Η ζήτηση για φορητούς υπολογιστές εκτοξεύθηκε με την έναρξη της καραντίνας, λόγω COVID-19. Τηλεργασία, τηλεκπαίδευση και ψυχαγωγία ανέδειξαν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για ένα νέο PC… πολλαπλών χρήσεων.

Δεν ήταν λίγοι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις που κλήθηκαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο να προ- βούν σε αγορά ηλεκτρονικών υπολογι­στών, έπειτα από τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν λόγω κορονοϊού. Ασχέτως της εξέλιξης της πανδημίας, η ανάγκη για ένα αξιόπιστο και γρήγορο σύστημα είναι δε­δομένη για κάθε νοικοκυριό. Ενα laptop μπορεί να αποτελέσει την καρδιά του οι­κιακού μας γραφείου, την ψηφιακή αίθου­σα διδασκαλίας των παιδιών ή τον ψυχα­γωγικό πόλο έλξης για όλη την οικογένεια. Μετά τις πρώτες βεβιασμένες, λόγω συν­θηκών, αγορές από ιδιώτες και εταιρείες, ακολουθούν οι πιο. συνειδητοποιημένες επιλογές, καθώς συχνά ένα laptop μπορεί να μην είναι αρκετό για ένα σπίτι, πόσο μάλλον για τις κλιμακούμενες ανάγκες μιας μικρομεσαίας επιχείρησης που προσαρμόζεται στην εποχή της τηλεργασίας. Εμείς ρίχνουμε μια ματιά στα κριτήρια που πρέ­πει να λάβει υπόψη του ένας υποψήφιος αγοραστής και σας προτείνουμε εναλλακτικές που αξίζουν την προσοχής σας.

Θα κοστίσει μια περιουσία;

Αν οι απαιτήσεις σας δεν είναι εξε­ζητημένες (βλέπε gaming ή vi­deo editing), ένας φορητός υπολογιστής της κατηγορίας των 600€ – 900€ θα καλύ­ψει κάθε σας ανάγκη για τα επόμενα δυο – τρία χρόνια. Αποφύγετε τις υπερβολικά οι­κονομικές λύσεις, καθώς ενδέχεται να κρύβουν παγίδες στα τεχνικά τους χαρα­κτηριστικά, ικανές να μετατρέψουν σε τα­λαιπωρία την καθημερινή εμπειρία χρή­σης τους. Στον αντίποδα, είναι προτιμότε­ρο να αποκτάτε ένα σχετικά «προσγειωμέ­νο» στην τιμή laptop που θα αλλάζετε συ­χνότερα, παρά να επενδύετε σε ένα πανά­κριβο μηχάνημα με τη λογική της. ισό­βιας δέσμευσης. Οσο ισχυρό κι αν είναι ένα PC σήμερα, μετά από 5 χρόνια θα σας φαίνεται απαρχαιωμένο. Αν πάλι καταφύ­γετε σε μια λύση των 300€, πιθανότατα να σας φαίνεται απαρχαιωμένη με το που τη βγάλετε από το κουτί.

Εφόσον επιφυλάσσετε επαγγελματική χρήση για το laptop σας ή αν το μεταφέ­ρετε συχνά και το χαμηλό του βάρος είναι προαπαιτούμενο, μάλλον θα χρειαστεί να βάλετε λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, στρέφοντας το βλέμμα σας σε λύσεις της τάξεως των 1.000€ και άνω. Σε περίπτωση που έχετε και gaming απαιτήσεις, η τιμή ανεβαίνει αισθητά με μοναδικό ταβάνι. το μεράκι σας!

Μεγάλη οθόνη ή μικρές διαστάσεις;

Προκειμένου να κατασταλάξετε ποια δια­γώνιος οθόνης σας ταιριάζει, καλείστε να αναλογιστείτε τη χρήση για την οποία προορίζετε το laptop σας. Θα το κουβαλά­τε παντού μαζί σας εκτός σπιτιού ή θα μέ­νει καθηλωμένο σε ένα τραπέζι στο σπίτι; Θα εγκαταλείπει τον χώρο σας μόνο δυο – τρεις φορές το χρόνο (π.χ. στις διακοπές) ή θα βρίσκεται μονίμως στο backpack σας;

