Από την εφημερίδα “Ημερησία” 2-3/08
Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου

Το περιβόητο «ποντίκι» των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ένα από τα πλέον απαραίτητα εξαρτήματα για εκατομμύρια χρήστες PC σε όλο τον κόσμο, ενδέχεται σύντομα να αποτελεί παρελθόν, πέφτοντας θύμα των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων που συντελούνται στον χώρο της πληροφορικής. Παρά το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη δημιουργία του, αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι ημέρες του είναι μετρημένες καθώς μία σειρά νέων εργαλείων που προφέρουν επιπρόσθετες δυνατότητες διεκδικούν τη θέση του στις προτιμήσεις των χρηστών.

Σύμφωνα με την κορυφαία εταιρεία ερευνών Gartner, η ημέρα που το δημοφιλές εξάρτημα θα αποτελεί ένα ακόμη ρετρό εξάρτημα στην ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών απέχει τρία έως πέντε χρόνια.

Αφορμή για την «αποκαθήλωση» του ποντικιού αποτελεί η επικράτηση νέων τεχνολογιών αφής και αναγνώρισης βιομετρικών δεδομένων, καθώς επίσης και τα νέα δεδομένα που προκαλεί η μεγάλη εξάπλωση της χρήσης των νέων συσκευών ψηφιακής ψυχαγωγίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Gartner, Στιβ Πρέντις, «Το ποντίκι λειτουργεί τέλεια σε περιβάλλοντα desktop, αλλά όσον αφορά στις συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας ή τα notebooks αποτελεί ήδη παρελθόν». Η νέα τεχνοτροπία που δημιουργείται οφείλεται επίσης σε μεγάλο βαθμό και στη διαφορετική προσέγγιση που ακολουθεί και η εξαιρετικά διαδεδομένη, ιδιαίτερα στη νεολαία, αγορά των videogames.

Οπως υποστηρίζει ο αναλυτής της εταιρείας, στόχος των νέων εξελίξεων είναι η ακόμη πιο έξυπνη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ηδη, αρκετές εταιρείες από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας, όπως η Panasonic, Sony και Canon, εφαρμόζουν νέες τεχνολογίες που αξιοποιούν αναγνώριση προσώπου και δυνατότητες αφής για την εκπλήρωση λειτουργιών σε οθόνη, χωρίς την παρεμβολή άλλου ενσύρματου ή ασύρματου μέσου.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα νέο σύστημα το οποίο θα επιτρέπει τη χρήση υπολογιστή με την σκέψη, μέσω ειδικών αισθητήρων που ο χρήσης θα φοράει στο κεφάλι του, πράγμα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούταν ότι αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Στον αντίποδα, σενάριο επιστημονικής φαντασίας αποτελεί για πολλούς κατασκευαστές του κλάδου η παραμικρή υπόνοια για κατάργηση του ποντικιού μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς θεωρούν ότι η φημολογία για τον επερχόμενο «θάνατο» του ποντικιού είναι άκρως υπερβολική.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η Logitech, μία από τις κορυφαίες κατασκευάστριες ποντικιών και πληκτρολογίων στον κόσμο, η οποία τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει πουλήσει περισσότερα από 500 εκατ. ποντίκια σε όλο τον κόσμο.

Παρόλα αυτά, εκτιμούν ότι η σύγκλιση με τον κόσμο της ψηφιακής ψυχαγωγίας είναι αναπόφευκτη και θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές, καθώς η πλειοψηφία των προσωπικών υπολογιστών σήμερα λειτουργούν ως συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη δημιουργία του δημοφιλούς εξαρτήματος, που αποτελεί εφεύρεση του Δρος Ντάγκλας Ενγκελμπαρτ, ερευνητή του Stanford Research Institute.