Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Vivodi, παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη “Ναυτεμπορική”, αναφορικά με την κατάσταση στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών πριν τις εκλογές.


VivodiΗ κα Εφραίμογλου αποκαλύπτει ότι εκτός από τα 50 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί ότι θα ενισχύσουν κεφαλαιακά τη νέα εταιρεία, η Vivodi θα «προικιστεί» με επιπλέον 82 εκατ. ευρώ. Ως μέλος των διοικητικών συμβουλίων του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ παρατηρεί ότι «είναι απίστευτα δύσκολο το “επιχειρείν” στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες» και περιγράφει τα μέτρα που κατά τη γνώμη της χρειάζεται να λάβει ο επόμενος πρωθυπουργός.


Γίνεται λόγος για το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς και το ότι έπρεπε να ακολουθηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο στην αδειοδότηση. Σημειώνεται ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι πολύ απαιτητικός κεφαλαιακά με τα περιθώρια κέρδους να έχουν στενέψει, κυρίως λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού.


Η κ. Εφραίμογλου δηλώνει ότι “Ο ΟΤΕ λόγω της θέσης του δεν μπορεί να μας συναγωνιστεί στις τιμές”, ενώ δηλώνει ότι «Χρειάζεται εκπαίδευση ο καταναλωτής. Θα σας θυμίσω ότι όταν το 2002 δώσαμε double play (σταθερή – Ιnternet) δεν είχαμε πολλούς συνδρομητές. Τώρα θεωρείται η νούμερο ένα υπηρεσία για τα νοικοκυριά. Όσο και να το κτίζαμε μόνον εμείς, δεν έβγαιναν νούμερα. Οταν άρχισαν να το επικοινωνούν όλες οι εταιρείες τότε άρχισε να κινείται», συμπληρώνοντας ότι «Τα περισσότερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στη διαδικασία παράδοσης μιας γραμμής και σε αυτό ευθύνεται ο ΟΤΕ. Οταν η αγορά απελευθερώθηκε ουσιαστικά το 2007 και έπρεπε ξαφνικά να παραδώσει ένα μεγάλο αριθμό γραμμών δεν τα κατάφερε. Δεν υπήρχαν οι διαδικασίες. Ο πελάτης τηλεφωνούσε στον ΟΤΕ και του έλεγαν ότι φταίει ο πάροχος…».


Η νέα κυβέρνηση
Ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, η κ. Εφραίμογλου σκιαγραφεί τις κινήσεις που καλείται να αναλάβει ο νέος πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «αρκεί ο επόμενος πρωθυπουργός να λάβει υπόψη του το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και να αναρωτηθεί: Προσφέρουμε ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές; Χαμηλό κόστος εργασίας; Χαμηλό κόστος μεταφορών και ενέργειας; Υψηλό επίπεδο παιδείας; Ταχύτητα, ευελιξία και περιορισμένη γραφειοκρατία; Οι επιδόσεις μας σε όλα αυτά είναι από μέτριες έως απογοητευτικές. Μια καλή αρχή είναι η ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών ώστε να υπάρχει διαφάνεια και ταχύτητα.


“Από κει και πέρα έχει τεράστια σημασία να έχουμε σταθερούς και σαφείς κανόνες στη φορολογία, στον ανταγωνισμό, στο ασφαλιστικό, στην ενίσχυση των επιχειρήσεων. Αυτό το διαρκές “ράβε – ξήλωνε” αποθαρρύνει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης καθώς διαμορφώνει συνθήκες “κινούμενης άμμου”. Είναι σημαντικό για τον επιχειρηματία, όποιο κι αν είναι το μέγεθός του, να γνωρίζει με σαφήνεια το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κληθεί να αναπτύξει την επένδυσή του και όχι να δοκιμάζει διαρκώς δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως συνέβη, δυστυχώς, στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.