Οι δικτυακοί σκληροί δίσκοι (Network Attached Storage ή NAS) δίνουν εύχρηστες λύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και σε απαιτητικούς οικιακούς χρήστες. 

Oι περισσότεροι από εμάς έχουμε διάσπαρτα σε σκληρούς δίσκους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, DVD ή USB sticks αναρίθμητα gigabytes αρχείων, με αποτέλεσμα σπανίως να γνωρίζουμε που ακριβώς έχουμε αποθηκεύσει κάτι συγκεκριμένο. Με έναν δικτυακό σκληρό δίσκο (NAS), τα αρχεία σας θα βρίσκονται νοικοκυρεμένα, ασφαλή και διαθέσιμα σε οποιοδήποτε PC, smart TV, tablet ή smartphone βρίσκεται συνδεδεμένο στο τοπικό σας δίκτυο. Τα βασικά πλεονεκτήματα ενός NAS δίσκου απευθείας συνδεδεμένου με το router σας είναι η συμβατότητα με τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα, η μεγάλη χωρητικότητα, ο εύκολος διαμοιρασμός αρχείων, καθώς και η εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση. Παράλληλα, υπάρχουν συσκευές που χάρη στο εξελιγμένο δικό τους λειτουργικό (όπως το QTS της Qnap), μπορούν να καλύψουν πολλές περισσότερες ανάγκες από αυτήν της απλής αποθήκευσης, όπως υποστήριξη signage ή smart home λύσεων.

1) Η απόλυτη λύση backup

Οι δικτυακοί σκληροί δίσκοι είναι η κατάλληλη επιλογή για να κάνετε backup τα πολύτιμα αρχεία σας. Υπάρχουν μοντέλα που έχουν συγκεκριμένη χωρητικότητα (όπως 1ΤΒ, 2ΤΒ κ.ο.κ.) και άλλα που χαρακτηρίζονται ως diskless, στα οποία εσείς θα πρέπει να αγοράσετε ξεχωριστούς δίσκους με τον αποθηκευτικό χώρο που επιθυμείτε και να τους «κουμπώσετε» στις αντίστοιχες υποδοχές. Σε NAS δύο ή περισσοτέρων θέσεων υπάρχουν επιλογές RAID διατάξεων, προκειμένου να τηρούνται αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας σε διαφορετικούς δίσκους. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζονται τα δεδομένα σας ακόμα και σε περίπτωση hardware προβλήματος. 

2) Μονόδρομος για κοινόχρηστα αρχεία

Σε εργασιακούς χώρους που απαιτείται διαχείριση κοινόχρηστων αρχείων από πολλαπλούς χρήστες και η εργασία στο cloud προκαλεί… ανησυχίες (είτε για λόγους αστάθειας στην ταχύτητα πρόσβασης στο internet,είτε για λόγους ασφάλειας), ένας δικτυακός σκληρός δίσκος είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Διατηρεί τα αρχεία της επιχείρησης «εντός των τειχών» και αν θέλετε κάποιος φάκελος να μην είναι σε κοινή θέα, αλλά να μπορούν να τον δουν μόνο συγκεκριμένοι χρήστες του δικτύου σας, υπάρχει πάντοτε η επιλογή να δώσετε επιλεκτική πρόσβαση σε μεμονωμένα usernames.

3) Media Server για την ταινιοθήκη σας 

Αρκετά μοντέλα NAS μπορούν να αναλάβουν και τον ρόλο του media server (υποστηρίζοντας πλατφόρμες όπως το Plex) με στόχο να τροφοδοτήσουν με μουσική και με ταινίες την τηλεόρασή σας. Ετσι, ακόμα και αν κάποια κωδικοποίηση μιας ταινίας δεν είναι διαχειρίσιμη από μια παλαιότερη τηλεόραση, ο media server του NAS δίσκου αναλαμβάνει να τη «σερβίρει» έτοιμη για θέαση!

4) Τέλος στις μεταφορές με USB sticks!

Αν βαρεθήκατε να περιφέρεστε με ένα «στικάκι» στα χέρια, μεταφέροντας αρχεία από PC σε PC, ο καλύτερος τρόπος για να συγχρονίσετε τοπικά τα δεδομένα σας σε διαφορετικούς υπολογιστές δεν είναι άλλος (σωστά μαντέψατε!) από ένα NAS. Τοποθετώντας όλα σας τα σημαντικά αρχεία στον αποθηκευτικό χώρο ενός NAS, δίνετε πρόσβαση σε αυτά σε όλους τους υπολογιστές τους δικτύου σας, οπότε δεν χρειάζεται να κυκλοφορείτε μονίμως με ένα USB stick ανά χείρας. 

5) Απομακρυσμένη πρόσβαση

Αρκετά μοντέλα NAS έχουν τη δυνατότητα να καταστήσουν διαθέσιμα τα αρχεία σας, ακόμα και όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τον «παλαιάς κοπής» τρόπο του FTP είτε με την πιο εύχρηστη και σύγχρονη εναλλακτική που συνήθως προσφέρει μια εξειδικευμένη εφαρμογή για smartphones που παρέχεται δωρεάν από τον εκάστοτε κατασκευαστή. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείτε το δικό σας οικιακό «cloud», χωρίς συνδρομές και αυστηρούς περιορισμούς στον αποθηκευτικό χώρο.