Η αγορά κινητής τηλεφωνίας για να ξεπεράσει τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, θα πρέπει να είναι ευέλικτη και χωρίς «λίπος», σύμφωνα με τον κ. Νάσο Ζαρκαλή, CEO της Wind Hellas


Συνέντευξη στον Βαγγελη Mανδραβελη
Εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, 18/04/2010


N.ZARKALIS_CEO WIND HELLAS lowO διευθύνων σύμβουλος της Wind, πιστεύει ακόμη ότι η αγορά έχει ευκαιρίες ανάπτυξης, κυρίως στον τομέα της ευρυζωνικότητας. Οπως αναφέρει, η Ελλάδα έχει ανάγκη άλλο ένα εκατ. ευρυζωνικών συνδέσεων το οποίο θα φτάσει στην αγορά μέχρι το 2011.


– H κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα έχει άλλο λίπος να κάψει, δεδομένης της χρηματοοικονομικής συγκυρίας, αλλά και του υψηλού ανταγωνισμού που έχει αναπτυχθεί;
Δεν μπορώ να πάρω θέση για το σύνολο της αγοράς, αλλά θα σας απαντήσω για τη Wind. Η εταιρεία μας θεωρούμε ότι το όποιο «λίπος» είχε, το «έκαψε» μέσα στο 2009. Αυτό δεν σημαίνει ότι το 2010 θα ξεκινήσει μια περίοδος συσσώρευσης λίπους. Απ’ εδώ και στο εξής η εταιρεία θα πρέπει να είναι ευέλικτη και χωρίς ίχνος «λίπους». Αυτό απαιτεί η σημερινή συγκυρία και όσοι δεν το επιτύχουν, πολύ σύντομα θ’ αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.


– Πόσοι παίκτες εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Κάποιοι κάνουν λόγο για τρεις, άλλοι για δύο…;
Το πόσοι θα μείνουν στην αγορά, αυτό θα το αποφασίσει η ίδια η αγορά. Νομίζω ότι υπάρχει χώρος για αρκετούς παίκτες που θα εστιαστούν σε συγκεκριμένα τμήματά της. Οι εταιρείες αυτές μπορεί να μην έχουν θεαματικά έσοδα, αλλά μπορεί να έχουν υψηλή κερδοφορία κι επομένως ν’ αποτελέσουν υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αν όμως με ρωτάτε πόσοι μεγάλοι παίκτες χωρούν στην αγορά, τότε θα σας έλεγα μόνον τρεις.


– Πρόσφατα ανακοινώσατε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ στην τριετία (2010-12). Τι αφορά αυτό το πρόγραμμα;
Κατά κανόνα αφορά τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της Wind. Η δυναμική που έχει αναπτυχθεί χάρις στην ευρυζωνικότητα απαιτεί κεφαλαιουχικές δαπάνες εκσυγχρονισμού των δικτύων, τόσο των κινητών όσο και των σταθερών επικοινωνιών.


– Φοβάστε μήπως η αύξηση της χρήσης του Internet μέσω κινητού μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση τα δίκτυα, όπως συνέβη σε ορισμένες περιπτώσεις στο εξωτερικό;
Το θετικό με την Ελλάδα είναι ότι επειδή ακολουθεί κατά κανόνα τις αγορές του εξωτερικού, μπορεί να έχει την εμπειρία και ν’ αποφεύγει τα λάθη των πρωτοπόρων π.χ. στη διαστασιολόγηση ενός δικτύου. Από την άλλη πλευρά η χρήση «έξυπνων» τηλεφώνων και των καρτών ασύρματης σύνδεσης στο Internet, παραμένει ακόμη χαμηλή στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Πάντως κι εδώ η χρήση του Internet μέσω κινητού είναι ανερχόμενη και γι’ αυτό βιαζόμαστε να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυά μας.


– Πολλοί αναφέρουν ότι οι εταιρείες κινητής έχουν σταματήσει να επενδύουν σε δίκτυα, αναμένοντας την ανακατανομή φάσματος (λόγω της ψηφιακής τηλεόρασης) με στόχο τη μείωση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων. Ισχύει αυτό;
Κατηγορηματικά όχι. Αν και η αναδιανομή του φάσματος είναι μπροστά, η εταιρεία μας δεν έχει το περιθώριο να περιμένει. Οι ανάγκες αυξάνονται μέρα με την ημέρα και σίγουρα δεν έχουμε τη πολυτέλεια της αναμονής.


Σίγουρα το αποκαλούμενο «ψηφιακό μέρισμα», όταν υπάρξει θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των δικτύων κινητής, αλλά νομίζω ότι κανένας δεν θα περιμένει τη συγκεκριμένη ημέρα. Το όποιο πρόβλημα επενδύσεων σε δίκτυα -και όχι αναγκαστικά τηλεπικοινωνιακά- στη χώρα μας, αφορά κυρίως το κανονιστικό πλαίσιο της πολιτείας.


– Το μέλλον της ευρυζωνικότητας είναι ενσύρματο ή ασύρματο;
Το ζήτημα αυτό τέθηκε και πριν 10 από χρόνια κατά τη μεγάλη άνθηση της κινητής τηλεφωνίας. Τότε υπήρξε η άποψη ότι όλα θα μπορούν να γίνουν ασύρματα. Δυστυχώς αποτέλεσε άλλη μια «υπερβολή», αντίστοιχη με πολλές άλλες που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς στον τομέα της νέας τεχνολογίας. Σήμερα οι ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων είναι ενσύρματες και αυτό θα παραμείνει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα π.χ. 10ετίας. Απ’ εκεί κι έπειτα, είναι δύσκολο κάποιος να προβλέψει.


– Ποια είναι τα περιθώρια ανάπτυξης των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα;
Σήμερα η πρώην Tellas φέρνει το 20% των εσόδων της Wind, αλλά στο μέλλον η συμβολή αυτή θα διευρυνθεί. Και αυτό θα συμβεί επειδή η αγορά των ευρυζωνικών παραμένει αναπτυσσόμενη σε αντίθεση με την αγορά της κινητής που χαρακτηρίζεται ώριμη. Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 2 εκατ. ευρυζωνικές συνδέσεις αλλά θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη αγορά θα ωριμάσει στα 3 εκατ. συνδέσεις. Επομένως υπάρχει ένα περιθώριο ανάπτυξης το οποίο νομίζουμε ότι θα συρρικνωθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2011.