Οι ειδικοί της Kaspersky εκφράζουν ανησυχία για τη δημοσιοποίηση δεδομένων σχετικά με την τοποθεσία που βρίσκεται ένας χρήστης.


kaspersky securityΗ Kaspersky Lab εφιστά την προσοχή γύρω από τη χρήση των location-based services, των σχετικά νέων λειτουργιών που επιτρέπουν στους χρήστες να μοιράζονται πληροφορίες για την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται. Η χρήση των location-based services είναι μια ανερχόμενη τάση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, οι ειδικοί της Kaspersky Lab σημειώνουν ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους για την ασφάλεια των χρηστών.


Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι οι υπηρεσίες Twitter για το iPhone επιτρέπουν τη δημοσιοποίηση συντεταγμένων από GPS εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ και το Google Places προσφέρει στους χρήστες μια παρόμοια υπηρεσία. Το πρόβλημα, όπως σημειώνει ο Stefan Tanase, Senior Security Researcher της Kaspersky Lab, είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τις συνέπειες που μπορούν να προκύψουν από την εκτεταμένη χρήση ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης και τη δημοσίευση μεγάλου όγκου προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο.


Τα κοινωνικά δίκτυα συνεχίζουν να προσθέτουν νέες εφαρμογές στις πλατφόρμες τους, με τις περισσότερες από αυτές να αφορούν location-based services. Πρόσφατα μόλις, το Facebook παρουσίασε τη δική του αντίστοιχη εφαρμογή, με την ονομασία Facebook Places. «Αν λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, πάνω από το ένα τέταρτο (1/4) των χρηστών του Facebook έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο ιστότοπο μέσω κινητών και απομακρυσμένων συσκευών, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός υποψήφιων χρηστών location-based services. Προφανώς υπάρχουν αρκετά οφέλη από τη χρήση τέτοιου είδους υπηρεσιών για την επικοινωνία με φίλους. Όμως, οι συνέπειες για την ασφάλεια του κάθε χρήστη μπορεί να είναι σημαντικές, καθώς πέρα από τους φίλους του, υπάρχουν και άλλοι που θα μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις του», σημειώνει ο Stefan Tanase.


Μπορεί τα location-based services να προσφέρουν πρωτοποριακές υπηρεσίες social media, ωστόσο, η προοπτική για την κακόβουλη χρήση τους ίσως να υπερβαίνει σημαντικά τη χρησιμότητά τους. Σε διάφορες περιοχές, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου κλέφτες εισβάλλουν σε ένα σπίτι, βλέποντας μέσω ενός site κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ιδιοκτήτες του ανακοίνωσαν ότι έλειπαν σε διακοπές. Αυτά τα συμβάντα αποτελούν κλασικές περιπτώσεις online κλοπής ταυτότητας και υποκλοπής προσωπικών δεδομένων.


«Οι εγκληματίες αναζητούν τρόπους για να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα από τους χρήστες. Η δημοσίευση στοιχείων σχετικά με την τοποθεσία που βρίσκεται ο εκάστοτε χρήστης προσφέρει επιπλέον προσωπικές πληροφορίες στους κυβερνοεγκληματίες», σημειώνει ο Stefan Tanase. «Μέχρι σήμερα, οι κυβερνοεγκληματίες βασίζονταν περισσότερο σε μεθόδους social engineering για να αποσπάσουν προσωπικές και εμπιστευτικές πληροφορίες. Με την ευρεία χρήση των κοινωνικών δικτύων, όμως, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν απλώς να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι διαθέσιμες δημοσίως μέσω του Διαδικτύου και να τις εκμεταλλεύονται. Αυτό προσφέρει πλεονεκτήματα στους επιτήδειους. Παρ’ όλες όμως τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των χρηστών, πιστεύω ότι όλο και περισσότερες παρόμοιες υπηρεσίες θα κάνουν την εμφάνιση τους στο μέλλον», προσθέτει ο Stefan Tanase.


Καταλήγοντας, ο Stefan Tanase σημειώνει ότι οι χρήστες μπορούν να ακολουθήσουν κάποιες απλές συμβουλές για να ενισχύσουν την ασφάλεια τους. «Μη δημοσιεύετε στο Internet στοιχεία σχετικά με την τοποθεσία σας, αν δεν θέλετε να ξέρουν οι άλλοι που βρίσκεστε και να προσέχετε ποιους προσθέτετε στη λίστα των φίλων σας στα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης, να θυμάστε ότι οι πληροφορίες και τα δεδομένα που αναρτάτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί κάποτε να δημοσιοποιηθούν. Να θεωρείτε πώς ό,τι αναρτάτε σε αυτά τα site μπορεί να γίνει διαθέσιμο δημόσια και να αποτελέσει πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια σας», τονίζει.