H IDC υπολογίζει ότι η ελληνική αγορά των εφαρμογών επιχειρηματικού λογισμικού έφτασε τα 107 εκατ. δολάρια το 2011.


idcΣτην κατάταξη των προμηθευτών προηγείται η SAP, ενώ για το μέλλον η IDC εκτιμά ότι η πτώση θα συνεχιστεί σε βάθος πενταετίας. Η πτώση του 4,2% σε σχέση με το 2010 αναφέρεται σε δολάρια, ενώ σε ευρώ είναι ακόμα μεγαλύτερη και φτάνει το 8,3%.


Όσον αφορά στην κατάταξη των προμηθευτών εφαρμογών-λύσεων επιχειρηματικού λογισμικού, πάντα για το 2011, η SAP ήταν στην κορυφή, ακολουθούμενη από τη SingularLogic, την Oracle, τη Microsoft και την Entersoft.


Από πλευράς εσόδων, ο κλάδος της διαχείρισης επιχειρηματικών πόρων (enterprise resource management) συνεισέφερε τα μέγιστα στις εφαρμογές επιχειρηματικού λογισμικού με ποσοστό 55,1%, ακολουθούμενος από τη διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας (supply chain management) και τα business analytics.


Όσον αφορά στις κάθετες αγορές που χρησιμοποίησαν εφαρμογές επιχειρηματικού λογισμικού, η παραγωγική βιομηχανία διατήρησε την πρώτη θέση με 13,2%, παρά το γεγονός ότι ήταν ένας από τους κλάδους που χτυπήθηκε περισσότερο από την κρίση. Στη δεύτερη θέση ήταν ο κλάδος του λιανικού εμπορίου και ακολούθησαν ο κλάδος της χονδρικής και οι τηλεπικοινωνίες, με τον τελευταίο να είναι ο μόνος κλάδος που προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις στο επιχειρηματικό λογισμικό.


Η IDC εκτιμά ότι οι δαπάνες για ΙΤ υπηρεσίες στην Ελλάδα θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία και τα επόμενα χρόνια. Αναλυτικότερα, η εταιρεία πιστεύει ότι η πτώση το 2012 θα αγγίξει το 8,9%, ενώ σε βάθος πενταετίας (μέχρι το 2016) ο ετήσιος ρυθμός πτώσης θα κυμανθεί στο 1,8%, με την αξία της αγοράς το 2016 να φτάνει τα $98 εκατ..