Το Έργο WiSe-PON στοχεύει στη συνύπαρξη ενσύρματων δικτύων Gigabit PON τύπου fiber to the Home (FTTH) και ασύρματων στα 60 GHz.


fiber-opticsΣτο συνεργατικό ερευνητικό έργο WiSe-PON1, στόχος του οποίου είναι να υλοποιηθεί η συνύπαρξη ενσύρματων δικτύων νέας γενιάς Gigabit PON τύπου FTTH και ασύρματων υψίρρυθμων δικτύων στα 60 GHz, συμμετέχουν οι εταιρείες Alcatel-Lucent, Analogies, ΟΤΕ, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τα ερευνητικά Ινστιτούτα ΕΠΙΣΕΥ και ΕΚΕΤΑ.


Ο στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη μιας δικτυακής αρχιτεκτονικής, μέσω της οποίας οι ρυθμοί μετάδοσης δεδομένων από τους ασύρματους σταθμούς βάσης να προσεγγίζουν εκείνους που επιτυγχάνονται μέσω ενσύρματων συνδέσεων, διατηρώντας παράλληλα τόσο το κόστος εγκατάστασης όσο και το κόστος χρήσης σε χαμηλά επίπεδα, ώστε το τελικό προϊόν του WiSe-PON να αποτελεί μία ελκυστική επένδυση για τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών.


Στα πλαίσια του έργου, του οποίου υπεύθυνος για το συντονισμό είναι ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος (ΟΤΕ), η Alcatel-Lucent Hellas θα παράσχει τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα χρειαστεί για τις δοκιμές της τεχνικής αξιολόγησης της υποδομής, καθώς επίσης θα συνεργαστεί και στην εκπόνηση τεχνο-οικονομικής ανάλυσης για τη διερεύνηση της εμπορικής σκοπιμότητας της λύσης. Το WiSe-PON είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών που επί του παρόντος προετοιμάζει την εγκατάσταση υποδομής PON και ταυτοχρόνως είναι πλήρως προσαρμοσμένο στην έρευνα αιχμής που διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο και επιτρέπει τη σύγκλιση σταθερών και κινητών δικτύων.


Η Alcatel-Lucent δραστηριοποιείται ενεργά σε παγκόσμιο επίπεδο σε θέματα έρευνας & ανάπτυξης, έχοντας επενδύσει 2,5 δις Ευρώ, διαθέτοντας πάνω από 26,000 ενεργές πατέντες. Στον πυρήνα αυτής της καινοτομίας είναι η Bell Alcatel-Lucent Labs, ο κινητήρας της καινοτομίας με τους ερευνητές και τους επιστήμονες στην πρώτη γραμμή της έρευνας σε τομείς όπως τα πολυμέσα και οι συγκλίνουσες υπηρεσίες και εφαρμογές, νέες αρχιτεκτονικές παροχής υπηρεσιών και πλατφόρμες, τα ασύρματα και ενσύρματα δίκτυα, η ευρυζωνική πρόσβαση τα οπτικά δίκτυα και οι μεταφορές, η ασφάλεια των δικτύων, η δικτύωση των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών επικοινωνίας καθώς και η βασική έρευνα σε τομείς όπως η νανοτεχνολογία και επιστήμη των υπολογιστών.


Στο έργο WiSe-PON συμμετέχουν, επίσης, ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος ως κύριος συντονιστής του έργου, το Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεματικής/Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης , η Analogies S.A., Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το έργο εντάσσεται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΠΑΝ ΙΙ). Συγχρηματοδοτείται από τη Δράση Εθνικής Εμβέλειας «Συνεργασία» κατά 80%, καθώς επίσης και από τους ιδιωτικούς φορείς που συμμετέχουν στο έργο κατά 20%.