό οικονομικό όφελος, με περισσότερα από €183 δισεκατομμύρια να είναι το δυνητικό κέρδος μέχρι το 2015, και 60 έως 80 τοις εκατό όλων των επιχειρήσεων του κλάδου να ακολουθούν, κατά κύριο λόγο, τα μοντέλα του υβριδικού και του ιδιωτικού cloud (76 τοις εκατό) μια επιλογή η οποία, σε σύγκριση με εκείνη της προσχώρησης σε κάποιο δημόσιο cloud, εγγυάται καλύτερα την ασφάλεια των πληροφορικών συστημάτων, ικανοποιώντας έτσι και τους κανόνες της πληροφορικής διακυβέρνησης.


Δημόσια Διοίκηση, Παιδεία και Υγεία
Παρόλο που ο συγκεκριμένος κλάδος κατατάσσεται στην τέταρτη θέση όσον αφορά τα συνολικά οικονομικά οφέλη, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι θα είναι ο πιο ευνοημένος από πλευράς απασχόλησης, καθώς εκεί φαίνεται ότι θα δημιουργηθούν 800.000 νέες θέσεις εργασίας σχετικές με την τεχνολογία και τις υπηρεσίες Cloud. Αυτό θα συμβεί επειδή η Δημόσια Διοίκηση, η Παιδεία και η Υγεία είναι τομείς όπου οι αποδοχές είναι κατά μέσο όρο, χαμηλότερες από αντίστοιχες άλλων κλάδων. Έτσι η συνολική εξοικονόμηση κόστους συνολικά και στους τρεις αυτούς τομείς, εκτιμάται ότι θα είναι πιο ουσιαστική απ’ ότι στον κλάδο των τραπεζικών, χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών, φτάνοντας τα €14.5 δισεκατομμύρια. Κι ενώ ο κλάδος χαρακτηρίζεται από τη μέτρια διείσδυση της πληροφορικής και τις σχετικά περιορισμένες επενδύσεις στο ΙΤ (CapEx), η εκτεταμένη υιοθέτηση υβριδικών και ιδιωτικών clouds στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης προβλέπεται ότι μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση ακόμη περισσότερων δαπανών.


Κλάδος Βιομηχανικής Παραγωγής
Στη Βιομηχανική παραγωγή θα δούμε, μέχρι το 2015, να έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας σχετικές με το Cloud. Κι’ αυτό παρά το ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει τη μικρότερη συνεισφορά, σε επίπεδο δημιουργίας μακροοικονομικού οφέλους, συγκριτικά με τους άλλους τέσσερις ‘μεγάλους κλάδους’ της οικονομικής δραστηριότητας (€98.5 δισεκατομμύρια για το σύνολο των πέντε χωρών). Παρόλο που στο συγκεκριμένο κλάδο όλα τα μεγέθη είναι σχετικά πιο μικρά, το ποσό των €11.4 δισεκατομμυρίων που δυνητικά αποτελεί το όφελος του κλάδου βιομηχανικής παραγωγής στη Μ. Βρετανία, θα μπορούσα να προσφέρει κάποια οικονομική ανάσα στον ταλαιπωρημένο αυτόν τομέα της βρετανικής οικονομίας. Η Cebr διακρίνει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις του κλάδου μέσα από την υιοθέτηση του cloud computing, καθώς προβλέπεται να υπάρξει αύξηση στη συνολική παραγωγή και καλύτερη διαχείριση της ζήτησης για βιομηχανικά προϊόντα εποχικού χαρακτήρα. Μέτριο όφελος αναμένεται να υπάρξει και στην παραγωγικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω καλύτερου time-to-market, κλιμακωτής χρήσης των υποδομών IT, και άλλων ευκαιριών ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Άλλοι κλάδοι, ενέργεια και εταιρείες κοινής ωφέλειας
Ο τελευταίος κλάδος που εξετάζεται στην έκθεση συνδυάζει διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως αγροτική παραγωγή, δασοκομία και αλιεία, κατασκευές, μεταφορές, επικοινωνίες και αποθήκευση δεδομένων, ενέργεια και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.


Στον κλάδο της ενέργειας και κοινής ωφέλειας οι πληροφορίες είτε είναι ιδιωτικού χαρακτήρα, είτε υπόκεινται σε κανονιστικές ρυθμίσεις. Οι απαιτήσεις όσον αφορά τα υπολογιστικά συστήματα και τα συστήματα storage είναι ιδιαίτερα υψηλές. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η υιοθέτηση του cloud computing, και ειδικότερα του μοντέλου των ιδιωτικών clouds θα μπορούσε να εισφέρει έως και €14.1 δισεκατομμύρια.