Μετά την τεράστια απήχηση που είχαν στο καταναλωτικό κοινό τα πρώτα της laptop, η Huawei κάνει το επόμενο βήμα, λανσάροντας έναν premium φορητό υπολογιστή για χρήστες υψηλών απαιτήσεων.

Huawei MateBook X Prο 2020Αφού «σάρωσε» τη μεσαία κατηγορία με τα εμπορικά επιτυχημένα της μοντέλα MateBook D14 και D15, η Huawei επιφυλάσσει ακόμα μια ευχάριστη έκπληξη στους φίλους της πληροφορικής. Το επιβλητικό MateBook X Pro έρχεται στη χώρα μας στην ολοκαίνουρια φετινή έκδοσή του, με πανίσχυρα τεχνικά χαρακτηριστικά, σαγηνευτικό design και λειτουργίες που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε γιατί δεν τις σκέφτηκε κάποιος άλλος κατασκευαστής νωρίτερα! Ο κινεζικός κολοσσός έχει βαλθεί να «ριζώσει» για τα καλά στη συνείδηση των καταναλωτών ως ένα δυνατό brand και στο IT, συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνταγή που ακολούθησε και στη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας.

Επιτομή κομψότητας

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις για να καταλάβει κανείς από την πρώτη ματιά πως το MateBook X Pro απευθύνεται σε χρήστες που δεν αρκούνται μόνο σε υψηλά specs, αλλά θεωρούν το laptop τους συστατικό του προσωπικού τους στιλ. Εκμεταλλευόμενο το ανθεκτικό, μα πολύ ελαφρύ κράμα αλουμινίου ως δομικό στοιχείο, το μόλις 1,33 κιλά βάρους laptop της Huawei προδίδει τις βλέψεις της για την κορυφή. Όποια απόχρωση κι αν επιλέξετε (Mystic Silver, Space Grey ή Emerald Green), το MateBook X Pro κάνει τη διαφορά με το αμελητέο πάχος του, το οποίο δεν υπερβαίνει τα 1,46 εκατοστά. Μπορεί να χωρέσει σε οποιαδήποτε τσάντα και να σας συντροφεύσει όπου κι αν βρίσκεται η εργασία σας.

Οθόνη… για επαγγελματίες

Η FullView οθόνη αφής 13.9” διατηρεί έναν πιο… τετραγωνισμένο λόγο διαστάσεων 3:2, ιδανικό για εργασία και σερφάρισμα. Ο touch χαρακτήρας της επιτρέπει να μεταφέρουμε τη διαισθητική μας τάση να αγγίζουμε οτιδήποτε βλέπουμε στην οθόνη του smartphone μας και στον τρόπο που εργαζόμαστε στον φορητό μας υπολογιστή, επιταχύνοντας πλήθος διαδικασιών. Τα περιθώρια της οθόνης είναι σχεδόν ανύπαρκτα, με την αναλογία της σε σχέση με το σασί της να αγγίζει το 91%! Η ανάλυση των 3000×2000 pixels κάνει τις υποδεέστερες Full HD οθόνες των περισσότερων laptop της αγοράς να δείχνουν… ανιαρές και ξεπερασμένες. Αν και θα θέλαμε κάποια επιπλέον επίστρωση για να απορροφώνται οι αντανακλάσεις, η εμπειρία μας με την εν λόγω οθόνη ήταν εξαιρετική. Υψηλός λόγος αντίθεσης 1500:1, επαρκέστατη φωτεινότητα για εργασία και κάτω από το έντονο φως του ήλιου (στην Ελλάδα είμαστε άλλωστε!) και κάλυψη του 100% του sRGB χρωματικού φάσματος πιστοποιούν πως το MateBook X Pro έχει κατασκευαστεί για να ικανοποιήσει και τους πλέον απαιτητικούς επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, η γωνία θέασης των 178 μοιρών εγγυάται πως δεν υπάρχει αλλοίωση των χρωμάτων, από όποια γωνία κι αν κοιτάτε την οθόνη.

