Ψάξαμε ανάμεσα σε αναρίθμητα δωρεάν εργαλεία για Windows XP & Vista και σας προτείνουμε 10 εφαρμογές που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις του PC σας.

windows_toolsΚαλό είναι το «τζάμπα» ως κριτήριο όταν αναζητούμε εργαλεία για τα δημοφιλή Windows XP & Vista, συχνά όμως δεν γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε κάποιο συγκεκριμένο εργαλείο για το σύστημά μας, μέχρι που θα το δούμε κάπου. Η ακόλουθη λίστα με δέκα δωρεάν χρήσιμα εργαλεία, σίγουρα θα καλύψει κάποια κενά στη συλλογή των προγραμμάτων σας.


File Shredder

Με το File Shredder μπορείτε να σβήσετε με ασφάλεια αρχεία από το σκληρό δίσκο, αλλά και να καλύψετε τα όποια ίχνη, διαγράφοντας τον ελεύθερο χώρο επίσης. Το File Shredder (www.fileshredder.org/ ), είναι ένα απλό, αλλά αποτελεσματικό εργαλείο καταστροφής δεδομένων.


EASUS Partition Master Home Edition

Το EASUS Partition Master Home Edition (www.partition-tool.com/personal.htm ) είναι ένα δωρεάν «εργαλειάκι» που σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε partition χωρίς απώλεια δεδομένων εντός των Windows. Επίσης, έχει βοηθούς (wizards) για το partition και την αντιγραφή δίσκων, κάνοντας την κλωνοποίηση και αντιγραφή σκληρών δίσκων «παιχνιδάκι».


IZArc

Είναι γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούν όλοι το δημοφιλές zip για να συμπιέσουν αρχεία. Ευτυχώς το IZArc (www.izarc.org/ ) «διαβάζει» πολλούς τύπους αρχείων. Είναι επίσης εύχρηστο στην αρχειοθέτηση, υποστηρίζει 256-bit κρυπτογράφηση, self-extraction, και μπορεί να διασπάσει μεγάλα αρχεία σε μικρότερα για ευκολότερη διαχείριση.


ISO Recorder

To ISO Recorder είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο με το οποίο μπορείτε εύκολα να κάψετε CD από «εικόνες» ISO κατεβασμένες από το internet (όπως διανομείς Linux), ή να κάνετε αντίγραφα ασφαλείας CD και DVD σε μορφή ISO (http://isorecorder.alexfeinman.com/isorecorder.htm ).


Autoruns

Το εργαλείο των Windows msconfig κάνει τη δουλειά του μια χαρά, εάν όμως θέλετε απόλυτο έλεγχο στο τι ξεκινάει μαζί με το PC σας, τότε το Autoruns (http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb963902.aspx ) θα σας φανεί πολύ χρήσιμο. Μπορείτε να διαγράψετε ή να απενεργοποιήσετε start-up items, ενώ επίσης μπορείτε να «βάλετε χέρι» σε άλλες ζώνες του start-up.


Ccleaner

Το εργαλείο των Windows Disk Cleanup μπορεί να διαχειριστεί μόνο έναν περιορισμένο αριθμό ψηφιακών σκουπιδιών. Εάν θέλετε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, το Ccleaner (http://www.ccleaner.com/ ) είναι το πρόγραμμα που χρειάζεστε. Χρησιμοποιήστε, όμως το υποεργαλείο Registry cleaning με προσοχή!


Free Registry Defrag

Δεν μπορείτε πάντα να βασίζεστε στους «καθαριστές» του Registry για τέλεια αποτελέσματα, όταν βάζετε τάξη στο Registry. Επίσης, η διαγραφή των «προβληματικών» καταχωρίσεων είναι μόνο η μισή δουλειά που μπορεί να κάνει κανείς. Το Free Registry Defrag (http://www.registry-clean.net/free-registry-defrag.htm ) δεν θα διαγράψει τα πάντα από το Registry, αλλά θα συμπιέσει και θα κάνει defragment στα περιεχόμενα των αρχείων του Registry, ώστε να δουλεύουν ταχύτερα. Ωστόσο, επειδή υπάρχει πάντα ρίσκο κατά το καθάρισμα του Registry, πριν ξεκινήσετε επισκεφθείτε την http://www.support-pcs.co.uk/tutorials/oldxp_details.php?search_fd0=21 για να είστε σίγουροι.


Defraggler

Τα περισσότερα εργαλεία για defrag σας επιτρέπουν να κάνετε defrag σε ολόκληρα parttions ή drives. To Defraggler επιτρέπει να αναλύσετε το drive σας και να επιλέξετε συγκεκριμένα αρχεία και φακέλους για defragment (http://www.defraggler.com/download ).


DAEMON Tools Lite

Βαρεθήκατε το διαρκές «βάλε-βγάλε» δίσκων ή να ψάνετε για χαμένα DVD; Το DAEMON Tools Lite (http://www.daemon-tools.cc/home ) δημιουργεί έως και τέσσερα εικονικά CD/DVD drives που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αρχεία απεικόνισης δίσκων (συμπεριλαμβανομένων των ISO και IMG). Το αποτέλεσμα είναι ίδιο με το να είχατε βάλει το δίσκο στο drive καθεαυτό, ενώ συνήθως είναι και ταχύτερο!


Ultimate Windows Tweaker

Οι χρήστες των Vista μπορούν να πάψουν να ζηλεύουν το εργαλείο των XP «TweakUI PowerToy». Το πρόσφατο εργαλείο Ultimate Windows Tweaker (http://www.winvistaclub.com/Ultimate_Windows_Tweaker.html ) περιέχει πάνω από 130 tweaks σε ένα εκτελέσιμο αρχείο 380ΚΒ χωρίς να χρειάζεται εγκατάσταση.