Αύξηση ελεύθερων ταμειακών ροών, κατά 69%, στα €249 εκατ. το Γ’ τρίμηνο, €506 εκατ. το εννεάμηνο του 2012 για τον Όμιλο ΟΤΕ.


OTEΣχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Γ’ τριμήνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε τα εξής: «Είμαστε ικανοποιημένοι με τις ισχυρές επιδόσεις μας και το Γ’ τρίμηνο του έτους, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Παρά την πίεση που άσκησαν στα έσοδα τόσο η πορεία της οικονομίας όσο και τα εξόχως χαμηλότερα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στις περισσότερες από τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, η συνεχής προσπάθειά μας για έλεγχο του κόστους οδήγησε σε αύξηση του περιθωρίου προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας στο 36,5%. Τα καθαρά κέρδη επίσης αυξήθηκαν. Η έντονη προσπάθεια της Διοίκησης για δημιουργία ταμειακών ροών οδήγησε σε σημαντική πρόοδο σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού κατά €212 εκατ. το τρίμηνο, με τη συνολική μείωση του δανεισμού να ξεπερνά το €1 δισ. τους τελευταίους 12 μήνες. Σημειώνουμε ταχεία πρόοδο στα σχέδια αναχρηματοδότησής μας, καθώς έχουμε ήδη λάβει δεσμεύσεις για την αναχρηματοδότηση μισού περίπου δισ. ευρώ του κοινοπρακτικού μας δανείου και είμαστε βέβαιοι ότι τα θέματα θα κλείσουν εντός χρονοδιαγράμματος έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013».


Το Γ’ τρίμηνο του 2012 τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ μειώθηκαν κατά 10,2%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διοίκησης. Εκτός από το συνεχόμενα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, το οποίο επηρεάζει τις δραστηριότητες τόσο της σταθερής όσο και της κινητής τηλεφωνίας, η μείωση αντανακλά και τις σημαντικές μειώσεις των τελών τερματισμού στις περισσότερες από τις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο ΟΤΕ, οι οποίες υπολογίζονται στα €36 εκατ. από τα €133,7 εκατ. της μείωσης των εσόδων που σημειώθηκε το τρίμηνο. Επίσης, τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας Ελλάδας είχαν ενισχυθεί το Γ’ τρίμηνο του 2011 κατά €23 εκατ. από επιπλέον έσοδα λόγω των λήξεων συγκεκριμένων προσφορών στην καρτοκινητή.


Αντιθέτως, η ευρεία αποδοχή των οικονομικών προγραμμάτων double play, τα οποία προωθήθηκαν στην Ελλάδα τον προηγούμενο Μάιο, οδήγησε σε μια περεταίρω μείωση των απωλειών γραμμών και βοήθησε τον ΟΤΕ να αποσπάσει περίπου το 60% των νέων συνδέσεων της συνολικής ελληνικής αγοράς ADSL το τρίμηνο, μία επίδοση που δεν είχε επιτευχθεί για αρκετά χρόνια.


Η σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας σημείωσε μείωση εσόδων κατά μόλις 4,1%, σημειώνοντας μία σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, η οποία αντανακλά μία αξιόλογη βελτίωση στα έσοδα λιανικής.


Αναφορικά με τις διεθνείς δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, σημειώσαμε μείωση των εσόδων στην Βουλγαρία και σε αρκετά μικρότερο βαθμό στην Ρουμανία. Η μείωση οφείλεται και στις δύο χώρες κυρίως στις υπερβολικές μειώσεις των τελών τερματισμού. Στην Αλβανία η υψηλή απόδοση παρέμεινε στην ουσία αμετάβλητη σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.


Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης, ανήλθαν σε €752,6 εκατ. το Γ’ τρίμηνο του 2012, σε σχέση με €844,7 εκατ. το Γ’ τρίμηνο του 2011. Αυτή η κατά 10,9% μείωση στα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα οφείλεται άμεσα στα μέτρα μείωσης κόστους που πήρε ο ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικού συνολικά μειώθηκαν κατά 9,9% σε σύγκριση με το Γ’ τρίμηνο του 2011, με αξιοσημείωτη την κατά 17,7% μείωση της δαπάνης προσωπικού στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας.


Ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους, η οποία υπερβαίνει τις τάσεις μείωσης των εσόδων, ο Όμιλος σημείωσε προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA της τάξεως του 36,5% το τρίτο τρίμηνο του 2012, το υψηλότερο περιθώριο που έχει σημειωθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενισχυμένο σε σύγκριση με το 35,7% του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους.


Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 4,4% το τρίμηνο σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2011, φτάνοντας τα €109,0 εκατ. Εξαιρουμένων των έκτακτων δαπανών και κεφαλαιακών κερδών (δαπάνες πρόωρης συνταξιοδότησης, κέρδη από την πώληση της Telekom Serbia), τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του Ομίλου το εννεάμηνο του 2012 ανήλθαν σε €308,8 εκατ., αυξημένα κατά 28,1% σε σύγκριση με €241,0 εκατ. το εννεάμηνο του 2011.


Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το Γ’ τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκαν σε €106,9 εκατ. (ή 9,1% των εσόδων), μειωμένες κατά 37,5% από το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (€171,0 εκατ. ή 13,0% των εσόδων, το Γ’ τρίμηνο του 2011). Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, τη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας και τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν σε €34,1 εκατ., €8,9 εκατ. και €62,1 εκατ. αντίστοιχα.


Στο τρίμηνο, οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου ανήλθαν σε €356,1 εκατ., σε σχέση με €318,6 εκατ. το Γ’ τρίμηνο του 2011, αυξημένες κατά 11,8%. Η αύξηση αυτή των ταμειακών ροών κατά τη διάρκεια της περιόδου αντανακλά τη βελτίωση στο κεφάλαιο κίνησης, καθώς και τις χαμηλότερες πληρωμές σε τόκους και φόρους, και τις μειώσεις στις πληρωμές για αποζημίωση προσωπικού, για λογαριασμό νεότητας και προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης. Οι καθαρές ταμειακές ροές ανήλθαν σε €249,2 εκατ. το Γ’ τρίμηνο του 2012, αυξημένες κατά 68,8% ή κατά €101,6 εκατ. σε σύγκριση με το Γ’ τρίμηνο του 2011.


Λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών, ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε περισσότερο από €1,0 δισ. ή 25,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, φτάνοντας σε λιγότερο από €3,0 δισ. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 ο Όμιλος ΟΤΕ κατείχε βραχυπρόθεσμα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα Λοιπά Χρηματοοικονομικά Περιουσιακά Στοιχεία, συνολικού ύψους €84,3 εκατ.


Σταθερή Τηλεφωνία Ελλάδας
Το Γ’ τρίμηνο του 2012, η καθαρή απώλεια γραμμών στις δραστηριότητες του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας ανήλθε σε περίπου 54.900 PSTN και ISDN γραμμές λιανικής, σημειώνοντας συνεχή βελτίωση σε σύγκριση με την τάση προηγούμενων τριμήνων (Β’ τρίμηνο 2012: -75.000, Α’ τρίμηνο 2012: -94.000, Δ’ τρίμηνο 2011: -107.000, Γ’ τρίμηνο 2011: -99.000). Η συνολική αγορά στην Ελλάδα (ενεργοί συνδρομητές λιανικής ΟΤΕ, χονδρική εκμίσθωση γραμμών και συνδρομητές πλήρους Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο) έχασε 51.500 γραμμές το Γ’ τρίμηνο του 2012 (σε σύγκριση με τις 49.100 απώλειες το Γ’ τρίμηνο του 2011), ενώ οι εναλλακτικοί πάροχοι πρόσθεσαν μόνο 3.500 νέες γραμμές το Γ’ τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με την καθαρή αύξηση των 49.900 γραμμών το Γ’ τρίμηνο του 2011.


Το Γ’ τρίμηνο του 2012, οι συνδρομητές λιανικής ADSL του ΟΤΕ αυξήθηκαν κατά 34.100 ή κατά περίπου 60% των συνολικών καθαρών νέων συνδέσεων στην ελληνική αγορά, φθάνοντας τα 1.146 εκατομμύρια. Η έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή χαμηλότερων τιμολογιακών προγραμμάτων τον περασμένο Μάιο μείωσε κάπως το ανταγωνιστικό μειονέκτημα του ΟΤΕ σε σχέση με τους εναλλακτικούς παρόχους. Έτσι, ο ΟΤΕ συνέβαλε θετικά στη συνολική αύξηση της ευρυζωνικής αγοράς της χώρας, η οποία ανέκαμψε το Β’ τρίμηνο του 2012 και συνέχισε να αυξάνεται το Γ’ τρίμηνο του 2012, παρά το αρνητικό οικονομικό κλίμα.


