Σύμφωνα με τον γ.γ. Επικοινωνιών κ. Σ. Κάτσικα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το έργο των οπτικών ινών, ενώ επιζητά τη συμμετοχή του ΟΤΕ.


vdsl-ch«Η απόφαση αυτή είναι πολιτική», λέει ο κ. Κάτσικας, προσθέτοντας ότι ήδη έχει κοινοποιηθεί ανεπισήμως στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι, εφόσον ο ΟΤΕ επιλέξει να εμπλακεί στο έργο, ότι αυτό θα γίνει με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κρατικών ενισχύσεων.


Σύμφωνα με τον γ.γ. Επικοινωνιών, εκτός από τον σύμβουλο που θα προσλάβει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΥΜΕΔΙ) προκειμένου να συμβουλέψει την πολιτική ηγεσία για τη σκοπιμότητα και την εμβέλεια του έργου, θα προσληφθεί και εξειδικευμένο νομικό γραφείο που θα προσφέρει υποστήριξη ακριβώς πάνω στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων. Η πρόσληψη αυτή θα γίνει λίγο πριν την κοινοποίηση του έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, σύντομα αναμένεται ν’ αναληφθεί κυβερνητική δράση, η οποία στόχο θα έχει να γεφυρώσει το ευρυζωνικό «χάσμα» μεταξύ κέντρου και περιφέρειας στη χώρα. Η δράση αυτή θα βασιστεί κυρίως σε ασύρματα μέσα επικοινωνίας (κινητή τηλεφωνία, δορυφορικές επικοινωνίες κ.λπ.) με στόχο την παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης, εκεί που όπου δεν φτάνουν οι ενσύρματες συνδέσεις (είτε οπτικών ινών είτε χάλκινες). Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης μιας ευρυζωνικής σύνδεσης με ελάχιστο εύρος ζώνης π.χ. το 1 Mbps στην καθολική υπηρεσία, στο πρότυπο της Νορβηγίας.


ote-vdslΤέλος, αναφερόμενος στους όρους υλοποίησης του μεγάλου έργου των οπτικών ινών, ο γ.γ. Επικοινωνιών παραδέχθηκε ότι είναι ανοιχτά όλα τα μοντέλα, όπως της σύμβασης παραχώρησης. Ο ίδιος, ωστόσο, θεωρεί το μοντέλο αυτό λιγότερο βιώσιμο από το μοντέλο των ΣΔΙΤ, που είχε προκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση. «Εμείς αφήνουμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και θα είναι ο σύμβουλος που θα προτείνει τη βέλτιστη λύση», λέει χαρακτηριστικά.


Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΟΤΕ, άλλη μια φωνή προστίθεται σ’ αυτούς που ισχυρίζονται ότι το έργο των οπτικών ινών, που θα φτάσει σε μεγάλο αριθμό των νοικοκυριών της χώρας, δεν βγαίνει χωρίς τον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι και ο ΟΤΕ θα ήθελε υπό κάποιες προϋποθέσεις να εμπλακεί στο έργο, καθώς η προτεινόμενη από τον ίδιο λύση (VDSL) θα έχει οριακές επιπτώσεις στη διαδικτύωση της χώρας. Πάντως ο ΟΤΕ από την πλευρά του κάνει λόγο για ένα έργο που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Οργανισμό σε de facto λειτουργικό διαχωρισμό.


Οπως και να έχει η κατάσταση, ο ΟΤΕ φάινεται ότι εκουσίως καθυστερεί την έναρξη της ανάπτυξης του δικτύου VDSL, με απώτερο στόχο ίσως να σταθμίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η εκούσια καθυστέρηση του ΟΤΕ διακρίνεται και στον προϋπολογισμό του έργου VDSL, ύψους 90 εκατ. ευρώ για την ερχόμενη τριετία.