Περαιτέρω διεύρυνση και αλλαγή ισορροπιών στο εμπορικό κομμάτι της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, αναμένεται στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, με την ενίσχυση του ψηφιακού παρόχου των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας με νέους περιφερειακούς σταθμούς.


Του Στέλιου Ιωάννου, Εφημερίδα “Ναυτεμπορική”, 18/10/2010


digea logoΤην ίδια ώρα και λίγο πριν την επέκταση της ψηφιακής στις περιοχές της Θράκης, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη.


Η αγορά των Αθηνών
Οπως αναφέρουν πληροφορίες, μέσα στον επόμενο μήνα και πριν την έναρξη των επίγειων ψηφιακών εκπομπών στην περιοχή της Θράκης (η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 19 Νοεμβρίου), τρία ακόμα περιφερειακά κανάλια του νομού Αττικής θα προστεθούν στο μπουκέτο που παρέχει η Digea στο νομό Αττικής.


Πρόκειται για τους τηλεοπτικούς σταθμούς Channel 9, Kontra, και Bluesky. Έκπληξη προκαλεί η ένταξη στο μπουκέτο της Digea, ειδικά του τηλεοπτικού σταθμού Bluesky, ιδιοκτησίας Ν. Κισσανδράκη, αφού ο μέτοχος της εταιρείας, είναι εκ των ιδρυτικών μελών, της Digital Union, της άλλης εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ψηφιακού σήματος, που έχουν συστήσει οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Υπενθυμίζεται ότι η Digea, έχει υιοθετήσει το μοντέλο κωδικοποίησης mpeg4, ενώ η Digital Union -στην οποία έχει δοθεί και άδεια για παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, από την ΕΕΤΤ- είχε επιλέξει το παλαιότερο μοντέλο mpeg2.


Η εξέλιξη αυτή, μετά και την απόφαση της ΕΡΤ -η οποία βέβαια μένει να υλοποιηθεί- για μετάβαση στο mpeg4, ουσιαστικά καθιστά το συγκεκριμένο σύστημα αποκωδικοποίησης ψηφιακού σήματος ως εθνικό και αναμένεται να στρέψει και τους περιφερειακούς σταθμούς της υπόλοιπης Ελλάδας στη συγκεκριμένη επιλογή.


Το γεγονός αυτό καθιστά την Digea, ως το σημαντικότερο διαχειριστή επίγειου ψηφιακού σήματος στην Ελλάδα, ενισχύει τις προοπτικές της εταιρείας και παγιώνει τη βιωσιμότητά της, αφού αναμένεται ότι και άλλες περιφερειακές τηλεοπτικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, θα στραφούν σε αυτή προκειμένου να εκπέμψουν ψηφιακά.


Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Digea, μεταφέρει ήδη το σήμα 8 περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών στο νομό Αττικής, οι οποίοι ωστόσο, τουλάχιστον στο πιλοτικό στάδιο το οποίο διανύουμε τώρα, μεταδίδονται μόνο από το κέντρο εκπομπής της Αίγινας και όχι από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού.


Να αναφερθεί ότι με την προσθήκη των νέων καναλιών ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών που θα εκπέμπουν ψηφιακά το σήμα τους στο νομό Αττικής θα ξεπεράσει τα 26. Επισημαίνεται ότι η Digea, σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, μπορεί να διαχειριστεί το σήμα και άλλων σταθμών, που εκπέμπουν τοπικά.


Υπενθυμίζεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να διαχειριστούν ανά τέσσερις, μόνοι τους το ψηφιακό τους σήμα, οι τρέχουσες ωστόσο οικονομικές συνθήκες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.


Οι περιοχές της Θράκης
Την ίδια ώρα και ενώ η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην περιοχή της πρωτεύουσας, ιδιαίτερη κινητικότητα και ενθουσιασμός επικρατεί στην περιοχή της Θράκης, από την επικείμενη έναρξη των ψηφιακών εκπομπών στην περιοχή.


Υπενθυμίζεται ότι από την επέκταση αυτή θα καλυφθεί μέρος του νομού Έβρου, μέρος της Σαμοθράκης, η πόλη της Ξάνθης και η πόλη της Κομοτηνής.


Όπως αναφέρουν πληροφορίες, τοπικοί φορείς από περιοχές που σήμερα αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα με τη λήψη του σήματος, καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να καλυφθεί το σύνολο του νομού Έβρου (Σουφλί και Ορεστιάδα έχουν μείνει επί του παρόντος εκτός, με προοπτική ψηφιοποίησης του σήματος περί το 2013), αλλά και κάποιες ορεινές περιοχές τόσο στην περιοχή της Ξάνθης, όσο και στην περιοχή της Κομοτηνής.


Το ζήτημα έχει εθνικές διαστάσεις, αφού εκτός των άλλων τίθεται και θέμα κατάληψης των συχνοτήτων από την πλευρά της Ελλάδας, προκειμένου να ζητήσουν τη χρήση τους γειτονικά κράτη, με αιτιολογία τη μη χρήση τους από τη χώρα μας. Το θέμα απασχολεί τη κεντρική διοίκηση, αλλά και τις ανεξάρτητες αρχές και καταβάλλεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, φιλότιμη προσπάθεια από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου να βρεθεί έστω και μια «πρόχειρη» λύση.