Η μειωμένη απώλεια γραμμών, καθώς και η βελτιωμένη θέση στην ευρυζωνική αγορά επιβεβαίωσε την μεταστροφή της θέσης του ΟΤΕ στον χώρο της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας, που ενισχύθηκε από τη νέα θέση του ονόματος στην αγορά, η οποία βασίζεται στην πελατοκεντρική προσέγγιση. Η πρώτη από μία σχεδιασμένη σειρά νέων πρωτοβουλιών, μία υπηρεσία που στόχο έχει να υποστηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δομήσουν τη δική τους παρουσία, υιοθετήθηκε από περισσότερους από 3.000 πελάτες μέσα στην πρώτη εβδομάδα από την εμπορική της διάθεση, ενισχύοντας τη θέση του ΟΤΕ, ως καινοτόμο εταίρο σε αυτό το κρίσιμο τμήμα της αγοράς.


Κατά τη διάρκεια του Γ’ τριμήνου 2012 προστέθηκαν περισσότεροι από 20.000 νέοι συνδρομητές τηλεόρασης, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στους περίπου 105.000 έως τις αρχές Νοεμβρίου. Το αναβαθμισμένο πρόγραμμα σε αθλητικό περιεχόμενο και ταινίες, που ξεκίνησε τον Ιούνιο, το πλουσιότερο περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας στην ελληνική αγορά και η κατάργηση του αναλογικού σήματος σε συγκεκριμένες περιοχές αναμένεται να υποστηρίξουν την αύξηση των συνδρομητών τα επόμενα τρίμηνα.


Τα συνολικά έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 12,3% το τρίμηνο, παρουσιάζοντας μία επιδεινούμενη τάση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα (Β’ τρίμηνο 2012: -9,4%, Α’ τρίμηνο 2012: – 9,1%, Δ’ τρίμηνο 2011: -8,5%, Γ’ τρίμηνο 2011: – 10,3%). Το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον έχει επιβαρύνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, γεγονός που έχει αρνητική επίπτωση στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας τόσο στα νούμερα των συνδρομητών όσο και στα επίπεδα ARPU. Επιπλέον, η χαμηλή κίνηση διασύνδεσης επηρέασε τα διεθνή έσοδα χονδρικής το τρίμηνο.


Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, καθώς και των χρεώσεων που σχετίζονται με τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, ανήλθαν στα €307,0 εκατ. το Γ’ τρίμηνο του 2012, σημειώνοντας μείωση 9,7% σε σχέση με €339,9 εκατ. το Γ’ τρίμηνο του 2011. Το συνολικό κόστος προσωπικού ανήλθε στο 32,0% των συνολικών εσόδων, το Γ’ τρίμηνο του 2012, μειωμένο σε σχέση με το 34,1% στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, κυρίως ως αποτέλεσμα της νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης που υπογράφηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2011, αλλά και άλλων πρωτοβουλιών που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο έτος.


Σταθερή Τηλεφωνία Ρουμανίας
Η λειτουργική και χρηματοοικονομική απόδοση της Romtelecom συνέχισε να βελτιώνεται το Γ’ τρίμηνο του 2012, καταγράφοντας 0,7% αύξηση στα έσοδα λιανικής σε αντίθεση με την 3,5% μείωση του Β’ τριμήνου του 2012, καθώς η μείωση στα έσοδα από τις υπηρεσίες φωνής και τις πωλήσεις εξοπλισμού, αντισταθμίστηκε αρκετά από αυξήσεις στις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας, τηλεόρασης και τις υπηρεσίες για εταιρικούς πελάτες. Αντιστρόφως, τα έσοδα χονδρικής, σημείωσαν μείωση 19% το τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ρυθμιστή να μειώσει τα τέλη τερματισμού κατά 18% τον Ιούλιο. Η μείωση αυτή έχει μικρή επίδραση στο επίπεδο της κερδοφορίας EBITDA.


Σε σχέση με το τέλος του Γ’ τριμήνου του 2011, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά σχεδόν 7%, αποτέλεσμα του σημαντικού αριθμού νέων συνδέσεων. Ως αποτέλεσμα, η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων επί του συνόλου των συνδρομητών υπηρεσιών φωνής της RomTelecom, ανήλθε στο 50%, αντίστοιχα με την διείσδυση των υπηρεσιών τηλεόρασης. Και οι δύο αυτές εξελίξεις καταδεικνύουν σημαντική πρόοδο στην ικανότητα της RomTelecom να υπερασπιστεί την πελατειακή της βάση. Ο αριθμός των συνδρομητών υπηρεσιών τηλεόρασης αυξήθηκε κατά 2% σε σχέση με το τέλος του Γ’ τριμήνου του 2011, ενώ την ίδια περίοδο τα έσοδα από υπηρεσίες τηλεόρασης ενισχύθηκαν κατά 11%, καθώς οι πελάτες εντάσσονται συνεχώς σε προγράμματα υψηλότερης αξίας.


