Η γερμανική επιχείρηση έχει διαγράψει 0,9 δισ. ευρώ, από τα 3,8 δισ. ευρώ που έχει επενδύσει στον ΟΤΕ λόγω της πτώσης της τιμής της μετοχής.


Της Μαρίας Μόσχου και του Δημήτρη Μαλλά, Εφημερίδα “Ημερησία”, 20/10/10


OTE_DeutscheTele_ph1Τις απώλειές της από την επένδυση στον ΟΤΕ έχει αρχίσει ήδη να μετρά η Deutsche Telekom, η οποία μέσω του επικεφαλής της για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού κ. Guiddo Kerkoff εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε «ανοιχτά ζητήματα», όπως τα εργασιακά και τη ρυθμιστική αρχή.


Από το βήμα του 12ου συνεδρίου InfoCom ο κ. Kerkoff ζήτησε αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας, και του σχεδίου για εγκατάσταση οπτικών ινών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ενώ ανέφερε, για πρώτη φορά ανοικτά, ότι τα συναισθήματα από την επένδυση στον ΟΤΕ είναι «ανάμεικτα».


Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η γερμανική επιχείρηση έχει αναγκαστεί ήδη να διαγράψει 0,9 δισ. ευρώ από τα 3,8 δισ. ευρώ, που έχει επενδύσει στον ΟΤΕ λόγω της πτώσης της τιμής της μετοχής.


Συνεννόηση
Η ομιλία του κ. Kerkoff αποδεικνύει την αδυναμία «συνεννόησης» που είχαν οι δύο πλευρές, οι οποίες για πάνω από ένα χρόνο προσπαθούσαν να βρουν τη «χρυσή τομή» και να καταλήξουν στο άτομο που θα αναλάβει το «τιμόνι» του Οργανισμού. Αν και τελικά, όπως όλα δείχνουν, το πρόσωπο αυτό θα είναι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, Κ. Μ. Τσαμάζ, οι σχέσεις DT και ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν τεταμένες, κυρίως όσον αφορά τα εργασιακά θέματα.


Η πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί από τον διοικητή του Οργανισμού κ. Π. Βουρλούμη για άρση της μονιμότητας στον ΟΤΕ φαίνεται να αποτελεί πάγιο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα της γερμανικής επιχείρησης. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ομιλία του ο κ. Kerkoff έκανε αναφορά στο εργασιακό κόστος τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί». «Άκαμπτοι κανονισμοί εργασίας (νόμοι και συλλογικές συμβάσεις) καθυστερούν τις απαιτούμενες αλλαγές», επισήμανε με νόημα και ζήτησε ευθέως από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει «πιο ευέλικτη εργατική νομοθεσία, προκειμένου να δοθούν στον ΟΤΕ μεγαλύτερα περιθώρια για βελτίωση του κόστους του προσωπικού του και για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας προσανατολισμένου στην αποδοτικότητα».


Άλλο ένα σημείο «τριβής» των δύο πλευρών φαίνεται να αποτελεί και το σχέδιο για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών που υλοποιεί ο ΟΤΕ, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη ρύθμιση του FTTC/VDSL «θα κρατούσε καθηλωμένες τις υποδομές της ελληνικής αγοράς στην τεχνολογία χαλκού». Στο ίδιο πλαίσιο ζήτησε από την κυβέρνηση να επανασχεδιάσει το μεγαλόπνοο σχέδιο εγκατάστασης οπτικών ινών σε 2 εκατ. νοικοκυριά, προκείμενου να μην υπάρξει αλληλοκάλυψη με το δίκτυο που αναπτύσσει ήδη ο ΟΤΕ.


Βεβαιότητα
«Ο ΟΤΕ είναι διατεθειμένος να αναλάβει το μεγάλο επενδυτικό ρίσκο ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς, μόνο εάν υπάρχει αρκετή βεβαιότητα και δίκαιη μεταχείριση», σημείωσε με νόημα. Ιδιαίτερα αιχμηρός παρουσιάστηκε όσον αφορά τη ρυθμιστική αρχή σημειώνοντας ότι θα πρέπει να καταργηθεί η ρύθμιση σε τομείς με έντονο ανταγωνισμό, όπως στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Μάλιστα ανέφερε ότι η πρακτική της Επιτροπής είναι επιζήμια για τις επενδύσεις, γιατί εμποδίζει τον ΟΤΕ να προσφέρει στους πελάτες ελκυστικά πακέτα και τιμές.


Αναφερόμενος στην Cosmote υποστήριξε ότι «λειτουργεί θαυμάσια σε σχέση με την αγορά».


Αλλαγές στο στρατηγικό σχέδιο
Η αναδιάρθρωση του στρατηγικού σχεδίου του ΟΤΕ συζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. του Οργανισμού, όπου συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι διαφωνούν στις προτάσεις της Διοίκησης για διετή πάγωμα μισθών και κατάργηση χρονοεπιδομάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές αλλαγές στο σχέδιο του ΟΤΕ αφορούν τη μείωση προσωπικού και κυρίως τη μεταφορά σε εταιρεία transfer. Αν και το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε τη μεταφορά περίπου 1.800 ατόμων στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί στα γερμανικά πρότυπα, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα 500 άτομα με παράλληλα αποχώρηση 200 ατόμων το χρόνο με πρόωρη συνταξιοδότηση. Στη συνεδρίαση ο διοικητής του Οργανισμού Π. Βουρλούμης φέρεται να δήλωσε ότι είναι το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχει μιας και οι πληροφορίες θέλουν DT και Ε.Δ. να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τον αντικαταστάτη του. Μάλιστα ο κ. Βουρλούμης, ο οποίος έχει συγκρουστεί ανοικτά με τους εργαζόμενους έριξε γέφυρα επικοινωνίας χαρακτηρίζοντάς τους βασικούς συντελεστές στην πορεία του Οργανισμού.