Σωρεία υπολογιστών σε εταιρίες, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία, ερευνητικά ινστιτούτα και άλλοι οργανισμοί τις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο ξαφνικά άρχισαν να κάνουν reboot.


Εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”


mcafee_dlΗ McAfee επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, ότι το πρόβλημα προκλήθηκε μετά από μια συνήθη ενημέρωση (update) του λογισμικού της που προοριζόταν για τους εταιρικούς πελάτες της, κυρίως αυτούς που χρησιμοποιούσαν για λειτουργικό σύστημα το Windows XP Service Pack 3 της Microsoft. Όπως δήλωσε, φρόντισε να ετοιμάσει γρήγορα ένα νέο update για «κατέβασμα».


Η εταιρία δεν ήταν σε θέση να πει ακριβώς πόσοι υπολογιστές διεθνώς επηρεάστηκαν από το λάθος, όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, δεν αποκλείεται να ήσαν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες. Σύμφωνα με την McAfee, που ζήτησε συγγνώμη, το πρόβλημα αφορούσε λιγότερο από το 0,5% της παγκόσμιας πελατειακής βάσης της, ενώ η ευρέως διαδεδομένη έκδοση του προγράμματος anti-virus που απευθύνεται στους ιδιώτες χρήστες, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα.


Η εταιρία ερευνά ακόμα την αιτία του προβλήματος και, όπως είπε, «θα λάβει μέτρα» για να εμποδίσει να μην ξανασυμβεί. Το πρόβλημα ανάγκασε, μεταξύ άλλων, πολλά αμερικανικά νοσοκομεία να αναβάλουν προγραμματισμένες εγχειρήσεις και να διακόψουν την θεραπεία ασθενών σε μονάδες επειγουσών περιστατικών.


Σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις η αστυνομία χρειάστηκε να κλείσει τους υπολογιστές της, ενώ ακόμα και το κεντρικό κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ έχασε κάθε υπολογιστική σύνδεση. Η εταιρία Intel φαίνεται πως ήταν ανάμεσα στα εταιρικά θύματα, ενώ το Twitter κατακλύστηκε από μηνύματα παραπόνων.


Δεν είναι πάντως πρωτόγνωρο ένα πρόγραμμα κατά των ιών να εκλαμβάνει λανθασμένα ένα φυσιολογικό αρχείο ως «μολυσμένο». Για παράδειγμα, τον προηγούμενο μήνα το λογισμικό anti-virus Bitdefender έκανε κάτι ανάλογο. Αυτό που ήταν πιο ασυνήθιστο αυτή την φορά, ήταν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς το λογισμικό της McAfee ήταν εγκατεστημένο σε πολλά εταιρικά μηχανήματα.