Γράφει ο Μάκης Ζώτος

 

Μεγαλώνει διαρκώς η «ψηφιακή σκιά» των ανθρώπων, ο όγκος, δηλαδή των ψηφιακών πληροφοριών που παράγονται , ακούσια, για κάθε άνθρωπο σε καθημερινή βάση, και σήμερα  υπερβαίνει το μέγεθος των πληροφοριών που δημιουργεί συνειδητά ο ίδιος .

 

Μια από τις επικρατούσες θεωρίες αναφέρει ότι το σύμπαν διαστέλλεται με εκθετικούς ρυθμούς. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το «κυβερνοσύμπαν», ή «ψηφιακό σύμπαν» το οποίο μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο. Ηδη το μέγεθος του ψηφιακού σύμπαντος, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησε, πρόσφατα η IDC ,για λογαριασμό της EMC Corp., ανέρχεται σε 281 δισεκατομμύρια gigabytes (281 hexabytes), και είναι κατά 10 % μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οπως αναφέρει η προαναφερόμενη έρευνα με τίτλο «Το πολυσχιδές και εκρηκτικό Ψηφιακό Σύμπαν: Μία Ανανεωμένη Πρόγνωση για την Ανάπτυξη των Πληροφοριών παγκοσμίως έως το 2011 » ο ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης βρίσκεται σχεδόν στο 60%, ενώ το ψηφιακό σύμπαν μεγεθύνεται ταχύτερα του αναμενόμενου και προβλέπεται να φτάσει περίπου στο 1, 8 zettabytes (1800 exabytes) το 2011, κάτι που μεταφράζεται σε δεκαπλάσια αύξηση στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ίδια έρευνα αναφέρεται και στην μεγέθυνση της «ψηφιακής σκιάς» (digital shadow) ενός ανθρώπου. Ο όρος αυτός υποδηλώνει το σύνολο των ψηφιακών πληροφοριών που παράγονται για κάθε άνθρωπο σε καθημερινή βάση, και η οποία υπερβαίνει τώρα το μέγεθος των ψηφιακών πληροφοριών που δημιουργεί συνειδητά ο ίδιος ο άνθρωπος, δηλαδή η παθητική συνεισφορά μεμονωμένων ατόμων στο ψηφιακό σύμπαν,

Ακόμη, βασικό εύρημα της ανανεωμένης μελέτης, είναι η ανακάλυψη ότι μόλις μισό περίπου από το ψηφιακό αποτύπωμα σχετίζεται με τις ατομικές πράξεις – όπως η λήψη φωτογραφιών, η αποστολή emails, τα τηλεφωνήματα μέσω ψηφιακών δικτύων κλπ. Το υπόλοιπο μισό είναι η ψηφιακή σκιά. Για πρώτη φορά, μάλιστα, η ψηφιακή σκιά ενός ανθρώπου είναι μεγαλύτερη από την ψηφιακή πληροφορία που δημιουργεί συνειδητά ο ίδιος για τον εαυτό του.

Το ψηφιακό σύμπαν περικλείει και το «οπτικό σύμπαν» που σχετίζεται με την έκρηξη των δεδομένων, τουλάχιστον σε επίπεδο καθαρών gigabytes, τα οποία είναι κυρίως οπτικού χαρακτήρα, όπως εικόνες, βιντεοκλίπ, ψηφιακή τηλεόραση, κάμερες εποπτείας κλπ.

Ακόμη, λόγω της ανάπτυξης του VoIP, των αισθητήρων, και των ψηφιακών ετικετών (RFID), το πλήθος των «δοχείων» ψηφιακών πληροφοριών – αρχεία, εικόνες, πακέτα δεδομένων, περιεχόμενα ετικετών – αυξάνεται με ρυθμό 50% πιο γρήγορα από τον όγκο των δεδομένων σε gigabytes. Οι πληροφορίες που θα δημιουργηθούν το 2011 θα περιέχονται σε περισσότερα από 20 τετράκις εκατομμύρια – 20 εκατομμύρια δισεκατομμύρια – τέτοιων «δοχείων», μια τεράστια διαχειριστική πρόκληση τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις επιχειρήσεις.

Ακόμη, ενδιαφέρουσα είναι και η προσέγγιση της έρευνας σε ότι αφορά τα «Ηλεκτρονικά Απορρίμματα»- eWaste., τα οποία συσσωρεύονται με ρυθμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου συσκευών το χρόνο – κυρίως κινητά τηλέφωνα, προσωπικές ηλεκτρονικές ψηφιακές μηχανές και υπολογιστές. Η έλευση της ψηφιακής τηλεόρασης θα προσθέσει στο σωρό των σκουπιδιών και άλλες αναλογικές τηλεοράσεις, αναλογικά βίντεο και DVD. Υπολογίζεται ότι ο όγκος των απορριμμάτων αυτών θα διπλασιαστεί έως το 2011.