Με ταχείς ρυθμούς προς την τηλεόραση του Διαδικτύου και με τη βοήθεια πολυεπίπεδων συνεργασιών σε τεχνικό επίπεδο κινούνται τα μεγάλα media group της Ευρώπης.


Του Στέλιου Ιωάννου, εφημερίδα Ναυτεμπορική 10/08/2010


iptvΧαρακτηριστική είναι η απόφαση του RTL Group και της ProSiebenSat.1, των δύο κολοσσών της γερμανικής τηλεόρασης, να συνεργαστούν -γνωστοποιήθηκε την Παρασκευή 07/08/2010- προκειμένου να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα IPTV, η οποία θα απευθύνεται στο τηλεοπτικό κοινό της Γερμανίας, αλλά και της Αυστρίας.


Το πρόγραμμα, το οποίο από το γερμανικό Τύπο χαρακτηρίστηκε «γιγαντιαίο», θα κινηθεί στα πρότυπα του αμερικανικού Hulu και, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία ενός εταιρικού σχήματος στα πρότυπα του joint venture προκειμένου να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται ζητήματα τεχνικής φύσεως. Ειδικότερα, στη νέα εταιρεία θα δουλεύουν τεχνικοί και από τους δύο προαναφερθέντες ομίλους με αντικείμενο την παροχή του περιεχομένου που ήδη διαθέτουν μέσω Διαδικτύου.


Επισημαίνεται ότι με τη φόρμουλα συνεργασίας αυτή, το εγχείρημα, δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα όσον αφορά στις αρμόδιες αρχές για τον ανταγωνισμό, ενώ η ύπαρξη διαφορετικού περιεχομένου που παράγεται από διαφορετικές εταιρείες δεν δημιουργεί προβλήματα και όσον αφορά στη ραδιοτηλεοπτική αρχή.


Αξίζει να αναφερθεί ότι στο εγχείρημα θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί ARD και ZDF, καθώς και όποιος άλλος ενδιαφέρεται.


Σε λίγο καιρό αναμένεται η είσοδος στην Ευρώπη και της πλατφόρμας Hulu, της News Corp. κάτοχο της Sky Deutschland, ενώ στον ορίζοντα υπάρχει και η έναρξη δραστηριοτήτων του Google TV.


Στην ελληνική αγορά
Η αγορά του IPTV στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα, ενώ το περιζήτητο περιεχόμενο, που δεν είναι άλλο από εκείνο των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, προβάλλεται μερικώς μόνο -λόγω έλλειψης των σχετικών συμφωνιών- από κάποιες πλατφόρμες που έχουν συστήσει εταιρείες τηλεπικοινωνιών.


Οι ίδιοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν έχουν προχωρήσει ακόμα στο βήμα αυτό, παρά ταύτα μελλοντικά κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αποκλείεται, αφού η συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ τους, ειδικότερα για θέματα νέων τεχνολογιών, είναι ήδη υφιστάμενη.


Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις δύο γερμανικές εταιρείες που προχωρούν σε συνεργασία υπενθυμίζεται ότι τόσο το RTL Group όσο και η ProSiebenSat1 δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων και στη μιντιακή αγορά της χώρας μας. Η πρώτη ως βασικός μέτοχος του Alpha Media Group -που περιλαμβάνει ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς- και η δεύτερη μέσω του ραδιοσταθμού Λάμψη, μια σαφώς μικρότερης εμβέλειας συμμετοχή.


Είναι βέβαιο ότι το όποιο σχέδιο δημιουργίας διαδικτυακής τηλεοπτικής πλατφόρμας για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης με ελληνόφωνο πρόγραμμα (πράγμα που θα αφορούσε στην Ελλάδα, στην Κύπρο και ενδεχομένως -άτυπα- και όμορες χώρες στις οποίες η διείσδυση της γλώσσας είναι μεγάλη, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία κ.λπ.), αν υπάρχει είναι μακρινό και θα μπορούσε να επιτύχει μόνο στην περίπτωση που η συνδρομή του θα ήταν κατά πολύ χαμηλότερη από εκείνη των δορυφορικών υπηρεσιών.


Σε ό,τι αφορά από την άλλη το μοντέλο των συνεργασιών σε τεχνικό επίπεδο ήδη βρίσκει θιασώτες και στη χώρα μας σε μια προσπάθεια των καναλιών -δεδομένης της κρίσης που πλήττει την αγορά- να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας.