Αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές κυνηγούν το Wikileaks και τον ιδρυτή του.


Εφημερίδα “Καθημερινή”, 2/12/2010


julianΗ κυβέρνηση των ΗΠΑ, υποβοηθούμενη από χάκερς που δουλεύουν για λογαριασμό της, επιδίδεται σε ένα ανηλεές κυνήγι του ιστότοπου Wikileaks, ενώ αρχές χωρών από όλο τον κόσμο αναζητούν τον ιδρυτή του, Τζούλιαν Ασάντζ.


Η τελευταία «κρούση» της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον του Wikileaks κατάφερε να το απομακρύνει από ένα μη κρατικό δίκτυο υπολογιστών, σταματώντας προσωρινά τη διαρροή «ευαίσθητων» εγγράφων, ωστόσο σύντομα το site ήταν ξανά online, συνεχίζοντας το έργο του από ένα καταφύγιο στη Σουηδία.


Η online καταδίωξη έχει το αντίστοιχό της στον πραγματικό κόσμο, καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές αναζητούν τον Ασάντζ, που καταζητείται στη Σουηδία λόγω κατηγοριών για βιασμό. Ωστόσο, ο ιδρυτής του Wikileaks δεν πτοείται, συνεχίζοντας την προσωπική του σταυροφορία και δημοσιεύοντας μυστικά έγγραφα (όπως αυτά τα οποία αναφέρουν πως η κυβέρνηση Ομπάμα και το Κογκρέσο άσκησαν πιέσεις στην ισπανική κυβέρνηση για να μην ασκήσει δίωξη εναντίον μελών της κυβέρνησης Μπους που επέτρεψαν τον βασανισμό υπόπτων για τρομοκρατία).


Η Amazon.com Inc. πρόλαβε το Wikileaks από το να χρησιμοποιήσει τους υπολογιστές της για τη δημοσίευση υλικού από το Στέητ Ντιπάρτμεντ, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. Ωστόσο, η ιστοσελίδα έμεινε για λίγο μόνο «εκτός αέρα», καθώς επέστρεψε στον κυβερνοχώρο ξανά από το ψυχροπολεμικό της καταφύγιο στη Σουηδία. Η απόφαση της Amazon να «εξοστρακίσει» το Wikileaks από τους servers της επήλθε μετά από κυβερνητικές πιέσεις. Κατά τον γερουσιαστή Τζο Λίμπερμαν, «η απόφαση της εταιρείας να αποκόψει το Wikileaks αυτή τη στιγμή είναι η σωστή απόφαση και θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες εταιρείες οι υπολογιστές των οποίων χρησιμοποιούνται από το Wikileaks για τη δημοσίευση υλικού που έχει αποκτηθεί παράνομα».


Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι λαμβάνει νέα μέτρα προστασίας των κρατικών μυστικών μετά τη δημοσίευση χιλιάδων εγγράφων, ενώ απέρριψε μία έκκληση του Ασάντζ για παραίτηση της ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, εάν αυτή είχε γνώση και ρόλο στην παρακολούθηση ξένων ηγετών από Αμερικανούς διπλωμάτες. «Η πρόταση του κ. Ασάντζ είναι γελοία και παράλογη» δήλωσε ο Τόμι Βιέτορ, εκπρόσωπος του Λ. Οίκου, συμπληρώνοντας πως η Κλίντον κάνει «εξαιρετική» δουλειά.


Το θέμα του Wikileaks συζητήθηκε πυρετωδώς σε όλες τις συναντήσεις της Χίλαρι Κλίντον με Ευρωπαίους ηγέτες την Τετάρτη. Ο Ασάντζ παραμένει ασύλληπτος, ενώ Γερμανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε φήμες περί έκδοσης εντάλματος σύλληψής του και από τη χώρα του. Ο Μαρκ Στίβενς, δικηγόρος του ιδρυτή του Wikileaks, έχει διαμαρτυρηθεί πως ο πελάτης του δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για τις κατηγορίες εναντίον του, ενώ πρόσθεσε πως ο Ασάντζ έχει προσφερθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την έρευνα, χωρίς όμως να δείξει κανείς ενδιαφέρον.


Η ακριβής φύση των κατηγοριών είναι ακόμα ασαφής, με τον Στίβενς να κάνει λόγο για «εκ των υστέρων διαφωνία σχετικά με συναινετικό, αλλά άνευ προφυλάξεων σεξ», ενώ στις τάξεις των Σουηδών εισαγγελέων υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το αν είναι έγκυρη η χρήση του όρου «βιασμός». Ωστόσο, η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε πως θα εκδώσει νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης, καθώς το υπάρχον δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη Βρετανία.


