Οι αυταρχικές φωνές μετατρέπουν τη διαδρομή μας σε εφιάλτη!

Από την εφημερίδα “ΤΗΕ WΑSΗΙΝGΤOΝ ΡΟSΤ”
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Τα Νέα” 23 /08
Του Joel Garreau

Πολλές μηχανές σχεδιάστηκαν για να γίνει η δική τους… ζωή πιο εύκολη και όχι των ανθρώπων, όπως οι συσκευές που μας βομβαρδίζουν με ερωτήσεις για να μας δώσουν πληροφορίες για τον καιρό ή τα εστιατόρια.

Τα GΡS είναι οι συσκευές πλοήγησης που βάζουμε όλο και περισσότεροι στο αυτοκίνητό μας για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Πολύ συχνά, όμως, μετατρέπουν τη διαδρομή μας σε εφιάλτη- ειδικά όταν μια αυταρχική φωνή επαναλαμβάνει μονότονα «στρίψτε δεξιά», ακόμη κι αν δεν υπάρχει στροφή. Οι «προφήτες» της τεχνολογίας, πάντως, υπόσχονται μια πολύ διαφορετική νέα γενιά.

Οι νέες συσκευές αντί να απασχολούν τον οδηγό με την οθόνη και το πληκτρολόγιο θα καταλαβαίνουν τις ερωτήσεις μας και θα απαντούν με τη δική μας φωνή

Oυδέποτε η σχέση του ανθρώπου με μια μηχανή ήταν τόσο δυσλειτουργική. Βρίσκεσαι σε έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο και η αυστηρή φωνή σε διατάζει να κάνεις αναστροφή 180 μοιρών. Μπαίνεις στο γκαράζ του σπιτιού σου και με τον ίδιο αυταρχικό τόνο σε πληροφορεί ότι «δεν βρίσκεστε στον δρόμο» (ευχαριστούμε για την πληροφορία…). Κι όταν σου λέει «σε 500 μέτρα στρίψτε δεξιά», έπειτα «σε 200 μέτρα στρίψτε δεξιά» κ.ο.κ., νομίζεις ότι αν δεν στρίψεις θα σου πετάξει ένα «σου είπα να στρίψεις δεξιά ηλίθιε!». Εντάξει, ποτέ δεν θα μας αποκαλούσε ηλίθιους ένα GΡS. Το υποσυνείδητό μας όμως «καταγράφει» τον χαρακτηρισμό. Υπάρχουν, βέβαια, κι άλλες συσκευές που μας μιλάνε. Η διαφορά με τα GΡS είναι ότι μας έχουν παγιδεύσει: οι πωλήσεις τους έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, τα 2,3 εκατομμύρια συσκευών που πουλήθηκαν το 2006 αναμένεται να φτάσουν τα 18 εκατ. το 2009, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές αισθανόμαστε πως μας γκρινιάζει μια γυναίκα!

«Το πρόβλημα με τις ομιλούσες συσκευές δεν βρίσκεται στη φωνή», υποστηρίζει ο Βίκτορ Τζόι, διευθυντής ενός κέντρου του ΜΙΤ το οποίο εργάζεται για να κάνει πιο φυσική την επικοινωνία ανάμεσα στις μηχανές και τους ανθρώπους. «Πολλές μηχανές από αυτές σχεδιάστηκαν για να γίνει η δική τους ζωή πιο εύκολη και όχι των ανθρώπων. Μάρτυρας, οι μηχανές που μας βομβαρδίζουν με ερωτήσεις για να μας δώσουν πληροφορίες για τον καιρό ή τα εστιατόρια. Ποιος είναι το αφεντικό και ποιος ο σκλάβος;». Το πρόβλημα αναγνωρίζει και ο Τεντ Γκάρτνερ, εκπρόσωπος της μεγαλύτερης εταιρείας στις ΗΠΑ φορητών συσκευών πλοήγησης. Η εταιρεία του επιχείρησε να απαλύνει εν μέρει το πρόβλημα, καθώς προσφέρει μια συσκευή στην οποία ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 50 διαφορετικές φωνές και σε διαφορετικές γλώσσες για να βρει, προφανώς αυτή που του ταιριάζει καλύτερα. Η Βραζιλιάνα «Ράκελ», η Γαλλίδα «Φελίξ», η Σουηδέζα «Ίνγκριντ» είναι στη διάθεση των οδηγών. Στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη εταιρία επιστράτευσε την Κιμ Κάτραλ, την ηθοποιό που υποδύεται τη Σαμάνθα στη γνωστή σειρά «Sex and the City». Μία άλλη εταιρεία, με αρκετή δόση χιούμορ, χρησιμοποίησε την άγρια φωνή του «νονού της χέβι μέταλ» Όζι Όσμπορν.

Οι οραματιστές.

Αν όλα αυτά φαίνονται απλές ασπιρίνες για το πρόβλημα, δεν έχουμε παρά να ελπίσουμε στους οραματιστές που υπόσχονται μια νέα και εντελώς διαφορετική γενιά GΡS. Οι νέες συσκευές, αντί να απασχολούν τον οδηγό που τρέχει σε έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με την οθόνη και το πληκτρολόγιό τους, θα καταλαβαίνουν τις ερωτήσεις μας και θα απαντούν με τη δική μας φωνή. Έπειτα οι ειδικοί θεωρούν επιτακτική ανάγκη να κατασκευάσουν μια συσκευή που δεν θα επικοινωνεί μόνο με όλη την «έξυπνη» τεχνολογία μέσα στο αυτοκίνητο- από τα ηλεκτρικά παράθυρα έως τους αερόσακους-, αλλά και με τους «έξυπνους» δρόμους, τις «έξυπνες» πινακίδες σήμανσης και τα «έξυπνα» δελτία κίνησης. Ένα άλλο στοίχημα για τις συσκευές GΡS του μέλλοντός μας είναι να καταλαβαίνουν τις ανάγκες μας. Να ξέρουν, δηλαδή, ότι δεν πρέπει να είναι και πολύ ομιλητικές πριν να πιούμε τον πρώτο καφέ της ημέρας και να εντοπίζουν το άγχος ή άλλες ψυχολογικές συνθήκες στη φωνή του οδηγού.

Το 2010 η νέα γενιά.

Οι «προφήτες» πιστεύουν ότι αν δουλέψουν αρκετά σκληρά θα παρουσιάσουν το πρώτο μοντέλο της νέας γενιάς το 2010. Και δηλώνουν σίγουροι ότι θα μας ενθουσιάσει, ειδικά όταν μας πει: «Μπορώ να σας πω από την κατεύθυνση που έχουμε πάρει και από τα δελτία για την κίνηση ότι δεν θα τα καταφέρουμε να πάρουμε εγκαίρως την κόρη σας από το σχολείο. Θα θέλατε να την καλέσω και να της πω ότι θα καθυστερήσουμε 17 λεπτά;». Προς το παρόν, η συσκευή αυτή δεν έχει όνομα. Οι σχεδιαστές, πάντως, την αποκαλούν μεταξύ τους «η οντότητα». Με τέτοιες ιδιότητες, μάλλον θα έπρεπε να τη βαφτίσουν έτσι και επισήμως.