Εκπαίδευση, πρωτοποριακές τεχνολογικές εφαρμογές και καινοτομίες από Έλληνες φοιτητές στο επίκεντρο της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft.

Χρήστος Τσάγκος, Διευθύνων Σύμβουλος, Microsoft Ελλάς

Χρήστος Τσάγκος, Διευθύνων Σύμβουλος, Microsoft Ελλάς

Η εκδήλωση «Ημέρα Καινοτομίας» της Microsoft Ελλάς έλαβε χώρα  σήμερα, Δευτέρα 18 Μαΐου, στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft. Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του προγράμματος «Ψηφιακή Ελλάδα» της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με χορηγούς επικοινωνίας την εφημερίδα Το Βήμα και τη διαδικτυακή πύλη in.gr.


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η «Ημέρα Καινοτομίας» φιλοξένησε τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπροσώπων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αναφορικά με την ανάγκη επένδυσης στην καινοτομία, ενώ φέροντας τον τίτλο «Επενδύοντας στη Γνώση» επικεντρώθηκε στη διερεύνηση της δυνατότητας αναβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των νικητών του ελληνικού τελικού του φοιτητικού διαγωνισμού Imagine Cup 2009 παρουσία του κου Άρη Σπηλιωτόπουλου, Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και της κας Άννας Διαμαντοπούλου, Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.


Ο κ. Χρήστος Τσάγκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου χαιρετισμού του σημείωσε: «Η επιδίωξη του οράματος για ένα καλύτερο αύριο επιτάσσει τη διαρκή αναζήτηση λύσεων και βέλτιστων πρακτικών. Προς αυτή την κατεύθυνση, η καινοτομία αποτελεί εχέγγυο προόδου και καταλύτη ανάπτυξης. Στη Microsoft πιστεύουμε ακράδαντα στις απεριόριστες δυνατότητες των νέων ανθρώπων και τη δημιουργικότητά τους. Θεωρούμε ότι μέσω της αξιοποίησης των τεχνολογικών επιτευγμάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα παιδιά θα μπορέσουν να αναπτύξουν γρηγορότερα τις απαραίτητες δεξιότητές, οι οποίες εξάλλου αποτελούν και την απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετέπειτα πρόοδο και ευημερία τους».


Κατά τη διάρκεια της εισήγησης του ο κ. Jan Muehlfeit, Chairman Europe, Microsoft Corporation, ανέφερε: «Εκδηλώσεις σαν την ‘Ημέρα Καινοτομίας’ στοχεύουν στο να φανερώσουν έμπρακτα αυτό που όλοι στη Microsoft γνωρίζουμε και έχουμε ενστερνιστεί, πως η επένδυση στην τεχνολογία δύναται να αποτελέσει όχημα για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Αυτός εξάλλου είναι και ένας από τους λόγους που διοργανώνουμε πρωτοβουλίες σαν το Imagine Cup, παρέχοντας στη νέα γενιά ένα τρόπο προκειμένου να διοχετεύσουν τη δημιουργική τους ενέργεια και εκμεταλλευόμενοι των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, να συμβάλλουν ενεργά στην επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας μας».


Στη συζήτηση που ακολούθησε με θέμα «Η Καινοτομία στην εκπαίδευση», οι συμμετέχοντες, αναφερόμενοι σε επιτυχημένες πρακτικές ενσωμάτωσης καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας εντός της σχολικής αίθουσας, διερεύνησαν τις προοπτικές ανανέωσης και αναβάθμισης του διδακτικού έργου μέσω της επένδυσης στην τεχνολογία. Κοινό σημείο στις τοποθετήσεις αποτέλεσε η διαπίστωση της επιτακτικής ανάγκης για αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσω της καινοτόμου αξιοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Κωστής Δούκας, Διευθύνων Σύμβουλος Εκπαιδευτηρίων ΔΟΥΚΑ, η κα Έλενα Μαυρικάκη, Γενική Δ/ντρια JA Greece/ΣΕΝ, ο κ. Μανώλης Χειλαδάκης, Εκπαιδευτικός, καθώς επίσης και o κ. Αθανάσιος Κυριαζής, Ειδικός Γραμματέας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.


Ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και η κα Άννα Διαμαντοπούλου, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τιμώντας με την παρουσία τους τις διεργασίες της εκδήλωσης, βράβευσαν τις τρείς νικήτριες ομάδες του εγχώριου τελικού του Imagine Cup 2009, αναδεικνύοντας παράλληλα και την ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους παγκόσμιους τελικούς που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο στο Κάιρο της Αιγύπτου.


