Επέστρεψαν στην Αθήνα οι εννέα φοιτητές που συμμετείχαν στην πρώτη υλοποίηση του προγράμματος «Ανακαλύψτε το Stanford».


corallia lightΤο πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που διατηρεί το Corallia με το Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Stanford (Hell.A.S) και το οποίο ενισχύθηκε από την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Marfin.


Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Καλιφόρνια, οι εννέα φοιτητές ακολούθησαν, ο καθένας ξεχωριστό, εξειδικευμένο πρόγραμμα παρακολούθησης μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο του Stanford. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Silicon Valley, μεταξύ των οποίων, ο κ. Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, Ιδρυτής και CTO της εταιρείας Bytemobile και ο κ. Γιώργος Περλέγκος, Ιδρυτής και πρώην CEO της ATMEL.


Ο καθ. Βασίλειος Μακιός, με την επιστροφή των φοιτητών ανέφερε: “Τα σχόλια, οι προβληματισμοί και οι εντυπώσεις των παιδιών μας που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα, προσθέτουν ένα ακόμα λιθαράκι στις συνεχείς προσπάθειές μας για την αλλαγή της νοοτροπίας στην απόκτηση γνώσης, τη δημιουργία οράματος για τους νέους και την προτροπή προς την επίτευξη των προσωπικών τους στόχων, με συστηματική δουλειά, επιμονή και υπομονή.”


Ο Παναγιώτης Αχλιόπτας, φοιτητής από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέφερε με την επιστροφή του: “…Από όλες τις «παραστάσεις» η πιο όμορφη για μένα ήταν σίγουρα, αυτή της συνεργασίας. Το παιχνίδι εκεί παιζόταν σε πνεύμα ομαδικό και ήταν ξεκάθαρο πως όλα τα γρανάζια της μηχανής ήταν πρόθυμα να δουλέψουν για να μεγιστοποιήσουν το καλό όλων τους! …”


Η Ελένη Σαπουντζή, από το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας: “…Το θέμα είναι, τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, με μικρές προσωπικές ενέργειες, για αλλαγή της μεμψίμοιρης νοοτροπίας και πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην μεταλαμπάδευση της συνταγής επιτυχίας του Silicon Valley στην Ελλάδα.”


Η Βασιλική Τζημηροπούλου, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, “Μια stanforward εμπειρία… αυτό που βλέπεις είναι μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση, όχι μόνο του φοιτητή αλλά της ίδιας της διαδικασίας της μάθησης: Ο καθηγητής αυθεντία και μαθητής ακροατής δίνουν τη θέση τους σε ένα μάθημα αλληλεπίδρασης…”.


Η Λία Βέρου, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: “Διαπιστώσαμε (ορισμένοι με έκπληξη) ότι οι κυριότερες διαφορές ενός τέτοιου πανεπιστημίου από τα ελληνικά δεν είναι το budget… Η ειδοποιός διαφορά του από το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι πρώτον στη νοοτροπία όλων και δεύτερον στην οργάνωση. Ευτυχώς για το ελληνικό πανεπιστήμιο, νομίζω ότι αυτά μπορούν να βελτιωθούν πολύ ευκολότερα από το να αυξηθεί ως δια μαγείας το budget του, οπότε είμαι αισιόδοξη για το μέλλον του.”


Ο Χρήστος Μαυράκης, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, “Οι άνθρωποι αυτοί έχουν όραμα. Τους μεγαλώνουν λέγοντάς τους ότι μπορούν να κάνουν αυτό που θέλουν, μπορούν να καταφέρουν οτιδήποτε θέλουν αρκεί να το θελήσουν αρκετά και να το κυνηγήσουν… Ο επιστήμονας και ο επιχειρηματίας θέλουν όρεξη και κατ’ επέκταση όραμα και ελπίδα.”


Ο Μιχάλης Μαυρογιάννης, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, “Η πολυπολιτισμική κοινωνία που είδαμε, με αίσθημα αυτοπεποίθησης που πηγάζει από την αξία, τη μετατρέπει σε αριστεία και στη συνέχεια σε δημιουργία. Η επαφή με ανθρώπους που δείχνουν το δρόμο στην εξέλιξη της κοινωνίας ήταν ανεπανάληπτη εμπειρία… ”


Η Θεοδώρα Μπρισίμη, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: “Μιλώντας μετά την επιστροφή μου με αρκετό κόσμο, πολλοί ήταν αυτοί που μου είπαν ότι θα ήθελαν να φύγουν για σπουδές, δουλειά ή και μόνιμη διαβίωση στο εξωτερικό… Είναι αν μη τι άλλο κατανοητοί οι λόγοι για αυτή την απόφαση. Όμως όσο είμαστε εδώ ας προσπαθούμε για το καλύτερο με κάποιο όραμα. Και εάν αυτό ακούγεται ως ευχολόγιο, ας πάψει να είναι και ας γίνει το «πιστεύω» μας.”


Η Ελένη Χατζηδημητρίου, από το Πανεπιστήμιο Πατρών: “Η επίσκεψη στο Stanford ήταν για εμένα εμπειρία ζωής, με άλλαξε σαν άτομο και με έκανε να πεισμώσω και να απαιτώ περισσότερα όχι μόνο από τον εαυτό μου αλλά και από τους γύρω μου… Αναζητώ τώρα αναπροσαρμογή της πραγματικότητας στο “τέλειο” που έχω γνωρίσει και ξέρω ότι είναι εφικτό. Η συμμετοχή μου σε αυτό το ταξίδι μου έδωσε έμπνευση, κίνητρο και τη δύναμη να απαιτήσω αλλαγές σε ό,τι εδώ δυσλειτουργεί.”


Ο Λεωνίδας Θεοδοσίου, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: “… στο Πανεπιστήμιο του Stanford πνέει ο άνεμος της επιχειρηματικότητας, διαπίστωση που επιδέχεται πολλαπλών κριτικών αναγνώσεων. Αυτό που είναι ωστόσο αναντίρρητο και από το οποίο μπορεί να επωφεληθεί το τρωθέν ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι η ώθηση αριστείας και η προοπτική που διατρέχουν κάθε έκφανση της εκεί ακαδημαϊκής πραγματικότητας. Διαθέτουμε εξίσου ικανούς ανθρώπους και τη δυναμική που γεννά η κρίση ώστε να επιτύχουμε την εκ βάθρων αλλαγή στην εγχώρια τριτοβάθμια εκπαίδευση.”


Ο Πάνος Τέγος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών του Stanford, ανέφερε: «Ελπίζουμε να άρεσε εξίσου και στους συμμετέχοντες και ελπίζουμε να έχουμε την απαραίτητη στήριξη και διάθεση να το επαναλάβουμε και του χρόνου.»


Περισσότερα σχόλια, εντυπώσεις και συζητήσεις των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα παρουσιάζονται στο blog (http://stanfordexperience.wordpress.com/) που ξεκίνησε μεταξύ τους μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα και στην ιστοσελίδα του Corallia (www.corallia.org).