Μια convertible λύση 13 ιντσών (laptop που μετατρέπεται σε tablet) εξασφαλίζει ευελιξία, καθώς μπορεί να σας ακολουθήσει ως άλλο. σημειωματάριο όπου κι αν πάτε. Διαφορετικά, αξί­ζει να επενδύσετε σε μια 17άρα οθόνη, όταν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη επι­φάνεια εργασίας, δηλαδή αν επεξεργάζε­στε λογιστικά φύλλα εκατοντάδων κελιών, φωτογραφίες ή βίντεο ή αν απλά θέλετε να απολαμβάνετε ταινίες και παιχνίδια, χωρίς να τσιγκουνεύεστε τις ίντσες. Ενδιά­μεσα συναντάμε τη δημοφιλέστατη χρυσή τομή των 15 ιντσών, η οποία ικανοποιεί όλους όσους θέλουν ένα laptop που να μην πιάνει πολύ χώρο, να μπορεί να μετα­φερθεί εύκολα, έστω από δωμάτιο σε δω­μάτιο και να επαρκεί για σερφάρισμα και εφαρμογές γραφείου. Οσον αφορά στα τε­χνικά χαρακτηριστικά, στις μέρες μας η Full HD ανάλυση (1920×1080 pixels) πρέ­πει να θεωρείται αυτονόητη, για να απο­λαμβάνετε κρυστάλλινη ποιότητα εικόνας, ενώ αξίζει να προσέξετε και τη γωνία θέα­σης. Κάποιες πολύ οικονομικές λύσεις σας αναγκάζουν να είστε σε μια πολύ συγκε­κριμένη θέση απέναντι από την οθόνη, διαφορετικά υπάρχει αλλοίωση χρωμά­των. Αν είστε λάτρεις του gaming και μάλι­στα των παιχνιδιών με καταιγιστική δρά­ση, όπως τα first person shooters, μια οθό­νη με υψηλό ρυθμό ανανέωσης (άνω των 60Hz) θα κάνει τη διαφορά. Τέλος, έχετε κατά νου πως πάντα υπάρχει η δυνατότη­τα να συνδέσετε το laptop σας με μια εξω­τερική οθόνη ή την τηλεόρασή σας.

Ο γρίφος των επεξεργαστών

H CPU αποτελεί ένα από τα σημαντικότε­ρα συστατικά του υπολογιστή. Intel και AMD κονταροχτυπιούνται εδώ και δεκαε­τίες, με την πρώτη να έχει ένα προβάδισμα τα τελευταία χρόνια, αλλά τη δεύτερη να έχει κάνει ένα δυνατό comeback με ισχυ­ρές και οικονομικές λύσεις. Οσον αφορά στην ονοματολογία, συχνά θα έχετε ακού­σει τη γενιά να αναφέρεται δίπλα σε κάθε επεξεργαστή Intel. Είναι αυτονόητο πως ένας επεξεργαστής Intel 10ης γενιάς είναι σαφώς πιο γρήγορος από έναν επεξεργα­στή 9ης γενιάς, αλλά η σημαντικότερη κα­τηγοριοποίηση είναι εντός της κάθε γενιάς σε Intel Core i3, i5, i7 και εσχάτως i9 (από τον πιο οικονομικό προς τον πιο ισχυρό). Αν και κάθε CPU αξίζει να εξετάζεται συ­γκεκριμένα βάσει των επιδόσεών της, ένας γενικός «μπούσουλας» είναι πως συνήθως είναι προτιμότερος ένας επεξεργαστής ανώτερης κατηγορίας και ας είναι μια γε­νιά πίσω (π.χ. προτιμήστε έναν Intel Core i7 κι ας είναι μια γενιά παλαιότερος από έναν Intel Core i5). Αντίστοιχα, στην AMD έχουμε την κατηγοριοποίηση σε Ryzen 3, 5, 7 και 9. Οσο πιο μεγάλος ο αριθμός στον κωδικό του μοντέλου τόσο πιο ισχυρή η CPU. Οπως στην Intel έτσι και στην AMD, το πρώτο ψηφίο του κωδικού αναπαριστά τη γενιά του επεξεργαστή, για παράδειγμα ο Ryzen 7 3750H είναι ένας 3ης γενιάς Ryzen 7.

