Στο “Future Unfold” κορυφαίες προσωπικότητες του τεχνολογικού κλάδου, αντάλλαξαν πρωτοποριακές απόψεις και ιδέες γύρω από την τεχνολογική εξέλιξη και την επιρροή της στις σύγχρονες επιχειρήσεις, την τεχνητή νοημοσύνη και τη βιωσιμότητα, ενώ ξεχωριστή έμφαση δόθηκε στις δράσεις και στις πολιτικές που χρειάζεται να υλοποιηθούν για την περαιτέρω προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας. 

Στο πρώτο πάνελ με θέμα «Towards net zero: Technology as a sustainability enabler” συμμετείχαν ο Αλέξανδρος Μπεχράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Digital Realty Ελλάδας, o Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Δ.Σ. και Εκτελεστικό Μέλος της Quest Συμμετοχών ΑΕ, o Δρ. Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος της Grant Thornton και ο Μάρκος Βερέμης, Συνιδρυτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Upstream, Εταίρος στη Big Pi Ventures Capital και Πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ. Οι ομιλητές εστίασαν στις σημαντικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, με γνώμονα την προώθηση της τεχνολογικής αναμόρφωσης της επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και στις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις στο ψηφιακό τους ταξίδι. Επίσης, αναφέρθηκαν στις ενέργειες που οφείλουν να πραγματοποιήσουν οι εταιρείες, προκειμένου να αξιοποιήσουν δημιουργικά τα καινούργια τεχνολογικά εργαλεία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητάς τους, αλλά και στον ολιστικό σχεδιασμό που απαιτείται για τη μετάβαση σε μια νέα ψηφιακή εποχή, η οποία θα έχει στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα.

Αλέξανδρος Μπεχράκης

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δε γίνεται μόνο με τον σχεδιασμό που καλώς υπάρχει, αλλά απαιτεί να σηκώσουμε τα μανίκια. Χρειάζονται συνέργειες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και πολλή δουλειά, ώστε να επιταχυνθεί και να καταστεί εφικτή η υλοποίησή του. Πρέπει ,δηλαδή, να μη μείνουμε στο πεδίο της θεωρίας, αλλά να περάσουμε γρήγορα σε συγκεκριμένες πράξεις. 

Θεόδωρος Φέσσας

Υπάρχει πραγματική έλλειψη σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη. Είναι απαραίτητο το upskilling και το reskilling, δηλαδή η συνεργασία των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις  και φυσικά η εστίαση στην τεχνική εκπαίδευση. Παράλληλα, χρειάζεται να γίνει η χώρα, όχι μόνο οι επιχειρήσεις, ελκυστικός  εργοδότης για εργαζόμενους με υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά. 

Δρ. Νικόλαος Καραμούζης

Το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο καθιστά την ψηφιοποίηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αναγκαία. Οι επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες είναι οδηγός, αλλά όχι υποκατάστατο μιας προσεκτικής επιχειρηματικής στρατηγικής και μιας διορατικής διοίκησης. Η ψηφιοποίηση ,δηλαδή, είναι ένα εργαλείο που σε βοηθάει να γίνεις ανταγωνιστικός, αλλά δεν αρκεί από μόνη της για να λύσει τα προβλήματα μιας επιχείρησης.

Μάρκος Βερέμης

Έχει πολύ μεγάλη σημασία το μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων. Καμία χώρα που πραγμάτωσε την ψηφιακή μετάβαση μέχρι τώρα δεν απαρτίζεται από πολυάριθμες μικρές επιχειρήσεις, καθώς αδυνατούν να έχουν μια ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα. Η μικρή ελληνική επιχείρηση δεν αποτελεί πια την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Οι σχετικά μεγαλύτερες εταιρείες οδηγούν την ψηφιακή μετάβαση, καθώς μπορούν να αυτοελέγχονται με μεγαλύτερη επιτυχία και ασφάλεια.

Ο κεντρικός θεματικός πυλώνας του δεύτερου πάνελ ήταν η τεχνητή νοημοσύνη και ο αντίκτυπός της στον κόσμο των επιχειρήσεων, με θέμα: “How AI is transforming business” . Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Νίκου Αναστόπουλου, Υπεύθυνος Πωλήσεων Μεγάλων Πελατών της Google Ελλάδος, της Στέλλας Αγγελοπούλου, του Νίκου Μανιάτη, Διευθύνοντος Συμβούλου της IBM για Ελλάδα και Κύπρο και του Αντώνη Οικονόμου, Διευθυντή Δημοσίου Τομέα της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Ο εξαιρετικά ζωντανός διάλογος, μεταξύ των ομιλητών, περιστράφηκε γύρω από τις δυνατότητες αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, ως προς τη βελτίωση της οργανωτικής αποδοτικότητας και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων, σε πρακτικό επίπεδο. Ακόμα, συζητήθηκαν οι πιθανοί κίνδυνοι που ενδέχεται να εγκυμονεί το AI, καθώς και το αν και κατά πόσον απαιτείται η επιβολή ορισμένων φραγμών στη χρήση των μεγάλων τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Νίκος Αναστόπουλος

Η ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης είναι σημαντικό να αποσκοπεί όχι μόνο στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών, αλλά και στη συνολική βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Στην Ελλάδα ήδη έχουν γίνει αξιοσημείωτα βήματα, ενώ μόλις τους τελευταίους 6 μήνες έχουμε απτά παραδείγματα, που δείχνουν αυτήν την πρόοδο. 