Στο τρίμηνο, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA, εξαιρουμένων των χρεώσεων που σχετίζονται με τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, αυξήθηκε κατά 20,2% σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2011, λόγω κυρίως της επιταχυνόμενης εφαρμογής των προγραμμάτων μείωσης κόστους της RomTelecom. Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 11% το Γ΄τρίμηνο του 2012, παρά τα υψηλότερα έξοδα για την απόκτηση περιεχομένου στην τηλεόραση. Οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 10% στη διάρκεια του τριμήνου, σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2011, επεκτείνοντας τις σημαντικότατες μειώσεις της περασμένης χρονιάς. Οι αποσβέσεις μειώθηκαν κατά 32% σε σχέση με το Γ΄ τρίμηνο του 2011, κυρίως λόγω των απομειώσεων περιουσιακών στοιχείων του περασμένου έτους.


Η RomTelecom εφαρμόζει ένα εσωτερικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ενεργή παρακολούθηση όλων των διαδικασιών ενεργοποίησης και αποκατάστασης υπηρεσιών με στόχο την αύξηση της εσωτερικής αποδοτικότητας, την παροχή καλύτερων υπηρεσιών και τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας του πελάτη.


Κινητή Τηλεφωνία
Οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου ανήλθαν σε 20,4 εκατομμύρια, αυξημένοι σε σχέση με πέρσι. Παρά τις πιέσεις από το περιβάλλον και τον ισχυρό ανταγωνισμό σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται, ο Όμιλος Cosmote κατόρθωσε το Γ’ τρίμηνο να διατηρήσει τη θέση του στην αγορά και να βελτιώσει σημαντικά το περιθώριο EBITDA.


Ελλάδα
Η πελατειακή βάση της Cosmote διαμορφώθηκε σε 7,8 εκατομμύρια, μειωμένη κατά 1,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η πτώση οφείλεται στον περιορισμό των πολλαπλών καρτοκινητών συνδέσεων των πελατών. Η πτώση των εσόδων κατά 11,5% σε σχέση με το αντίστοιχο πέρσι οφείλεται στην περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, αλλά και σε σειρά αναμενόμενων αρνητικών επιδράσεων, μεταξύ των οποίων και η μείωση των τελών τερματισμού από 1ης Αυγούστου 2012 από 4,95 σε 3,6 σεντ/λεπτό στο πλαίσιο των σταδιακών μειώσεων που επιβάλλονται από το Ρυθμιστή. Έως την 1η Ιανουαρίου 2013 τα τέλη τερματισμού αναμένεται να διαμορφωθούν σε 1,01 σεντ/λεπτό, με μία ενδιάμεση μείωση σε 2,30 σεντ/λεπτό από τις 16 Οκτωβρίου 2012. Επιπλέον, και τα τέλη περιαγωγής μειώθηκαν σημαντικά από 1ης Ιουλίου, στο πλαίσιο ρυθμιστικών αποφάσεων για όλη την Ευρώπη. Τέλος, συγκρίνοντας τα έσοδα σε ετήσια βάση θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι το Γ’ τρίμηνο του 2011 η λήξη προσφορών στην καρτοκινητή απέφερε αυξημένα έσοδα ύψους 23 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο.


Παρά τη μείωση των εσόδων, η Cosmote κατόρθωσε να βελτιώσει το περιθώριο EBITDA στο τρίμηνο, περιορίζοντας σημαντικά τα κόστη. Ο δείκτης μικτού AMOU το εννεάμηνο του 2012, μειώθηκε κατά 3,5% στα 292,1 λεπτά. Την ίδια περίοδο, ο δείκτης μικτού ARPU διαμορφώθηκε σε 15 ευρώ, μειωμένος κατά 4,3% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2011, ως αποτέλεσμα της πτώσης του ARPU στον τομέα των συμβολαίων.