Ο φυγάς Τζούλιαν Ασάντζ
Ο ιδρυτής του Wikileaks είχε τη φήμη πως είναι καχύποπτος και παρανοϊκός πολύ πριν την έκδοση των ενταλμάτων. Βάσει του διεθνούς εντάλματος σύλληψης, μπορεί να συλληφθεί στις 188 χώρες- μέλη της Ιντερπόλ (από το Αφγανιστάν ως τη Ζιμπάμπουε), και να εκδοθεί στη συνέχεια στη Σουηδία. Η τελευταία θέασή του έγινε στο Λονδίνο, και επί της παρούσης πιστεύεται πως βρίσκεται στη Μ. Βρετανία- ωστόσο, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο Ασάντζ είναι συνεχώς εν κινήσει.


Ο Τζούλιαν Ασάντζ αποφεύγει να εμφανιστεί αυτοπροσώπως, αλλά έχει επιδείξει τη δυνατότητά του να επικοινωνεί με δημοσιογράφους μέσω του Ίντερνετ- είτε μέσω βίντεο που έχει ληφθεί από κινητά τηλέφωνα είτε μέσω Skype.


Κατά τον δημοσιογράφο των New York Τimes, Τζων Φ. Μπερνς, ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον Ασάντζ τον Οκτώβριο, ο ιδρυτής του Wikileaks αλλάζει κινητά τηλέφωνα «όπως κάποιοι αλλάζουν πουκάμισα», χρησιμοποιεί μετρητά αντί για πιστωτικές κάρτες και μένει είτε σε φίλους είτε σε ξενοδοχεία δίνοντας ψεύτικα ονόματα. Κατά τη συνέντευξή τους, η οποία έλαβε χώρα σε αιθιοπικό εστιατόριο του Λονδίνου, ο Ασάντζ ψιθύριζε, φοβούμενος την ύπαρξη «κοριών».


«Του κάνεις μία ακίνδυνη ερώτηση και σε κοιτά σα να ρωτά ‘γιατί θέλεις να το μάθεις αυτό;’» δήλωσε δημοσιογράφος ο οποίος είχε συναντηθεί νωρίτερα μαζί του νωρίτερα μέσα στο έτος.


Ως αρχή της «σταυροφορίας» του θεωρείται ο Απρίλιος, όταν έδειξε βίντεο με επιθετικό ελικόπτερο των ΗΠΑ να σκοτώνει 12 άτομα στη Βαγδάτη το 2007, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν δύο δημοσιογράφοι του Reuters. Η θέση του έγινε πιο «επικίνδυνη» τον Ιούλιο, μετά τη δημοσίευση 77.000 εγγράφων του αμερικανικού στρατού σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Μέχρι τώρα, το αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του είναι η δημοσίευση 400.000 εγγράφων τον Οκτώβριο. Στις κατηγορίες που η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει εναντίον του συμπεριλαμβάνονται η κατασκοπεία (αν και τίθεται το θέμα της Πρώτης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ, περί ελευθερίας λόγου και Τύπου), η κλοπή κυβερνητικής περιουσίας, η κακή χρήση απορρήτων εγγράφων και η συνέργεια σε παράνομες διαρροές.

Ο λόγος που ο Ασάντζ βρέθηκε στη Σουηδία (όπου αιτήθηκε άδειες παραμονής και εργασίας) ήταν η μακρά παράδοση της χώρας στην ελευθερία του Τύπου- ωστόσο, σύντομα προέκυψαν οι κατηγορίες περί βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης δύο γυναικών. Λέγεται πως ο ίδιος έχει εκδηλώσει πρόθεση να μεταβεί στην Ισλανδία ή την Ελβετία (αν και η Ιντερπόλ έχει ενημερώσει επίσημα για το ένταλμα στη Σουηδία, οι χώρες δεν δεσμεύονται νομικά να τον εκδώσουν). Επίσης, για μικρό διάστημα φάνηκε πως το Εκουαδόρ θα αποτελούσε ασφαλές καταφύγιο, μετά από δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών της χώρας, Κίντο Λούκας πως ο Ασάντζ ήταν ευπρόσδεκτος να μείνει στη χώρα, αλλά ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα διέψευσε πως ισχύει κάτι τέτοιο.

Μία άλλη πιθανή κρυψώνα είναι η πατρίδα του Ασάντζ, η Αυστραλία, η οποία ωστόσο θεωρείται μάλλον επικίνδυνος προορισμός, λόγω συμφωνίας έκδοσης μεταξύ της αυστραλιανής κυβέρνησης και των ΗΠΑ. Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Ρόμπερτ ΜακΚλέλαντ, έχει δηλώσει πως διερευνάται το κατά πόσον οι πρόσφατες διαρροές αποτελούν παραβίαση του αυστραλιανού νόμου, ενώ Αυστραλός αξιωματούχος έχει πει πως, εφόσον ο Ασάντζ επέλεξε να «παίξει εκτός κανόνων», τότε η αντιμετώπισή του θα είναι επίσης «εκτός κανόνων».