Από τη Λαμία και τη Λάρισα ξεκινά o ηλεκτρονικός έλεγχος συνταγογράφησης του ΙΚΑ, η οποία περιλαμβάνει πιλοτικά τη σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ.


online healthΤο νέο Ηλεκτρονικό Σύστημα, χωρίς να διακρίνεται από τεχνολογικές καινοτομίες, επεξεργάζεται περίπου 135 χιλιάδες συνταγές την ημέρα και εκκαθαρίζει τις συνταγές του μήνα μέσα στον επόμενο, έχοντας σαφή εικόνα της φαρμακευτικής δαπάνης σε πρώτο χρόνο. Μέχρι τώρα, οι διαδικασίες καταγραφής και ελέγχων χρειάζονταν μήνες. Τα σφάλματα ήταν πολλά και λόγω των χειρογραφικών διαδικασιών οι έλεγχοι και η παροχή έγκαιρης πληροφόρησης είχαν αμφίβολα αποτελέσματα. Ετσι ο έλεγχος των 2.700.000 συνταγών που έφταναν κάθε μήνα στο ΙΚΑ δημιουργούσαν ανυπέρβλητα προβλήματα έγκαιρης αξιολόγησης και διεκπεραίωσης.


Ανάλογη επεξεργασία ξεκινά σε όλη την Ελλάδα από 1η Ιουνίου και για τα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: “αποτελεί προπομπό ενός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην πηγή, δηλαδή στο γιατρό, όπως έχουμε δεσμευτεί και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, κάτι για το οποίο θα είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι. Η τωρινή φάση δίνει το μήνυμα ότι κανείς πια δε μπορεί να συνταγογραφεί ανεξέλεγκτα. Ήδη τις πρώτες μέρες της εφαρμογής του οι ενδείξεις μιλούν για 10% ίσως και λίγο παραπάνω, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Με το σύστημα φιλοδοξούμε να βάλουμε τέρμα σε φαινόμενα απάτης και διαφθοράς που ταλανίζουν το χώρο του φαρμάκου και έχουν εκτινάξει τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων για το φάρμακο σε ποσά πάνω από 6.000.000 ευρώ. Παράλληλα με την αυστηροποίηση των ποινών των παραβατών θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι φαινόμενα σαν αυτά που «βλέπει» τώρα πια το σύστημα όπως για παράδειγμα γιατρός που συνταγογραφεί έως και 100 ή και 200 φορές πάνω από το μέσο όρο των γιατρών της περιοχής, δεν είναι αποδεκτά. Τέλος, διασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών στους ασθενείς, αφού εν τέλει μειώνουμε την υπερσυνταγογράφηση και τη προκλητή ζήτηση που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους”.


Οσον αφορά τις πρώτες εντυπώσεις όσων συμμετείχαν στην κατάθεση προτάσεων για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου, υπάρχουν μεγάλες επιφυλάξεις σχετικά με την διατύπωση συμπερασμάτων και ενός βασικού πλαισίου, στο οποίο θα καταγράφονται οι λειτουργικές και αξιόλογες ιδέες που προέρχονται από τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι έχουν υποβληθεί πάνω από 35 προτάσεις, οι οποίες αποτελούν μικρή περίληψη της τεχνολογικής λύσης που προτείνει κάθε εταιρεία-φορέας. Παράλληλα έχουν διατυπωθεί πάνω από 200 “σχόλια-ιδέες”, που και αυτές πρέπει να αξιολογηθούν.