Το ότι τα sites κοινωνική δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook αποτελούν χώρο διάδοσης διάφορων ιδεών είναι γνωστό. Άγνωστο ήταν πόσο μεγάλη είναι η δυναμική τους σε κράτη όπως το Ιράν, όπου όλοι πίστευαν ότι οι σχέσεις με την τεχνολογία ήταν περιορισμένες.


twitter02Οι πρόσφατες εξελίξεις μετά την εκλογική αναμέτρηση στο Ιράν και τις επακόλουθες αναταραχές έδειξε με σαφήνεια ότι η τεχνολογία έχει την ικανότητα να ξεπερνά τα εμπόδια που βάζει ένα καθεστώς στους πολίτες του. Το Facebook και το Twitter αποτέλεσαν τις κύριες διόδους πληροφόρησης των διαδηλωτών, αφού τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εσωτερικού, αλλά και εκείνοι οι ανταποκριτές που είχαν φτάσει στη χώρα για να καλύψουν τις εξελίξεις βίωσαν ένα καθεστώς περιορισμού των ελευθεριών τους.


Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Twitter να αναβάλει προγραμματισμένη διαδικασία συντήρησης που θα τερμάτιζε προσωρινά τη λειτουργία του, ώστε να μη διακοπεί η επικοινωνία μεταξύ των υποστηρικτών της ιρανικής αντιπολίτευσης.


Το Twitter είχε προγραμματίσει να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του για να προχωρήσει σε διαδικασίες συντήρησης στα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέβαλε αίτημα για την αναβολή της συντήρησης.


Αρχικώς εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε αρνηθεί τόσο να επιβεβαιώσει, όσο και να διαψεύσει την πληροφορία, για το αμερικανικό αίτημα, αρκούμενος να δηλώσει ότι η ελευθερία του Τύπου και τα μέσα επικοινωνίας είναι μεγάλης σημασίας.


Ωστόσο, αργότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε το αίτημα προς το κοινωνικό δίκτυο, αν και η διακυβέρνηση Ομπάμα επιμένει ότι δεν αναμειγνύεται στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράν, όπως σημειώνει ο Guardian.