Στέλλα Αγγελοπούλου   

Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην αυτοματοποίηση των τεχνικών διαδικασιών μιας επιχείρησης, έχει μεγάλη σημασία για την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων. Επίσης βοηθά στον περιορισμό των λαθών , ενώ παρέχει και τη δυνατότητα να ασχολείται το προσωπικό με άλλου τύπου εργασίες. Οι εργαζόμενοι έχει σημασία να είναι drivers στο ταξίδι της τεχνητής νοημοσύνης κι όχι followers.

Νίκος Μανιάτης

Στο μέλλον θα υπάρχουν οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και εκείνες που δεν την αξιοποιούν. Κλειδί για τις μικρότερες επιχειρήσεις θα αποτελέσει η ανάληψη ενός ρόλου «συνδημιουργού» σε tailor-made μοντέλα ΑΙ, τα οποία θα δημιουργούν προστιθέμενη αξία, χωρίς να λαμβάνει χώρα υπέρμετρη κατανάλωση πόρων.

Αντώνης Οικονόμου

Αυτή τη στιγμή συντελείται μια επανάσταση στον τομέα του AI, με τον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας να αποτελεί πολύ βασικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν οι ίδιοι οι business users, δηλαδή οι εργαζόμενοι εκείνοι που χρησιμοποιούν τα σχετικά συστήματα στην εργασιακή καθημερινότητά τους. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια εξίσου ενδιαφέρουσα συζήτηση αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας. Στο πάνελ με θέμα: “Delivering the promise of Digital Greece” έλαβαν μέρος ο Σταύρος Ασθενίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΜΑΕ, ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Group Chief Transformation Officer, Digital & Retail της Eurobank ΑΕ, o Γιώργος Πατσής, Διευθύνων Σύμβουλος της Obrela και ο Πάνος Βασιλειάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ideal Holdings Α.Ε. Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι ομιλητές ανέδειξαν τα βήματα που χρειάζεται να υλοποιηθούν, αλλά και τα εμπόδια και τις δυσκολίες που υπάρχουν, για την επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη δημιουργία μιας σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας, σε ποικίλα πεδία, από τον δημόσιο τομέα  μέχρι τα πεδία της επιχειρηματικότητας και του τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα, αντικείμενο συζήτησης υπήρξε και το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας και των κυβερνοεπιθέσεων, η συνολικότερη ευαλωτότητα που εμφανίζει το ψηφιακό περιβάλλον σε ορισμένες εκφάνσεις του, καθώς και ο βαθμός προστασίας των πολιτών και των επιχειρήσεων απέναντι στο ηλεκτρονικό έγκλημα.

  • Σταύρος Ασθενίδης

Έχει μεγάλη σημασία ο καθορισμός των αναγκών του πολίτη και της επιχείρησης ,για την ανάπτυξη των απαραίτητων εργαλείων του ψηφιακού κράτους. Παρότι βρισκόμαστε πίσω σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε., με την αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και αποτελεσματικές κυβερνητικές πολιτικές έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί 1.000 υπηρεσίες, με απώτερο στόχο την ολοκλήρωση  της ψηφιοποίησης 4.000 μέχρι το τέλος της δεκαετίας. 

  • Ανδρέας Αθανασόπουλος

Η τραπεζική μεταρρύθμιση είναι ψηφιακή μεταρρύθμιση και δεν πρέπει να τη διαχωρίζουμε. Το τραπεζικό σύστημα επέδειξε ευελιξία και προσαρμοστικότητα, σε επίπεδο παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η covid-19 αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία του τραπεζικού μετασχηματισμού, αφού σχεδόν εν μια νυκτί οι τράπεζες κατόρθωσαν να μετασχηματιστούν ψηφιακά, συμβάλλοντας στην διατήρηση του κοινωνικού ιστού.

Γιώργος Πατσής

Η απόλυτη αποτροπή των incidents είναι μαθηματικά αδύνατη, αλλά σε κάθε περίπτωση η ανίχνευση και η άμεση ανταπόκριση στις κυβερνοεπιθέσεις έχει μεγάλη σημασία, για την εξισορρόπηση και την ενίσχυση της ασφάλειας μιας μέσης επιχείρησης.

Πάνος Βασιλειάδης

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν τελειώνει, αφού ακολουθεί την τεχνολογική εξέλιξη και επομένως δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί χρονικά το τέλος αυτής της διαδικασίας. Από εδώ και πέρα χρειάζεται να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της αγοράς εργασίας, εκπαιδεύοντας παράλληλα εργαζόμενους και πολίτες, ώστε να μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να χρησιμοποιούν τα οφέλη της τεχνολογίας.