Κλίμα ασάφειας περιγράφεται για τις εγχώριες επιχειρήσεις της αγοράς Πληροφορικής και τα έργα που αναλαμβάνουν.
Του Βαγγέλη Mανδραβέλη, “Καθημερινή της Κυριακής”, 23/05/10
Η ασάφεια αυτή σπέρνει στους επιχειρηματίες σύγχυση και πανικό, καθώς στην αγορά οι φήμες για απευθείας αναθέσεις εντείνονται, τη στιγμή που οι ίδιοι ετοιμάζονται για μαζικές απολύσεις. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση επείγεται να ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό του κράτους, αλλά χωρίς κανένα σχέδιο και στόχευση.
Εμφαση σε τέσσερις τομείς
Ο λόγος γίνεται για τις μεγάλες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με έμφαση σε τέσσερις τομείς που αφορούν τις δημόσιες προμήθειες, τα καύσιμα, τα φάρμακα και την αποκαλούμενη «κάρτα πολίτη». Οι παρεμβάσεις αυτές εκτιμάται ότι θα ρίξουν στην αγορά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση εκατοντάδων ή και δισ. ευρώ ετησίως που σήμερα νέμονται τα «τρωκτικά» της υγείας, των καυσίμων κ.ο.κ.
Φιλοδοξία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου είναι, μπροστά από τους προαναφερόμενους τομείς, να εισαχθεί ο χαρακτηρισμός «ηλεκτρονικός», προκειμένου να καταστεί αυτόματος και κεντρικός ο έλεγχος της δημόσιας δαπάνης.
Στις συναντήσεις του με στελέχη της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου έχει ζητήσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των τεσσάρων παρεμβάσεων. Ωστόσο μέχρι στιγμής, δεν τα έχει λάβει, καθώς οι συνομιλητές του δυσκολεύονται να συμφωνήσουν τόσο στο «πώς», όσο και στο «ποιοι» θα τα υλοποιήσουν όλα αυτά. Για παράδειγμα, στο θέμα ηλεκτρονικών δημόσιων προμηθειών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος στην αναφορά προόδου του ΠΣΑ, απαιτεί από τον ερχόμενο Ιούλιο να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Παράλληλα, απαιτεί την προώθηση για υπογραφή της σύμβασης του σχετικού έργου που έχει κατακυρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στην Intracom.
Ωστόσο και τα δύο σενάρια τίθενται εν αμφιβόλω, καθώς πρόσφατα -εκτός από τον πρόεδρο της ΜIG κ. Α. Βγενόπουλο- η εταιρεία European Dynamics προσφέρθηκε να διαθέσει δωρεάν στο Δημόσιο το σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών που προωθεί η ίδια. Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός έχει πλέον «βραχυκλωθεί», αφού οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, θα βρεθεί εν μέσω επικρίσεων. Παράγοντες της αγοράς, αλλά και του δημοσίου τομέα, κατηγορούν όσους παρέχουν δωρεάν λογισμικό ότι έχουν ύστερες βλέψεις π.χ. σε έσοδα συντήρησης και υποστήριξης. Στην αντίθετη περίπτωση, που επιλεγεί κάποιος επί πληρωμή για το συγκεκριμένο έργο, τότε θα γίνει λόγος για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, τη στιγμή που υπήρχαν «δωρεάν» εφαρμογές.
Προς τρεις λύσεις
Οι λύσεις που προτείνονται στον κ. Παπανδρέου για την αποφυγή τέτοιων σκοπέλων είναι πολλές. Από αυτές, τρεις αρχίζουν να αποκρυσταλλώνονται, ανάλογα με τον πόλο που τις προωθεί. Η πρώτη θέλει τα έργα να υλοποιούνται με απευθείας ανάθεση σε επιλεγμένους προμηθευτές -κατά βάση στους μεγαλύτερους του κλάδου- απεμπολώντας όρους ανταγωνισμού. Η δεύτερη προτείνει τα συστήματα αυτά να αναπτυχθούν εκ των ενόντων -δηλαδή ο δημόσιος φορέας αναλαμβάνει τα έργα με ό,τι σημαίνει αυτό σε ύφος τεχνογνωσίας και μεγέθους του δημόσιου τομέα. Η τρίτη λύση είναι η γνωστή χρονοβόρος μέχρι σήμερα, δηλαδή της μελέτης, προκήρυξης, διενέργειας διαγωνισμού, υπογραφής σύμβασης και υλοποίησης του έργου. Καθεμιά από τις προτεινόμενες λύσεις έχει αδυναμίες και πλεονεκτήματα που δεν είναι της παρούσης.
Το δυστύχημα είναι ότι η κυβέρνηση ήρθε απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τα θέματα αυτά. Χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς πόρους και χωρίς μηχανισμό υλοποίησης, ο πρωθυπουργός απαιτεί λύσεις σε 12-18 μήνες, όταν απαιτήθηκαν 20 χρόνια και δισ. ευρώ για λύσεις που τελικά δεν υλοποιήθηκαν. Την ασάφεια αυτή επιτείνει η δημιουργία πολλαπλών κέντρων στο πρωθυπουργικό γραφείο, τα οποία χωρίς κανένα θεσμικό ρόλο, μιλώντας εξ ονόματος του πρωθυπουργού στον δημόσιο τομέα, έχουν λόγο παρέμβασης και ισχύος.
