Στον απόηχο της συγχώνευσης On Telecoms-Vivodi και ενώ τα χρέη συνεχίζουν να αποτελούν αγκάθι στην πορεία της Wind, πολλές είναι οι αναφορές στον Τύπο για τις εξελίξεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.


MegaroΣχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ναυτεμπορική” αναφέρει ότι η Οn φαίνεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία εξαγοράς της Net One, ενώ για την Algonet πληροφορίες κάνουν λόγο για ορισμένα τεχνικά θέματα που έχουν προκύψει. Οι διαπραγματεύσεις για τις δύο αυτές συμφωνίες έχουν ανακοινωθεί και επισήμως από τον περασμένο Απρίλιο.


Η Οn επίσης διατηρεί το ενδιαφέρον της για τη Cyta Ελλάς (χωρίς ανταπόκριση όπως είδαμε πρόσφατα από τις επίσημες ανακοινώσεις), ενώ οι μέτοχοί της παρακολουθούν συστηματικά τις εξελίξεις στη Wind – Τellas.


Η εξαγορά της Vivodi θα γίνει με αύξηση κεφαλαίου της Οn κατά 50 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ωστόσο θα διατεθεί για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της Vivodi και έτσι το νέο σχήμα να επιβαρύνεται με συνολικές υποχρεώσεις της τάξης των 40 εκατ. ευρώ.


Η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την οικογένεια Εφραίμογλου, μοναδικό μέτοχο της Vivodi, η οποία θα συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα με ποσοστό 20%.


Η Vivodi θα λειτουργεί ως θυγατρική της Οn και θα αποτελέσει τον επενδυτικό βραχίονα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της εταιρείας εκτός Λεκανοπεδίου Αττικής, επεκτείνοντας το δίκτυό της στο βόρειο τμήμα της χώρας ξεκινώντας άμεσα από τη Θεσσαλονίκη.


Σενάρια για τη Wind Ελλάς
Άξιο λόγου δείχνει να είναι το ενδιαφέρον που έχει αρχικά εκδηλωθεί για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της Wind Ελλάς, ωστόσο στελέχη της εταιρείας φέρονται να επισημαίνουν ότι αυτό που θα έχει σημασία είναι ποιοι από τους ενδιαφερομένους θα καθίσουν τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την ερχόμενη Δευτέρα.


Δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για ενδιαφέρον του αμερικανικού ομίλου buy – out, Province, να αποκτήσει τη Wind Ελλάς. Αναφέρει ακόμη ότι η Apax ενδιαφέρεται να αγοράσει μέρος του χρέους της Wind, ενώ η Texas Pacific Group δεν έχει ξεκαθαρίσει αν επιθυμεί να υποβάλει προσφορά για όλη την εταιρεία ή για μέρος αυτής.


Υπάρχει όμως και ένα άλλο ενδιαφέρον κομμάτι των Financial Times το οποίο μιλά για μια πιθανή προσπάθεια εξαγοράς της Wind Ελλάς από τον ΟΤΕ, ή από τη Vodafone, ώστε να μειωθεί σε δύο ο αριθμός των εταιρειών κινητής στην ελληνική αγορά. Προσθέτει πάντως ότι οι ρυθμιστικές αρχές κατά πάσα πιθανότητα θα μπλοκάρουν μια τέτοια εξέλιξη.


Γεγονός είναι ότι μια τέτοια αντίληψη καταγράφεται με δεδομένο ότι η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας είναι ώριμη και ως εκ τούτου η Wind δεν μπορεί να προσελκύσει ένα νέο επενδυτή – πάροχο.


Το θέμα είναι ότι στην παρούσα φάση από πλευράς ΟΤΕ μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να γίνει μόνο από την Deutsche Telecom και βεβαίως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι ανεξάρτητες αρχές Επιτροπή Ανταγωνισμού και Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών) θα το επέτρεπαν.