Δημοσίευμα της “Καθημερινής” κάνει εκτενή αναφορά στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την υιοθέτηση του γρήγορου Internet από τις χώρες – μέλη του, στην οποία τονίζεται ότι παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα ανάπτυξης στην ελληνική αγορά, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.


internet_servicesΣτο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται ιδιαίτερα πίσω σε ό,τι αφορά στα δίκτυα οπτικών ινών. Χαμηλές επιδόσεις κατέχει, επίσης, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, οι οποίες κατά κύριο λόγο γίνονται από το Δημόσιο. Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΤΕ εμφανίζεται στη λίστα μεταξύ των μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Τα ελληνικά νοικοκυριά καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις όσον αφορά τη χρήση τηλεφώνων και τηλεόρασης, αλλά απολαμβάνουν μέτριες ταχύτητες στο Ιντερνετ. Επίσης, δεν έχει αναπτυχθεί το καλωδιακό ευρυζωνικό δίκτυο. Από την άλλη, τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν τις χαμηλότερες τιμές για υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Αντίθετα, ακριβά πληρώνουν τη σταθερή τηλεφωνία και τα κινητά τηλέφωνα. Ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζονται να πληρώνουν από τα χαμηλότερα τιμολόγια στον ΟΟΣΑ για τη σταθερή τηλεφωνία.


Ο ΟΤΕ βρίσκεται στην 26η θέση μεταξύ των 40 μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στον ΟΟΣΑ με βάση τα έσοδα. Βρίσκεται πάνω από την Telus (Καναδάς) και την Portugal Telecom (Πορτογαλία) και ακριβώς πιο κάτω από την AllTell (ΗΠΑ). Επίσης βρίσκεται υψηλότερα από τη Virgin (Βρετανία), τη Wind (Ιταλία) και την Turk Telekom (Τουρκία). Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η AT&T (HΠA) και τη δεύτερη η Verizon (ΗΠΑ).


Τα έσοδα των τηλεπικοινωνιών από την κινητή τηλεφωνία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις μειώσεις τιμών και αποτελούν το 41% των εσόδων (των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών) στις χώρες του ΟΟΣΑ. Στην Ελλάδα τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία είναι υψηλότερα του μέσου όρου (περίπου 60%), ενώ η Ολλανδία εμφανίζει τα χαμηλότερα (25%). Τα λιγότερα έσοδα από κινητή έχουν οι τηλεπικοινωνίες στην Ιαπωνία (25%).


internet_broadbandΟι Ελληνες κατέχουν την τρίτη θέση σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε τηλέφωνο. Ανά εκατό κατοίκους αντιστοιχούν περισσότερα από 200 τηλέφωνα. Την πρώτη θέση κατέχει το Λουξεμβούργο και τη δεύτερη η Ιταλία. Ακόμα πιο ψηλά βρίσκονται οι Έλληνες σε ό,τι αφορά στη χρήση κινητών τηλεφώνων. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 150 κινητά ανά 100 κατοίκους. Την πρώτη θέση κατέχει η Ιταλία με (155 κινητά ανά 100 κατοίκους) και την τρίτη θέση το Λουξεμβούργο με 120 κινητά. Σημαντικό μέρος του ευρύτερου κλάδου των επικοινωνιών αποτελεί η τηλεόραση. Και εδώ η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τη Γαλλία. Ολα τα νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον μία τηλεόραση. Οι λιγότερες τηλεοράσεις υπάρχουν στην Πολωνία.


Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, οι Ελληνες έχουν τηλεόραση, αλλά και βλέπουν. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά τον χρόνο τηλεθέασης. Ενα μέσο νοικοκυριό παρακολουθεί πάνω από 4 ώρες την ημέρα τηλεόραση. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ (8,5 ώρες την ημέρα). Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελβετία με περίπου 2 ώρες την ημέρα.