Νέες εφαρμογές για τις φωτοδιόδους (LED) προβλέπονται για το μέλλον, με τη νέα τεχνολογία να δίνει την υπόσχεση της επένδυσης καμπύλων επιφάνειών σε κτίρια, αλλά και οχήματα, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές που επινόησαν μία νέα κατασκευαστική μέθοδο για τα πάνελ αυτά.


led_buildingΟι ερευνητές οραματίζονται ημιδιαφανείς διαφημιστικές πινακίδες που τυλίγουν ολόκληρα λεωφορεία, φλας αυτοκινήτων που ακολουθούν τις καμπύλες των προφυλακτήρων, ή ακόμα και ιατρικές συσκευές απεικόνισης που τυλίγονται γύρω από τον ασθενή σαν κουβέρτα.


Οι φωτοδίοδοι ή LED -τσιπ που εκπέμπουν μονοχρωματικό φως- χρησιμοποιούνται ήδη σε προβολείς αυτοκινήτων και σε φωτιστικά σώματα. Παρουσιάζουν όμως το μειονέκτημά ότι είναι άκαμπτα και πρέπει να τοποθετούνται στη θέση τους ένα-ένα με τη βοήθεια ρομποτικών βραχιόνων.


Η ομάδα του Δρ Τζον Ρότζερς στο Πανεπιστήμιο του Ίλινοϊ στην Ουρμπάνα-Σαμπέιν τελικά βρήκε τη λύση, αναφέρει την Παρασκευή το πρακτορείο Reuters. Οι συστοιχίες LED αρχικά δημιουργούνται πάνω σε μια λεπτή μεμβράνη, η οποία στη συνέχεια διαλύεται με χημικά και αφήνει πίσω της μόνο τα τσιπάκια.


Με τη βοήθεια μιας στάμπας, οι φωτοδίοδοι της συστοιχίας μεταφέρονται πάνω σε μια εύκαμπτη επιφάνεια και τελικά συνδέονται μεταξύ τους με καλωδιώσεις, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στα τσιπ υπολογιστών. Παρόμοια εύκαμπτα πάνελ για φωτισμό ή για προβολή εικόνας μπορούν επίσης να δημιουργηθούν από οργανικές φωτοδιόδους, ή OLED, οι οποίες όμως είναι λιγότερο φωτεινές και λιγότερο ανθεκτικές.


Η έρευνα του Δρ Ρότζερς συγχρηματοδοτήθηκε από την αυτοκινητοβιομηχανία Ford, η οποία ενδιαφέρεται να αναπτύξει φλας που ακολουθούν τις καμπύλες των αυτοκινήτων της.