Οποιον επεξεργαστή κι αν επιλέξετε, αυτό που σας συμβουλεύουμε είναι να μην πα­ραμελήσετε τη μνήμη RAM. Θα σας προτείναμε να κινηθείτε τουλάχιστον στα 8GB, καθώς τα 4GB θα αγκομαχούν σε λίγο πιο απαιτητι­κές εργασίες, ειδικά αν συνηθίζετε να έχε­τε 30 tabs ανοιχτά στον browser και δυο – τρεις πλατφόρμες messaging να τρέχουν στο παρασκήνιο! Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες γύρω από τη μνήμη που χρειάζεται ο υπολογιστής σας διαβάστε εδώ: Πόση RAM χρειάζεται πραγματικά το PC σας;

Ταχύτατος SSD ή ευρύχωρος σκληρός δίσκος;

To δίλημμα είναι το εξής: διαλέγουμε έναν «συμβατικό» σκληρό δίσκο του 1TB (1024GB) ή έναν υπερσύγχρονο, αθόρυβο, ανθεκτικό στις μετακινήσεις και ταχύτατο δίσκο SSD με σαφώς λιγότερα GB; Η προ­τιμητέα απάντηση είναι «και τους δύο!», αλλά αν την απορρίψει το πορτοφόλι σας, θα σας στρέφαμε προς την επιλογή του SSD. Αφήστε τη συλλογή με τα βίντεο ή τη μουσική σας κάπου αλλού (π.χ. σε κάποιον USB 3.0 εξωτερικό σκληρό δίσκο ή σε κά­ποιο NAS) και προτιμήστε έναν δίσκο SSD, ικανό να χωρέσει τουλάχιστον τα αρχεία των Windows, συντροφιά με τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές σας. Οι χρόνοι εκκίνησης εκμηδενίζονται και αφή­νουν στο παρελθόν τις εποχές που πατού­σατε το power και περιμένατε αρκετή ώρα μέχρι να καταστεί λειτουργικός ο υπολογιστής.

Gaming αρετές

Οπως στα desktop PC έτσι και στα laptop, οι gaming απαιτήσεις είναι αυτές που εκτοξεύουν το κόστος στα ύψη. Μια δια- κριτή κάρτα γραφικών με δική της αυτόνο­μη RAM είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για όσους θέλουν να παίζουν στον φορητό τους υπολογιστή. Πλέον, υπάρχουν GPU απίστευτων επιδόσεων για laptop, όπως η σειρά RTX της Nvidia, με τις κάρτες γραφι­κών της οικογένειας GTX να αποτελούν μια ισχυρή και ελαφρώς πιο προσγειωμένη εναλλακτική. Οι gamers που δεν θέλουν να χρησιμοποιούν κάποιο υψηλής ποιότητας headset αλλά και οι σινεφίλ που θέλουν να απολαμβάνουν ταινίες και σειρές στο la­ptop τους, θα πρέπει να συνυπολογίσουν και την ποιότητα των ενσωματωμένων ηχείων κατά την έρευνα αγοράς τους.


Προτάσεις Laptop


 

Lenovo ThinkBook 14-IML

Lenovo-ThinkBook-14-IMLΕνα σύγχρονο 14 ιντσών Full HD laptop, με εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και βάρος 1,5 κιλών έρχεται από τη Lenovo. Ο επεξεργαστής 10ης γενιάς της Intel, ένας Core i5-10210U, συνοδεύεται από 8GB RAM DDR4-2666. Ο SSD αποθηκευτικός χώρος σάς προσφέρει 256GB, ενώ πολύ χρήσιμα στην καθημερινότητά σας θα αποδειχθούν τόσο ο σαρωτής δαχτυλικού αποτυπώματος όσο και το πληκτρολόγιο με οπίσθιο φωτισμό.
Ενδ. τιμή: 949€

 

Dell Inspiron 3593-8289

Μια all around πρόταση για όσους θέλουν έναν υπολογιστή για οικιακή και επαγγελματική χρήση με τελευταίας γενιάς επεξεργαστή Intel (Core i5 1035G1), 8GB RAM, 256GB SSD αποθηκευτικού χώρου και κάρτα γραφικών GeForce MX230 με 2GB. Αν τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, στην αγορά θα βρείτε και μια ακριβότερη έκδοση του Dell Inspiron 3593, με τον Core i7 επεξεργαστή 10ης γενιάς της Intel.
Ενδ. τιμή: 679€