Εργαλείο δουλειάς

Δικαιολογώντας πλήρως το «Pro» συστατικό του ονόματός του, η Huawei δεν έκανε οικονομία στα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπερφορητού laptop της. Με έναν 10ης γενιάς Intel Core i7-10510U επεξεργαστή στο επίκεντρο, έχτισε ένα υπερσύγχρονο σύστημα ικανό να φιλοξενήσει οποιαδήποτε εφαρμογή. 16GB μνήμης RAM και γραφικά «δια χειρός» Nvidia GeForce MX250, συναντούν το ταχύτατο dualband WiFi γενιάς ac και την 5.0 έκδοση του Bluetooth. Όσον αφορά στον αποθηκευτικό χώρο, η Huawei, αντί να αρκεστεί σε έναν μικρό SSD για να εκκινεί γρήγορα το σύστημα και να επιλέξει έναν οικονομικότερο σκληρό δίσκο για τα υπόλοιπα δεδομένα, μας χαρίζει έναν ταχύτατο NVMe PCIe SSD συνολικής χωρητικότητας 1TB (!), χωρισμένο βέβαια σε partitions για να μην μπλέκεται το λειτουργικό με τις φωτογραφίες και τις ταινίες σας. Στα της συνδεσιμότητας, στην αριστερή πλευρά του laptop βρίσκονται δυο USB Type-C θύρες που επωμίζονται πολύπλευρους ρόλους (δεδομένα, φόρτιση και DisplayPort), με μια… διαχρονική είσοδο 3,5mm για ακουστικά να στέκεται ακριβώς δίπλα τους. Στη δεξιά πλευρά υπάρχει μια εξίσου παραδοσιακή USB Type-A θύρα, γενιάς 3.0. Στη συσκευασία, μάλιστα, θα βρείτε και το χρήσιμο MateDock 2 Docking Station, που προσθέτει εξόδους HDMI, VGA, USB-A και USB-C στη συσκευή για όσους τις έχουν ανάγκη.

Αυτές οι λεπτομέρειες…

Συνήθως οι μεγάλες παγίδες σε έναν φορητό υπολογιστή δεν κρύβονται στα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά που διαβάζουμε όλοι «με το καλημέρα», όπως ο επεξεργαστής, η RAM και ούτω καθεξής, αλλά στις λεπτομέρειες που επιδρούν ωστόσο καταλυτικά στην καθημερινή μας εμπειρία χρήσης. Εκεί συχνά γίνονται και οι μεγαλύτεροι συμβιβασμοί από τους κατασκευαστές, επιδιώκοντας τη μείωση του συνολικού κόστους κάθε συσκευής. Στο MateBook X Pro 2020, αντιθέτως, στον τομέα αυτό στη θέση συμβιβασμών συναντάμε καινοτομίες! Είναι αυτές οι μικρές πινελιές που αναβαθμίζουν τη λειτουργικότητα μιας συσκευής και μαζί της παρασύρουν προς τα πάνω και την εκτίμησή μας. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ξεκινάμε την απαρίθμησή τους από το πληκτρολόγιο: μεγάλο σε μέγεθος, απολαυστικό στην αίσθηση και με οπίσθιο φωτισμό για τα «νυχτοπούλια», δύσκολα δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας. Εξίσου εύχρηστο είναι το τεράστιο touchpad, αν και η οθόνη αφής του «κλέβει» αρκετό από το φόρτο εργασίας. Εξαιρετικά χρήσιμη είναι και η εφαρμογή PC Manager της Huawei, η οποία αναλαμβάνει να τσεκάρει την υγεία του hardware και να αναβαθμίζει τους drivers, όποτε υπάρχουν updates. H pop-up Web Camera βρίσκεται επιμελώς κρυμμένη κάτω από ένα εικονικό πλήκτρο του πληκτρολογίου, το οποίο και πατάτε για να τη φέρετε στην επιφάνεια. Η προοπτική, βέβαια, που χαρίζει η χαμηλή της θέση δεν είναι ιδιαιτέρως κολακευτική, μα το γεγονός πως τη στέλνετε στα… έγκατα του πληκτρολογίου και έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ό,τι κανείς δεν μπορεί να σας καταγράψει εν αγνοία σας, αναπληρώνει την αμφιλεγόμενη γωνία λήψης της.

