Έτοιμη να πραγματοποιήσει την είσοδό της και στις τηλεπικοινωνίες η ΕΥΑΘ

Με γοργούς ρυθμούς προετοιμάζεται η είσοδος της ΕΥΑΘ στις τηλεπικοινωνίες, αφού μέχρι το τέλος του έτους η νέα θυγατρική για τις τηλεπικοινωνίες της εισηγμένης, «Εταιρεία δρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε.» (ΕΥΑΘ) αναμένεται να εισέλθει σε λειτουργική τροχιά.

Ακόμη εφόσον προχωρήσουν στο ίδιο χρονικό διάστημα και τα ενεργειακά project της επιχείρησης, τότε θα δημιουργηθεί και έτερη σχετική θυγατρική. Ειδικότερα, η ταχύτητα υλοποίησης των τηλεπικοινωνιακών σχεδίων της εισηγμένης θα προκαθορίσει τη σύσταση της θυγατρικής, η οποία ουσιαστικά θα αποσπαστεί από την υφιστάμενη «ΕΥΑΘ Υπηρεσίες».

Η τελευταία θα ξεκινήσει να πραγματοποιεί το πιλοτικό έργο διείσδυσης στις τηλεπικοινωνίες, το οποίο αφορά στη σύνδεση με δίκτυο οπτικών ινών τριών κέντρων του ΟΤΕ εντός της Θεσσαλονίκης.

Με την περάτωση και λειτουργία αυτού του μικρού δικτύου θα εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα και θα εφαρμοστούν ανάλογες βελτιώσεις, ενώ μέσω του δικτύου οπτικών ινών της ΕΥΑΘ θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αποκτήσουν πρόσβαση και χρήση, εφόσον το επιθυμούν.

Τα τιμολόγια για την πρόσβαση θα βρίσκονται σε εναρμόνιση με τα βασικά δικαιώματα πρόσβασης, που καθορίζονται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων.

Πελατολόγιο Το μέγιστο μήκος του βασικού κορμού του δικτύου οπτικών ινών της εταιρείας μπορεί να φτάσει και τα 40 χλμ., ενώ η ΕΥΑΘ έχει αυτή τη στιγμή πελατολόγιο 5.000 μεγάλων καταναλωτών (βιομηχανίες – βιοτεχνίες) και 480.000-500.000 κατοικιών.

Παράλληλα στην ενέργεια η εταιρεία έχει προχωρήσει με τη διαδικασία υλοποίησης έργου παραγωγής βιοαερίου και συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον σταθμό καθαρισμού λυμάτων Θεσσαλονίκης.

Η δραστηριότητα της εταιρείας στην ενέργεια αφορά σε επενδύσεις, που υπερβαίνουν τα 16 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν υποβληθεί 4 προτάσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ η εταιρεία υλοποιεί συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με το υπουργείο Ανάπτυξης για τη λυματολάσπη και την ενεργειακή της αξιοποίηση.

Ακόμη είναι έτοιμη μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία μονάδας συμπαραγωγής, που θα αξιοποιεί εκτός από τη λυματολάσπη, τα στερεά αστικά απόβλητα, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο.

Επιπλέον εφαρμόζεται συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το υπουργείο Ανάπτυξης για την εξοικονόμηση ενέργειας στα αντλιοστάσια ύδρευσης της Θεσσαλονίκης. Το σύνολο των νέων δραστηριοτήτων θα χρηματοδοτηθεί από το τρέχον 5ετές επιχειρηματικό σχέδιό της, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ.