H μείωση του λειτουργικού κόστους αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του ομίλου ΟΤΕ για το 2011, μία χρονιά, η πορεία της οποίας, σύμφωνα με τη διοίκηση του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από τη συμπεριφορά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία χαρακτηρίζεται πλέον ως «ο βασικός ανταγωνιστής» του ΟΤΕ.


Του Δημήτρη Μαλλά, Εφημερίδα “Ημερησία” 28/2/2011


megaro_ote_220Στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής με τους αναλυτές με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου και ολόκληρου του 2010, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, χαρακτήρισε «ύψιστη προτεραιότητα» τη μείωση του κόστους.


Σημειωτέον πως και στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, ο κ. Τσαμάζ, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα, είχε κάνει αντίστοιχη δήλωση. Στο μεσοδιάστημα, η διοίκηση του ΟΤΕ εξέτασε τη δομή του λειτουργικού κόστους του ομίλου και τώρα ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις δράσεις στις οποίες θα προβεί και οι οποίες, όπως σημείωσε ο κ. Τσαμάζ, πρόκειται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.


Η μείωση του κόστους δείχνει να αποτελεί μονόδρομο, δεδομένου ότι οι ευκαιρίες για αύξηση των εσόδων είναι λίγες και η κρίση επιδείνωσε τις συνθήκες στην αγορά, ιδίως κατά το δ’ τρίμηνο. Στη σταθερή τηλεφωνία δε, σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί αν θα υπάρξει σταθεροποίηση των εσόδων το 2011.
«Δεν έχουμε τα προϊόντα για να σταθούμε απέναντι στον ανταγωνισμό, αλλά δεν το βάζουμε κάτω» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Τσαμάζ, ο οποίος υποστήριξε ότι η ρυθμιστική αρχή αποτελεί το «βασικό ανταγωνιστή» του ΟΤΕ, ενώ χαρακτήρισε άδικη τη ρύθμιση που υφίσταται.


Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι από τη στάση της ΕΕΤΤ -όπως, φυσικά, και από την πορεία της οικονομίας- θα εξαρτηθεί και το κατά πόσον θα υπάρξει ανάκαμψη μέσα στο 2011. Η περσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε πάντως ως ένα έτος, όπου τα εμπόδια που βρήκε μπροστά του ο ΟΤΕ ήταν χωρίς προηγούμενο.


Εκτίμηση
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσαμάζ προέβη στην εκτίμηση πως «σε δύο χρόνια ο ΟΤΕ θα είναι μία πιο δυνατή εταιρεία». Η εκτίμηση αυτή έγινε σχολιάζοντας τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διοικητική αναδιοργάνωση του ΟΤΕ και των θυγατρικών του, ώστε να λειτουργούν ως ένας όμιλος με ενιαία κουλτούρα, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και τη διάθεση ανταγωνιστικών προϊόντων. Όσον αφορά το μέρισμα, η λήψη αποφάσεων έχει μετατεθεί για το Μάρτιο.


Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τα στελέχη του ΟΤΕ ανέφεραν ότι στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου δεν αναφέρθηκε τίποτα για το μέρισμα και πως το Μάρτιο μετά τη νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου θα είναι σε θέση να πουν περισσότερα.