 

Asus ROG Zephyrus GA502DU

Asus ROG Zephyrus GA502DUΑν ψάχνετε μια συναρπαστική gaming εμπειρία, το επιβλητικό laptop της Asus έρχεται με επεξερ-γαστή 3ης γενιάς Ryzen 7, 16GB μνήμης RAM, κάρτα γραφικών GeForce GTX 1660 Ti με 6GB αυτόνομης μνήμης, οθόνη 15.6″ στα 120Hz, SSD στα 512GB, WiFi ac, τρεις θύρες USB 3.2 Gen 1, μια θύρα USB 3.2 Gen 2 Type-C και Windows 10 Pro.
Ενδ. τιμή: 1.399€

 

MSI GP65 Leopard 9SE

MSI-GP65Πάντα υπάρχουν οι καταναλωτές που δεν επιθυμούν κανέναν συμβιβασμό, ειδικά όταν πρόκειται για την αγορά ενός φορητού υπολογιστή που μπορεί να μετατραπεί στην απόλυτη λύση ψυχαγωγίας, αλλά και σε ένα ασυναγώνιστο εργαλείο παραγωγικότητας. Η «λεοπάρδαλη» της MSI αποτελεί μια συμφέρουσα πρόταση παρά την ομολογουμένως «αλμυρή» τιμή της! Ο λόγος; Μα φυσικά τα «θηριώδη» τεχνικά χαρακτηριστικά, που θα κάνουν απόσβεση του κόστους τους τα επόμενα χρόνια, όπως i7-9750H επεξεργαστής, 16GB RAM, 512GB SSD και η σταρ της σύνθεσης, η κάρτα γραφικών RTX 2060 της Nvidia με 6GB αυτόνομης RAM!
Ενδ. τιμή: 1.799€

 

Apple Macbook Pro 13”

Με την ιδιαίτερη OLED Touch Bar για τις συντομεύσεις σας στην πάνω πλευρά του πληκτρολογίου, η MUHQ2GR/A έκδοση του MacBook Pro έρχεται με την ασυναγώνιστης ποιότητας Retina οθόνη 13.3″. Η ανάλυσή της ανέρχεται στα 2560×1600 pixels, γεγονός που χαρίζει μοναδική ποιότητα σε ό,τι απεικονίζεται στην επιφάνειά της. Ο Intel Core i5 επεξεργαστής με 8GB LPDDR3 και 128GB SSD επαρκούν για να ξεδιπλώσει το MacOS Mojave λειτουργικό όλες του τις αρετές.
Ενδ. τιμή: 1.699€

 

Huawei MateBook D14

Huawei Matebook D14Με επεξεργαστή AMD Ryzen 5 3500U, 8GB RAM και 512GB SSD αποθηκευτικού χώρου, το κομψότατο laptop της Huawei δεν στερείται δυνατοτήτων. H Full HD οθόνη 14” με τα ελάχιστα περιθώριά της περιορίζει το συνολικό βάρος στα 1,38 κιλά. Το Matebook D14 ξεχωρίζει τόσο για την ευκολία αλληλεπίδρασής του με smartphones όσο και για τη μεγάλη αυτονομία μπαταρίας (έως και 9,5 ώρες συνεχούς χρήσης). Ερχεται με ταχυφορτιστή 65W USB Type-C, που μέσα σε μισή ώρα μπορεί να φορτίσει μέχρι το 46% της χωρητικότητας.
Ενδ. τιμή: 649€

 

HP Notebook 15s-fq1008nv

HP-Notebook-15s-fq1008nvΕξοπλισμένο με τον 10ης γενιάς Intel Core i7-1065G7 επεξεργαστή και 12GB μνήμης RAM DDR4, το συγκεκριμένο laptop της HP μπορεί να «βάλει κάτω» πολλά desktop PC σε υπολογιστική ισχύ! Η Full HD οθόνη έχει διαγώνιο 15.6 ιντσών, ενώ το βάρος του δεν ξεπερνά τα 1,69 κιλά.
Ενδ. τιμή: 829€

 

Πηγή: Περιοδικό “New Technology OnLine” Τεύχος 206

 

Διαβάστε επίσης: 5 λόγοι για να σας βρει το 2021 με ένα Huawei laptop!


Πρόσφατα θέματα