Την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα «NTUA», από το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Ηλεκτρολογικών Υπολογιστών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία παρουσίασε την καινοτόμο εφαρμογή Artificial Inteliggence Doctor (AID). Η συγκεκριμένη λύση αποτελεί μια πρόταση αυτόματης διάγνωσης ασθενειών, προσαρμοσμένη στα δεδομένα των αναπτυσσόμενων χωρών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης γιατρών. Μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών, επιτυγχάνεται έγκαιρη διάγνωση, σε πρώτο στάδιο, της ελονοσίας και της πνευμονίας, χωρίς να απαιτείται, όσο είναι αυτό εφικτό, η παρουσία ιατρικού προσωπικού. Την ομάδα απαρτίζουν οι φοιτητές Ιωσήφ Αλβέρτης, Κωνσταντίνος Σίδερης, Χάρης Αγγελιδάκης και Κώστας Ζαμπογιάννης, οι οποίοι ανέπτυξαν την πρότασή τους υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Γκιώνη, Υποψήφιου Διδάκτωρ ΕΜΠ και με την επιστημονική εποπτεία του Καθηγητή ΕΜΠ Ιωάννη Ψαρρά και του Επίκουρου Καθηγητή ΕΜΠ Δημήτρη Ασκούνη.


Στον έβδομο χρόνο διεξαγωγής του, ο διαγωνισμός Imagine Cup συνεχίζει να ενθαρρύνει νέους ανθρώπους από όλη την υφήλιο να συνδράμουν, μέσω της φαντασίας και του ταλέντου τους, στην αντιμετώπιση καίριων σύγχρονων ζητημάτων. Φέτος, με θέμα «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα συμβάλει στη λύση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων», οι συμμετέχοντες κληθήκαν να καταθέσουν προτάσεις προς την επίλυση ενός από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνεται ότι στη φετινή εκδήλωση έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 300.000 φοιτητές από 100 διαφορετικές χώρες.


Στην κριτική επιτροπή, που αξιολόγησε τις προτάσεις των μαθητών και των φοιτητών, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Microsoft Ελλάς, ο έγκριτος δημοσιογράφος-αξιολογητής τεχνολογιών από την εφημερίδα «Το Βήμα», κ. Τάσος Καφαντάρης, ο κ. Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionΑid και ο κ. Χαράλαμπος Πατρικάκης, Ερευνητής  & Συνεργάτης Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.


Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, συνεχάρη θερμά τους διαγωνιζόμενους, επαινώντας τους για το έργο τους.  Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Υπουργός σημείωσε: «Ειδικότερα για μια χώρα όπως η Ελλάδα, η ανάγκη επένδυσης στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας αποκτά τεράστια σημασία. Σε μια χώρα όπου ο τριτογενής τομέας της οικονομίας αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, όπου το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα συνίσταται στην ποιότητα και στην εξειδίκευση των προϊόντων και υπηρεσιών και το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ενίσχυση των καινοτομικών μας επιδόσεων και η επένδυση στην εκπαίδευση και στην Παιδεία της νέας γενιάς δεν μπορεί παρά να αποτελεί στρατηγική μας επιλογή για τα επόμενα χρόνια».


Η κα Άννα Διαμαντοπούλου, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εξήρε τους φοιτητές για την προσπάθεια τους και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Παγκοσμιοποίηση άλλαξε τα παγκόσμια δεδομένα και φέρνει στο προσκήνιο νέες μεγάλες και με δυναμική χώρες. Η εξέλιξη της τεχνολογίας  άλλαξε τις  παραγωγικές  σχέσεις και δημιούργησε νέο τοπίο στους τομείς επενδύσεων και στο συγκριτικό πλεονέκτημα των κρατών. Η Διεθνής κρίση απαιτεί άμεση πρόσβαση αλλά και αλλαγή μοντέλου Ανάπτυξης. Σ΄ αυτή τη νέα εποχή η Ελλάδα πρέπει να βασιστεί στην καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία. Το σημερινό μοντέλο της χώρας δεν παράγει, δεν προσφέρει και δεν δίνει διέξοδο. Ο Στόχος που κάποτε ήταν η «μεγάλη Ελλάδα» σήμερα πρέπει να είναι η «ΕΞΥΠΝΗ ΕΛΛΑΔΑ».


Παράλληλα, σε ειδική αίθουσα του Κέντρου Καινοτομίας, έλαβε χώρα η παρουσίαση της επαναστατικής διαδραστικής πλατφόρμας Microsoft Surface.  Για πρώτη φορά, το ελληνικό κοινό είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά τον πρωτοποριακό αυτό υπολογιστή και να γνωρίσει το καινοτόμο interface που εισάγει ένα νέο τρόπο διαχείρισης ψηφιακού περιεχομένου, επιτρέποντας μια πιο φυσική επαφή με την τεχνολογία.


Ταυτόχρονα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παρουσιάστηκαν πρωτοποριακές εφαρμογές των συνεργατών της Microsoft, καθώς και του Microsoft Research.  Το ενδιαφέρον του κοινού προσέλκυσε μεταξύ άλλων το SenseCam, καινοτόμος εφαρμογή του Microsoft Research Center, το οποίο έχοντας τη μορφή ψηφιακής κάμερας, επιτρέπει σε ανθρώπους που πάσχουν από αμνησία να καταγράφουν τις καθημερινές κινήσεις τους, δημιουργώντας ένα είδος ψηφιακού αρχείου γι’ αυτούς.


Το συντονισμό των συζητήσεων είχε ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ κ. Κωνσταντίνος Ζούλας.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.innovationday.gr