Το στοίχημα για νέους μετόχους – διοίκηση στην Wind Hellas είναι η διατήρηση εσόδων, κερδών και πελατών.


Του Βαγγέλη Mανδραβέλη, Εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής”, 24/10/2010


WIND LOGOΌταν το βράδυ του προπερασμένου Σαββάτου (16/10) έφτασαν τα έγγραφα της πρότασης των ομολογιούχων υψηλής εξασφάλισης (secured bondholders) για την αναδιάρθρωση του κεφαλαίου στην Wind Hellas, τα στελέχη της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας δεν πίστευαν στα μάτια τους. Η πρόταση περιελάμβανε τον μηδενισμό του δανεισμού της επιχείρησης, από 1,87 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, ενώ επιπλέον, οι νέοι μέτοχοι υπόσχονται 130 εκατ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης. Συγκεκριμένα η πρόταση περιλαμβάνει:
– Tην απομείωση (haircut) εγγυημένων ομολογιών ονομαστικής αξίας 1,22 δισ. ευρώ σε 400 εκατ. ευρώ και την κεφαλαιοποίησή τους με απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
– Tην εξάλειψη (wipe-out) μη εγγυημένων ομολογιών ονομαστικής αξίας 355 εκατ. ευρώ.
– Tην κεφαλαιακή ένεση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας με 420 εκατ. ευρώ από τους ομολογιούχους υψηλής εξασφάλισης, με στόχο την αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού ύψους 290 εκατ. ευρώ και την ενίσχυση των κεφαλαίων κίνησης με τα υπόλοιπα 130 εκατ. ευρώ.


«Φιλί ζωής»
Η διοίκηση της Wind Ηellas ανακουφίστηκε ιδιαίτερα, καθώς η σχετική πρόταση δίνει ένα ισχυρό «φιλί ζωής» στην παραπαίουσα επιχείρηση. Το μεγάλο «δώρο», όμως, που έλαβε η εταιρεία είχε οπωσδήποτε κι ένα αντίτιμο. Κυρίως για τον μέχρι πριν από μερικούς μήνες ιδιοκτήτη της, κ. Ναγκίμπ Σαουίρις. Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας, αφού απέτυχε να φανεί συνεπής στους δανειστές του, έχασε την εταιρεία και την επένδυση που είχε πραγματοποιήσει σ’ αυτήν ύψους περίπου 630 εκατ. ευρώ. Πλέον, οι νέοι ιδιοκτήτες της Wind Hellas φαίνεται ότι προσδοκούν στην ανάκαμψη της πορείας της επιχείρησης ώστε αφ’ ενός μεν να περιοριστεί το μέγεθος της επισφάλειάς τους, αφ’ ετέρου δε να εξασφαλιστεί η νέα τους επένδυση των 420 εκατ. ευρώ.


Είναι η πρώτη φορά που μια τόσο μεγάλη επιχείρηση της χώρας περνάει εξ ολοκλήρου στους δανειστές της με βασικό στόχο την ανάκαμψη. Στο παρελθόν, υπήρξε αντίστοιχη κίνηση στην Altec, όπου η εταιρεία πέρασε πλειοψηφικά στις πιστώτριες τράπεζες. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τη «Μαΐλλης ΑΕΒΕ», όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της. Οι αναδιαρθρώσεις, όμως, αυτές αναμφίβολα είναι πολύ μικρότερου μεγέθους από εκείνη της Wind Hellas.


Στην πράξη, η αναδιάρθρωση του δανεισμού της Wind Hellas είναι η μεγαλύτερη στον παγκόσμιο επιχειρηματικό στίβο. Oπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας, δεν υπήρξαν άλλα αντίστοιχα παραδείγματα αναδιάρθρωσης δανεισμού και στις σημαντικότερες αναδιαρθρώσεις, τα haircuts εταιρικών ομολογιακών δανείων ήταν της τάξης των λίγων εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της Wind Hellas, μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες και έπειτα από δύο αναδιαρθρώσεις δανεισμού, ομολογιακά δάνεια ονομαστικής αξίας 2,9 δισ. ευρώ απομειώθηκαν σε 400 εκατ. ευρώ.


Συγκεκριμένα, μη εγγυημένες ομολογίες ονομαστικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ εξαλείφθηκαν ολοσχερώς (wiped-out), ενώ εγγυημένες ομολογίες ονομαστικής αξίας 1,22 δισ. ευρώ απομειώθηκαν σε 400 εκατ. ευρώ. Oπως και να έχει η κατάσταση, οι νέοι μέτοχοι, όπως αναφέρουν αναλυτές της αγοράς, επιχειρούν να «ρεφάρουν» μέρος της επισφάλειάς τους και παράλληλα να διασφαλίσουν τη νέα επένδυσή τους ύψους 420 εκατ. ευρώ. Θεωρητικά οι τραπεζίτες αποκτούν την εταιρεία αντί 2,0 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι ο δανεισμός της (1,87 δισ. ευρώ) συν τα 130 εκατ. ευρώ που φέρνουν στα ταμεία της. Ωστόσο, οι ίδιοι οι τραπεζίτες αποτίμησαν την πραγματική αξία της επιχείρησης σε 820 εκατ. ευρώ –400 εκατ. ευρώ που είναι η κεφαλαιοποίηση του δανεισμού συν 420 εκατ. ευρώ η κεφαλαιακή ένεση– ή περίπου τέσσερις φορές τα κέρδη EBITDA. «Αν υπάρξει βελτίωση των αγορών διεθνώς και ανάκαμψη της αγοράς κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, στα επόμενα 2 – 3 χρόνια, πιθανόν οι μέτοχοι να είναι σε θέση να βγουν από την επένδυσή τους με ένα μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή κερδών, π. χ. 6 έως 8», παραδέχεται αναλυτής της αγοράς. Και στην περίπτωση αυτή, οι μέτοχοι της εταιρείας θα αποεπενδύσουν με απώλειες, αλλά μικρότερες από αυτές που καταγράφονται σήμερα ή από μια πιθανή ρευστοποίηση της επιχείρησης.


Το στοίχημα αυτό ασφαλώς εξαρτάται από την ικανότητα της επιχείρησης να διατηρήσει έσοδα, κέρδη και πελάτες. Μια κερδοφορία της τάξης των 200 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ΕΒΙΤDA για την Wind Hellas χωρίς τοκοχρεολύσια είναι ικανή να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της εταιρείας π. χ. με 80 – 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα να υπάρξει κι ένα κέρδος (μέρισμα) για τους μετόχους. Η εταιρεία, ωστόσο, χάνει γρήγορα έδαφος, με τα έσοδα και τα κέρδη ΕΒΙΤDA να υποχωρούν. Και με δεδομένο ότι οι χειρότερες μέρες είναι μπροστά, τόσο οι νέοι μέτοχοι όσο και η διοίκηση της Wind Hellas βρίσκονται απέναντι σε μια τεράστια πρόκληση.