Ρουμανία
Η πελατειακή βάση της Cosmote Ρουμανίας παρέμεινε σταθερή στα 6,4 εκατ., με τους πελάτες συμβολαίου να αποτελούν το 24,1% του συνόλου. Οι εταιρικοί πελάτες της Cosmote ενισχύθηκαν κατά 32% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα των στοχευμένων προτάσεων της εταιρείας στη συγκεκριμένη αγορά. Επιπλέον, οι συνδρομητές των υπηρεσιών 3ης γενιάς αυξήθηκαν κατά 12% σε σύγκριση με το Γ’ τρίμηνο του 2011.


Η πτώση στα έσοδα από υπηρεσίες, κατά 6%, το Γ’ τρίμηνο του 2012, οφείλεται στις διαδοχικές μειώσεις στα τέλη διασύνδεσης που εφαρμόστηκαν το Μάρτιο και το Σεπτέμβριο του 2012. Η κερδοφορία EBITDA της Cosmote Ρουμανίας ενισχύθηκε κατά 16,3% σε σχέση με πέρσι, εν μέρει λόγω επιστροφής που αποδόθηκε από προμηθευτή συσκευών. Το περιθώριο κερδοφορίας EBITDA της Cosmote Ρουμανίας ανήλθε σε 29,1%, καθώς η εταιρεία συνεχίζει να βελτιώνει τη λειτουργική της αποτελεσματικότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον έντονο ανταγωνισμό.


Ο δείκτης μικτού ARPU ενισχύθηκε κατά 1,5% το εννεάμηνο του έτους σε σχέση με πέρυσι, χάρη στις νέες, ανταγωνιστικές και στοχευμένες προτάσεις της εταιρείας.


Βουλγαρία
Οι πελάτες της Globul ξεπέρασαν τα 4,4 εκατομμύρια, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 6,6%, ως αποτέλεσμα των πρωτοποριακών προτάσεων της εταιρείας για υπηρεσίες φωνής και δεδομένων, που προσέλκυσαν νέους πελάτες τόσο συμβολαίου όσο και καρτοκινητής. Οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας μέσω δικτύου κινητής της Globul σημείωσαν σημαντική άνοδο συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, με τους πελάτες να ξεπερνούν τις 210.000 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012, ενώ και οι πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών (χωρίς τους πελάτες Machine to Machine – M2M) ενισχύθηκαν κατά 95% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.


Τα έσοδα από υπηρεσίες κατέγραψαν πτώση κατά 25,5% σε ετήσια βάση, αποτέλεσμα της επιβεβλημένης από τη Ρυθμιστική Αρχή σταδιακής μείωσης των εθνικών και διεθνών τελών τερματισμού από 1ης Ιουλίου 2012. Στο πλαίσιο αυτό, τα διεθνή τέλη τερματισμού μειώθηκαν κατά 89% στις αρχές του τριμήνου. Τα εθνικά τέλη τερματισμού κινητής στην Βουλγαρία μειώθηκαν επίσης από 6,3 σεντ/λεπτό σε 2,7 σεντ/λεπτό την 1η Ιουλίου 2012, ενώ αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω στα 2,2 σεντ/λεπτό από την 1η Ιανουαρίου 2013. Επίσης, τα έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά €7,5 εκατ. εξαιτίας μίας αλλαγής της λογιστικής απεικόνισης του πρόωρου τερματισμού συμβολαίων.


Η πτώση των τελών τερματισμού και η αλλαγή της προαναφερόμενης λογιστικής απεικόνισης είχε αρνητικό αντίκτυπο ύψους περίπου €13,5 εκατ. στην κερδοφορία EBITDA του Γ’ τριμήνου του 2012.


Αλβανία
Η πελατειακή βάση της AMC διαμορφώθηκε σε 1,8 εκατομμύρια, ελαφρώς ενισχυμένη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Ο έντονος ανταγωνισμός συνεχίστηκε και εντάθηκε κατά το τρίμηνο με την προσθήκη προωθητικών ενεργειών door to door. Σε ότι αφορά την κινητή ευρυζωνικότητα, η πληθυσμιακή κάλυψη του ιδιαίτερα αποτελεσματικού σε επίπεδο κόστους 3G δικτύου της AMC ανήλθε στο 95%


Τα έσοδα επηρεάστηκαν το Γ’ τρίμηνο του 2012 από τις επιθετικές προσφορές στην καρτοκινητή και στον τομέα των εταιρικών πελατών.


Ως αποτέλεσμα των επιθετικών προσφορών στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, το περιθώριο κερδοφορίας EBITDA μειώθηκε σε 41,1%. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Διοίκησης για τη βελτιστοποίηση της δομής κόστους.