Το power button λειτουργεί και ως σαρωτής δαχτυλικού αποτυπώματος για να κάνετε login στα Windows 10 μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τέλος, η 360 μοιρών και 4 μέτρων εμβέλεια λήψης ήχου των τεσσάρων μικροφώνων επιτρέπουν άνετες τηλεδιασκέψεις, με πρωταγωνιστή τα πανίσχυρα τετραπλά ηχεία. Τα τελευταία, θα σας αποζημιώσουν με πλούσιο surround ήχο και κατά τη διάρκεια παρακολούθησης των αγαπημένων σας ταινιών και σειρών.

Huawei Share: «Τηλεμεταφέροντας» το smartphone στην οθόνη του laptop!

Κάθε αναφορά μας σε οποιοδήποτε MateBook θα ήταν ελλιπής, αν δεν στεκόμασταν σε ένα χαρακτηριστικό που μας έλυσε τα χέρια και έγινε μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας: στη λειτουργία Huawei Share. Με τη βοήθειά της, η οθόνη του smartphone μας μεταφέρεται σε χρόνο μηδέν στην οθόνη του MateBook. Κι αν θεωρείτε πως  η χρησιμότητα του Huawei Share περιορίζεται στο να βλέπετε τα μηνύματά σας ή τις κλήσεις του κινητού που έχετε στην τσάντα σας σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη του laptop, δεν έχετε συλλάβει παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό της λειτουργικότητας του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού. Ο… αιώνιος γόρδιος δεσμός του «πώς θα μεταφέρω αρχεία από το κινητό μου στο PC» και το αντίστροφο, λύνεται με ένα απλό drag & drop, ακόμα κι αν βρίσκεστε σε σημείο που δεν έχετε πρόσβαση στο internet, καθώς ο φορητός υπολογιστής επικοινωνεί απευθείας με το smartphone σας. Παράλληλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιο και το touchpad του MateBook για να χειριστείτε το smartphone σας. Οι δυο πιο απαραίτητες για την εργασία και ψυχαγωγία μας συσκευές «έσονται εις σάρκα μίαν»!

 


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 13.9 ιντσών LTPS αφής 10 σημείων, αναλογίας 3:2, ανάλυσης 3000×2000 pixels, 100% sRGB έγχρωμη γκάμα (τυπική), 1500:1 λόγος αντίθεσης, 450 nits μέγιστη φωτεινότητα, 178ο γωνία θέασης

Επεξεργαστής: 10ης γενιάς Intel Core i7-10510U

Μνήμη: 16GB RAM

GPU: Nvidia GeForce MX250

Αποθηκευτικός χώρος: 1TB NVMe PCIe SSD

Κάμερα: Pop-up Web Camera  1MP
Θύρες: 2xUSB-C (δεδομένα υποστήριξης, φόρτιση και DisplayPort), 1xUSB-A 3.0, είσοδος 3,5mm για ακουστικά

Συνδεσιμότητα: WiFi 802.11ac dual-band (2,4GHz & 5GHz), 2×2 MIMO, Bluetooth 5.0, NFC

Μπαταρία: Li-Po 56Wh

Extras: Πληκτρολόγιο πλήρους μεγέθους με οπίσθιο φωτισμό, κουμπί λειτουργίας δακτυλικών αποτυπωμάτων, multi-touch touchpad, τετραπλά ηχεία, 360ο ηχητική λήψη μικροφώνων εμβέλειας 4 μέτρων

Λειτουργικό: Windows 10 Home

Διαστάσεις: 30,4×21,7×1,46 εκατοστά

Βάρος: 1,33 κιλά