Σύμφωνα με εκτιμήσεις της MRG αναμένεται οι συνδρομητές υπηρεσιών IPTV να ξεπεράσουν τα 102 εκατομμύρια το 2014.


Του Στέλιου Ιωάννου, Εφημερίδα “Ναυτεμπορική”, 13/07/2010


iptvΕτήσια ανάπτυξη της τάξης του 25% αναμένεται μέσα στην επόμενη τετραετία για την IPTV, την υπηρεσία παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δικτύων (παράλληλων του διαδικτύου), η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος μεταξύ των χρηστών – τηλεθεατών.


Την ίδια ώρα και με δεδομένο ότι η παροχή τηλεόρασης, μέσω αυτής της πλατφόρμας, δίνει τη δυνατότητα παροχής και συμπληρωματικών υπηρεσιών όπως το time shifting, στον ορίζοντα διαγράφονται και συνεργασίες με τους παραδοσιακούς παρόχους τηλεοπτικού περιεχομένου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη στη χώρα μας, μετά από συμφωνία, μεταδίδεται το περιεχόμενο τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, μέσα από πλατφόρμες IPTV, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την ψηφιοποίηση του περιεχομένου, σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα.


Ανάπτυξη
Ειδικότερα και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Multimedia Research Group, Inc. (MRG) αναμένεται οι συνδρομητές υπηρεσιών IPTV να ξεπεράσουν τα 102 εκατομμύρια το 2014 και αυτό παρά την οικονομική κρίση που πλήττει μεγάλο μέρος ακόμα και των αναπτυγμένων χωρών και παρά τον ανταγωνισμό -καλωδιακή και δορυφορική τηλεόραση- που σε κάποιες χώρες είναι ιδιαίτερα ισχυρός. Η διάδοση των ευρυζωνικών δικτύων και η εξάπλωση των οπτικών ινών σε κάποιες χώρες, δημιουργούν το απαραίτητο τεχνολογικό υπόβαθρο για παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, η οποία και λόγω χαμηλού κόστους προσελκύει ολοένα και περισσότερους τηλεθεατές.


Σύμφωνα με την MRG το σύνολο των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, ανά τον κόσμο, επενδύει στη βελτίωση των δικτύων προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση που αναμένεται στα αμέσως επόμενα χρόνια.


Ανά περιοχή
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές ανά τον κόσμο, η εταιρεία, αναφέρει ότι η αγορά της Ανατολικής Ευρώπης, κινείται γρήγορα σε συνθήκες πρόωρης ωριμότητας. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις εν λόγω αγορές είναι το ότι το 2007, υπήρχαν μόνο μερικές πιλοτικές πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών IPTV, ενώ σήμερα, τρία χρόνια μετά, δραστηριοποιούνται πλήρως, 16 εταιρείες. Μέχρι το 2014, η Ευρώπη θα κατέχει το 45% της αγοράς του IPTV, ενώ η Ασία το 31% και η Βόρεια Αμερική το 19%. Από την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική και ειδικότερα τις ΗΠΑ, αναμένονται και τα περισσότερα έσοδα.


Ειδικότερα η διαφημιστική δαπάνη στην IPTV στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα ανέλθει από τα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, σε 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, ενώ τα έσοδα από την παροχή της υπηρεσίας εκτιμάται ότι θα εκτιναχθούν από τα 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, σε 46 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014


Σύμφωνα με τις προβλέψεις της MRG, 23 εταιρείες παροχής υπηρεσιών IPTV -κυρίως στην Ασία και την Ευρώπη- εκτιμάται ότι θα υπερβούν τους 1 εκατομμύριο συνδρομητές έως το 2014.


Θέμα ισορροπιών
Ήδη στη χώρα μας 3 ουσιαστικά εταιρείες δραστηριοποιούνται στο χώρο των υπηρεσιών IPTV, παρέχοντας ωστόσο τις τηλεοπτικές υπηρεσίες ως συμπληρωματικές, στο κύριο πακέτο τους που είναι οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και διαδικτύου. Η ταχεία εξάπλωση των δικτύων τους ανά την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις νέες ισορροπίες που ενδέχεται να δημιουργηθούν στο ευρύτερο εγχώριο τηλεοπτικό περιβάλλον -δεδομένης της ψηφιακής μετάβασης και των ζητημάτων που φαίνεται να ανοίγουν από συγκεκριμένο τηλεπικοινωνιακό φορέα-, είναι πιθανό να δώσουν νέα ώθηση στην υπηρεσία.


Το περιεχόμενο είναι και σε αυτή την περίπτωση το σημαντικότερο θέλγητρο για τους τηλεθεατές. Όπως έχουν δείξει διάφορες ποιοτικές έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, στην Ελλάδα, το περιεχόμενο των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, είναι αυτό που το μεγαλύτερο μέρος των τηλεθεατών στην περιφέρεια -ειδικά εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα λήψης- επιθυμεί να περιλαμβάνει μια πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης.