Οι υποδομές επόμενης γενιάς, και πιο συγκεκριμένα το δίκτυο VDSL που αποτελεί τη διάδοχο κατάσταση των υπαρχόντων συνδέσεων ADSL, δείχνουν να είναι το νέο μέτωπο που ετοιμάζεται να ανοίξει μεταξύ του ΟΤΕ και των ανταγωνιστών του.


Του Δημήτρη Μαλλά, Εφημερίδα “Ημερησία”, 27/10/2010


ote-vdslΟι υποδομές επόμενης γενιάς, και πιο συγκεκριμένα το δίκτυο VDSL που αποτελεί τη διάδοχο κατάσταση των υπαρχόντων συνδέσεων ADSL, δείχνουν να είναι το νέο μέτωπο που ετοιμάζεται να ανοίξει μεταξύ του ΟΤΕ και των ανταγωνιστών του. Το αίτημα του ΟΤΕ περί μη ρύθμισης των υποδομών VDSL που έχει ξεκινήσει να δημιουργεί φαίνεται να προκαλεί αντιδράσεις εκ μέρους των ανταγωνιστών του, ενώ δεν φαίνεται να υποστηρίζεται ούτε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.


Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του ανώτερου διευθυντή μάρκετινγκ σταθερής τηλεφωνίας και εμπορικού τμήματος εταιρικών πελατών της Wind Ελλάς, Αντώνη Τζωρτζακάκη, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο οποίος δήλωσε ότι «ο ΟΤΕ έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της χονδρικής ευρωζωνικής πρόσβασης και στο τοπικό βρόχο (LLU), άρα έχει υποχρέωση να ρυθμιστεί και το νέο δίκτυο που αναπτύσσει VDSL». Άποψη με την οποία διαφωνεί ο ΟΤΕ, ο οποίος υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη ρύθμιση θα δημιουργούσε καθυστερήσεις στην εξέλιξη των υπαρχόντων υποδομών που βασίζονται σε τεχνολογίες χαλκού, όπως είναι οι διάφορες εκδόσεις του DSL.


Σημειώνεται πως ο ΟΤΕ έχει προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία όσον αφορά στο VDSL, το οποίο θα προσφέρει ταχύτητες λήψης δεδομένων έως και 50 Mbps. Προς το παρόν, η παροχή της υπηρεσίας γίνεται σε πιλοτικό στάδιο και θα ξεκινήσει από ορισμένες περιοχές της Αθήνας καθώς και τους δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνή, Ξάνθης και Σερρών.


Για την παροχή συνδέσεων μέσω VDSL ενδιαφέρεται και η Wind, η οποία χθες παρουσίασε μία νέα οικογένεια προγραμμάτων που συνδυάζουν υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, κινητής τηλεφωνίας και Internet, επιδιώκοντας να ενισχύσει τα μερίδια αγοράς της. Πρόκειται για την πρώτη προσφορά της εταιρείας μετά την ανακοίνωση περί αλλαγής μετόχου.