Οι πρώτες νέες άδειες τυχερών παιχνιδιών αναμένεται να εκδοθούν προς τα τέλη του έτους.


Του Βαγγέλη Mανδραβέλη, Εφημερίδα “Καθημερινή”, 25/01/2011


online_bet201-bΑνεβαίνει το θερμόμετρο στην ελληνική αγορά των τυχερών παιγνίων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σήμερα συζητιέται στο υπουργικό συμβούλιο το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα με το άνοιγμα του οnline τζόγου και του βιντεολόττο. Παράλληλα, φαίνεται να ανοίγει ένα νέο μέτωπο για την κυβέρνηση σχετικά με το επίγειο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στα τυχερά παίγνια, η νομιμότητα του οποίου θα συζητηθεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), έπειτα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).


Σε ό, τι αφορά το πρώτο, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, φέρεται ότι θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το πρώτο σχέδιο νόμου που θα επανανομιμοποιήσει τα τεχνικά (ψυχαγωγικά) παίγνια, ενώ παράλληλα θα φέρει νέα τυχερά παίγνια και τους κανόνες λειτουργίας τους. Το σχέδιο νόμου, εφόσον συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο, εκτιμάται ότι θα υποβληθεί άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να λάβει και τη δική της έγκριση. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε παραπέμψει τη χώρα στο ΔΕΚ για την κατάργηση των τεχνικών παιγνίων και ως συνέπεια θα πρέπει να συναινέσει στο σχέδιο νόμου προτού αυτό ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.


Κυβερνητικά στελέχη, σε δηλώσεις χθες προς το Reuters, εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι το σχέδιο νόμου μπορεί να ψηφιστεί μέσα στο α΄ τρίμηνο του έτους από την ελληνική Βουλή. Επίσης σημείωναν ότι οι πρώτες νέες άδειες τυχερών παιχνιδιών θα δοθούν προς το τέλος του 2011. Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση αναμένεται να διαθέσει έως 50 άδειες διαδικτυακού τζόγου και χιλιάδες άδειες βιντεολόττο, εκ των οποίων μικρός αριθμός θα συμπεριλάβει πάνω από 2.000 μηχανές βιντεολόττο. Προϋπόθεση για την εκχώρηση των αδειών, θεωρείται η δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, ο έλεγχος της αγοράς περνά εξ ολοκλήρου στο υπ. Οικονομικών, το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο.


Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε την αποστολή τριών προδικαστικών ερωτημάτων στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Αν και η αποστολή των ερωτημάτων αυτών δεν προεξοφλεί την έκβαση της δικαστικής διαμάχης μεταξύ Stanleybet και ΟΠΑΠ, εν τούτοις, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο τρόπος που είναι διατυπωμένα τα ερωτήματα εξασθενούν ουσιαστικά τη θέση του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΠΑΠ. Κατά τη Stanleybet, που ήταν η προσφεύγουσα στο ΣτΕ κατά του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, η διατύπωση των ερωτημάτων έτσι όπως έγινε από το ΣτΕ «θέτει υπό δικαστική αμφισβήτηση το μονοπώλιο» του Οργανισμού.


Ο ΟΠΑΠ αντέδρασε άμεσα, αναφέροντας χθες ότι τα προδικαστικά ερωτήματα δεν συνιστούν ούτε απόφαση, ούτε εισήγηση, ούτε «παραπομπή» προς το ΔΕΚ, αλλά απλώς και μόνο είναι «ερωτήματα». Επιπλέον, επικαλείται προγενέστερες αποφάσεις του ΔΕΚ, που δικαιώνουν τη χορήγηση αποκλειστικών δικαιωμάτων διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών σε κράτη-μέλη της Ε. Ε. Τέλος, επισημαίνει ότι το ΣτΕ, με πρόσφατες αποφάσεις του, αποδέχθηκε τη συνταγματικότητα της χορήγησης αποκλειστικών δικαιωμάτων διεξαγωγής παιχνιδιών στον ΟΠΑΠ.