Οι αναπτυσσόμενες αγορές καλούνται να σώσουν τους… υπερ-αναπτυγμένους, σε Ευρώπη και Αμερική, τηλεπικοινωνιακούς “κολοσσούς”.

Με δεδομένο τον κορεσμό της Δυτικοευρωπαϊκής και της Αμερικανικής αγοράς, οι τηλεπικοινωνιακοί “κολοσσοί”, στρέφονται προς τις αναπτυσσόμενες αγορές, της Αφρικής και της Ινδίας.

Τα στοιχεία δείχνουν πως 9 στους 10 Δυτικοευρωπαίους και 7 στους 10 Αμερικανούς έχουν κινητό τηλέφωνο, άρα το περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης εμφανίζεται περιορισμένο. Λογικό είναι λοιπόν οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί να αρχίζουν να γλυκοκοιτάζουν προς τις αναπτυσσόμενες αγορές, όπου μόλις 3 στους 10 Αφρικανούς και 4 στους 10 Ινδούς, για να μην αναφέρουμε τα εκατομμύρια των Κινέζων, είναι χρήστες κινητής τηλεφωνίας. Η αγορά φαντάζει εντυπωσιακά ελκυστική, αλλά για να την κερδίσουν πρέπει να εκτοπίσουν τους αναδυόμενους τοπικούς παίκτες.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο όμιλος κινητής τηλεφωνίας ΜΤΝ. Με έδρα τη Νότια Αφρική, δραστηριοποιείται σε 21 χώρες και διαθέτει 70 εκατομμύρια πελάτες. Είναι μία εκ των εταιρειών που προσπαθούν να εξαγοράσουν την ινδική Reliance Communications.

Η ένωση Reliance και ΜΤΝ -αν ευοδωθεί- θα διαθέτει περίπου 116 εκατ. πελάτες και θα είναι η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής στον κόσμο, παρακάμπτοντας την ΑΤ&Τ Wireless των ΗΠΑ με 71,4 εκατ. πελάτες.

Και οι δύο εταιρείες έχουν αποδειχθεί γνώστες της ιδιόμορφης αφρικανικής αγοράς και βγάζουν κέρδη από πελάτες που κατά κανόνα ξοδεύουν ελάχιστα για υπηρεσίες κινητής, κάτω από 20 δολ. το μήνα στην ΜΤΝ και κάτω από 9 δολ. στη Reliance.

Η Reliance έχει εκδηλώσει θερμό ενδιαφέρον για την αγορά της Αφρικής, όπου υπάρχουν λίγες γραμμές σταθερής τηλεφωνίας και μεγάλη δυναμική ανάπτυξης της κινητής. Μέσω της θυγατρικής της Reliance FLAG η εταιρεία επένδυσε 1,5 δισ. δολ. για την εγκατάσταση υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών. Το Φεβρουάριο αγόρασε μια μικρή εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ουγκάντα και έχει αναγγείλει ότι σκοπεύει να επενδύσει περίπου 500 εκατ. δολ. στη χώρα την επόμενη πενταετία για να παράσχει υπηρεσίες κινητής και ευρυζωνικής δικτύωσης.

Εάν η Reliance-MTN κινηθεί στην Αφρική θα δημιουργήσει πρόβλημα σε εταιρείες όπως είναι η Vodafone, που έχει παράρτημα στην Αίγυπτο και επιχειρεί σε άλλες εφτά χώρες της αφρικανικής ηπείρου, η Orange, που διαθέτει μερίδιο σε παρόχους 13 αφρικανικών χωρών και η πορτογαλική Telekom, που δραστηριοποιείται στην Αγκόλα και το Μαρόκο.

Παράλληλα η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα συγχωνεύσει τις έξι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα σε τρεις. Οταν δρομολογηθούν όλα τα παραπάνω, λοιπόν, οι τέσσερις από τους εφτά κορυφαίους παρόχους κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως θα έχουν έδρα σε αναπτυσσόμενες χώρες (China Mobile, China Unicom, America Mobil, MTN-Reliance) και οι λοιπές τρεις θα εκπροσωπούν τη Δύση (Vodafone Αγγλίας, Telefonica 02 Ισπανίας και T-Mobile Γερμανίας).

Για την ιστορία, το 1995 η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών SBC είχε επενδύσει 90 εκατ. δολ. για το 16% της ΜΤΝ. Δύο χρόνια αργότερα πούλησε το μερίδιό της, το οποίο σήμερα αξίζει 6 δισ. δολ.