Γεγονότα Τριμήνου
Η ΟΤΕ PLC προχώρησε σε αποπληρωμή του εναπομείναντος ονομαστικού ποσού 311,7 εκατ. ευρώ κάτω από την Ανακυκλούμενη Πίστωση που έληγε τον Σεπτέμβριο του 2012, καταβάλλοντας ταυτόχρονα και τους δεδουλευμένους τόκους. Την 31η Ιουλίου 2012 η ΟΤΕ PLC προχώρησε σε αποπληρωμή του εναπομείναντος ονομαστικού ποσού 445,2 εκατ. ευρώ του κοινοπρακτικού δανείου που έληγε τον Σεπτέμβριο του 2012, καταβάλλοντας ταυτόχρονα και τους δεδουλευμένους τόκους. Το Γ’ τρίμηνο του 2012 η OTE PLC προχώρησε σε μερικές επαναγορές συνολικού ονομαστικού ύψους 27,0 εκατ. ευρώ κάτω από το ομόλογο λήξης Αυγούστου 2013, ταυτόχρονα με την καταβολή δεδουλευμένων τόκων.


Μετά τη δημοπρασία του φάσματος από την Εθνική Αρχή Διαχείρισης και Κανονισμού των Τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας στις 24 Σεπτεμβρίου 2012, η COSMOTE ROMANIA κέρδισε ένα μπλοκ στη ζώνη των 800 MHz, δύο μπλοκ στη ζώνη των 900 MHz, πέντε μπλοκ στη ζώνη των 1800 MHz και δύο μπλοκ στη ζώνη των 2600 MHz (FDD), τα οποία θα ισχύουν από το 2014 έως το 2029, έναντι συνολικού τιμήματος 179,9 εκατ. ευρώ για το τέλος άδειας. Η COSMOTE ROMANIA οφείλει να πληρώσει 52,0 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2012 και 127,9 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Το ποσό των δεσμευμένων καταθέσεων για τις τηλεπικοινωνιακές άδειες που αναφέρθηκαν ανωτέρω ύψους 37,0 εκατ. ευρώ θα παραμείνει δεσμευμένο στους αντίστοιχους τραπεζικούς λογαριασμούς της COSMOTE ROMANIA μέχρι την τελική αποπληρωμή της αξίας του φάσματος στην ANCOM και θα συνεχίσει να είναι τοκοφόρο για την COSMOTE ROMANIA.


Μεταγενέστερα Γεγονότα
Μέχρι την 6 Νοεμβρίου 2012 η OTE PLC προχώρησε σε μερικές επαναγορές συνολικού ονομαστικού ύψους 60,4 εκατ. ευρώ κάτω από το δάνειο λήξης Αυγούστου 2013, καταβάλλοντας ταυτόχρονα και τους δεδουλευμένους τόκους. Στις 7 Νοεμβρίου 2012, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ ενέκρινε ένα Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης, για το προσωπικού του ΟΤΕ που βρίσκεται κατά κύριο λόγο κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης. Τα κύρια σημεία και οι προϋποθέσεις του Προγράμματος θα επικοινωνηθούν από την εταιρεία τις προσεχείς ημέρες. Το σχετικό κόστος θα εκτιμηθεί από την εταιρεία λαμβάνοντας υπόψη την ανταπόκριση του προσωπικού στο Πρόγραμμα, όταν αυτό θα έχει επικοινωνηθεί, και θα επιβαρύνει τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2012.


Προοπτικές
Τους τελευταίους μήνες του 2012 ο ΟΤΕ αναμένει να διατηρηθεί η πίεση στα έσοδα, ως αποτέλεσμα των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, του έντονου ανταγωνισμού και των μειώσεων των τελών τερματισμού που επιβάλλει η Ρύθμιση σε ορισμένες αγορές. Η απαρέγκλιτη εφαρμογή των προγραμμάτων συγκράτησης κόστους αναμένεται να βοηθήσει τον Όμιλο να μετριάσει την επίδραση της μείωσης των εσόδων στην κερδοφορία του και τη χρηματοοικονομική του απόδοση. Ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να πρωτοπορεί σε όλους τους τομείς ώστε να υποστηρίξει τη ροή των εσόδων, να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών για προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους και να διατηρήσει την ηγετική θέση του ονόματός του στην αγορά. Μετά το τελευταίο Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης, ο ΟΤΕ θα αναζητήσει νέους τρόπους μείωσης κόστους.