Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ το κόστος του δικτύου

Περίπου 2 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά θα περάσουν από την “εποχή του χαλκού” στην εποχή της οπτικής ίνας, μέχρι το 2013.

Ο στόχος αυτός έχει τεθεί από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, με την εταιρεία συμβούλων AT Kearney να έχει παρουσιάσει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα σχετικής μελέτης στο υπουργείο, αναφορικά με τα ποσοστά βιωσιμότητας μιας κατασκευής δικτύου οπτικών ινών σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς το κόστος ανάπτυξης ενός τέτοιο δικτύου θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο έχει ήδη ενημερωθεί πως το έργο θα είναι οικονομικά βιώσιμο μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ για την περιφέρεια θα απαιτηθεί μεγάλη συνεισφορά εκ μέρους του ελληνικού κράτους.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Μεταφορών στηρίζεται σε επενδύσεις ιδιωτών που θα αναλάβουν την κατασκευή αλλά και την εκμετάλλευση του έργου, ενώ υπάρχει και το σενάριο που κάνει λόγο για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι υποδομές που θα δημιουργηθούν από ένα τέτοιο έργο, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για έναν «εναλλακτικό ΟΤΕ», με ιδιόκτητες υποδομές, ο οποίος θα ασχολείται μόνο με το κομμάτι της χονδρικής διάθεσης υπηρεσιών.